fagpresseprisene

Hederlig omtale til Khrono: «En oppsiktsvekkende og glimrende graveavsløring»

Pris til Khrono for avsløringen av «De falske universitetene».

Journalistene Torkjell Trædal og Mats Arnesen med diplomet for hederlig omtale for sakene om «De falske universitetene» under Fagpresseprisene 2021.
Publisert Oppdatert

– Dette er fantastisk moro, spesielt når jeg vet hvor mye hard jobbing som er brukt på dette komplekset. Dette er en påminnelse om hvor viktig det er ikke å gi seg, sier ansvarlig redaktør Tove Lie i Khrono.

Den hederlige omtalen kom for graveprosjektet «De falske universitetene» der Khrono gjennom flere artikler fortalte om såkalte «diplommøller» – falske universiteter som deler ut vitnemål mot betaling i Norge. Journalistene Mats Arnesen og Torkjell Trædal tok i bruk smarte apper, og drev utstrakt bruk av informasjonsinnsamling i åpne kilder.

I juryens begrunnelse står det:

Falske universiteter og salg av doktorgrader hører ikke bare utlandet til. I et stort antall avsløringer har journalistene avdekket hvordan norskregistrerte organisasjoner har gitt seg ut for å være universiteter i Midtøsten, og svindlet irakiske menneskerettighetsaktivister for tusenvis av dollar.

Egyptiske studenter har studert på sykepleierskoler de trodde hadde en avtale med et norsk universitet, mens regjeringsmedlemmer, parlamentspolitikere og en biskop er blant dem som har mottatt æresdoktorgrader og diplomer fra falske universiteter i Norge og Danmark.

Dette er kort sagt en oppsiktsvekkende og glimrende graveavsløring med internasjonalt tilsnitt, som har fått store konsekvenser.

Hederlig omtale går til Khrono og journalistene Torkjell Trædal og Mats Arnesen for «De falske universitetene».

Det startet med et innsynskrav

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

– Saken startet med en enkel innsynsbegjæring i et dokument, deretter har vi brukt en rekke digitale arbeidsmetoder, sier Mats Arnesen, journalist i Khrono.

– Hva har vært det vanskeligste?

– Helt klart å ha en oversikt over en stor mengde data, som til dels var på et språk ingen av oss kunne, og det er klart det blir uoversiktlig når man holder kontakt med kilder over mange forskjellige kommunikasjonsplattformer, sier Torkjell Trædal.

– Hva er det viktigste som kommer ut av dette?

– Det er at norske myndigheter har sett at denne virksomheten har pågått, og våre saker fører forhåpentligvis til at færre intetanende studenter i Midtøsten blir lurt, sier han.

I etterkant av publiseringen varslet statsråd Henrik Asheim en gjennomgang av lovverket.

Her kan du lese juryens begrunnelser for de ulike tildelingene.

Saken er oppdatert med juryens begrunnelser.

Powered by Labrador CMS