Valg. Lars Tore Ronglan er valgt til ny rektor ved Norges idrettshøgskole. Uten motkandidat.  
Meninger · Politi. Å flytte Politihøgskolen ut av Oslo er et høyrisikoprosjekt, mener rektor ved Politihøgskolen Nina Skarpenes. 
Lærermangel. Bare i Finnmark trengs det 700 nye lærere de neste ti årene, i hele Nord-Norge 4.000. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er nå på Nord-Norge-turné for å finne hvordan man kan få det til.  
Meninger ·  Avtalen som Høgskolen i Oslo og Akershus har inngått med et reisebyrå er av den absurde sorten, mener førsteamanuensis Pål Veiden: Den gjør flyreisene dyrere.  
(U)skikket. Er en student uskikket til å bli vernepleier hvis hun selger toppløsbilder av seg selv? Høgskolen i Østfold skal vurdere saken.  
Flytting. Fakultetene ved HiOA er sterkt kritiske til forslagene om å flytte hele eller deler av deres virksomhet fra Oslo til Lillestrøm. Professor Gunnar H. Gundersen mener motstanden er en fallitterklæring. 

Notert

Chateau Neuf. Tidligere Oktoberfest-leder må levere fra seg Facebook-rettigheter
Eksamen. Nasjonale deleksamener kan være kvalitetsfremmende, ifølge NOKUT.
Valg. Samfundet i Trondheim har fått ny leder. Hun heter Tale Bærland.
Studentombud. Styret ved HSN har vedtatt at studentene skal få ombud.
Økonomi. UiB brukte 100.000 kroner mer på fuskesaker i 2016 enn i 2015.
DNS. I 2015 ville studentene flytte fra Chateau Neuf. Nå vil de bli.
Debatt. BDS Norway inviterer til åpent debattmøte om boikott torsdag.
Valg. Kristin Vinje tapte kampen om den sikre fjerdeplassen i Oslo Høyre.
Styre. Kari Olrud Moen blir ny styreleder ved Norges handelshøyskole.
UK. More than 328,000 students in the UK live at home to cut costs.
Pengekrav. Isaksen krever ytterligere 22 millioner kroner fra Westerdals.
Ledighet. Flere med høyere utdanning har ikke jobb, viser nye tall fra SSB.

UiT Norges arktiske universitet

Organisering. Styret ved UiT Norges arktiske universitet går inn for å redusere antall fakulteter, men tallfester ikke hvor mange. Dekan Trude Haugli er oppgitt over at jusfakultetet fortsatt er i spill. 
Organisering. I dag skal styret på UiT Norges arktiske universitet diskutere, men ikke vedta, egne fakulteters framtid. Debatten kan du følge her fra 10.30. 
Meninger · UiT. Man må bygge opp et effektivt og slagkraftig breddeuniversitet med solid forankring i hele landsdelen, mener Rolf Ole Eriksen fra UiTs campus Narvik. 
Organisering. De minste fakultetene ved UiT Norges arktiske universitet ønsker ikke å legge ned fakulteter, mens de største går inn for å en tilnærmet halvering av antall fakulteter, går det fram av høring om ny faglig organisering. 
Close race. Ingen av årets to rektorkandidater ved Universitetet i Oslo er storfavoritter i rektorvalget, skal en tro en intern epostundersøkelse. Jusprofessor Hans Petter Graver tolker likevel undersøkelsen dithen at han kommer til å vinne valget.  
Eksamen. Digitale eksamener ved Høgskolen i Oslo og Akershus skal fra høsten 2017 gjennomføres i samme bygg som Universitetet i Oslo bruker. Det frigjør lesesalsplasser i eksamenstiden. 
Rektorvalg. Først sa de nei, men så ombestemte de seg: Sier ja til kvinnelige rektorkandidater i Molde likevel. 
Meninger · Skolepenger. Gratis utdanning er et av våre viktigste konkurransefortrinn for å tiltrekke oss kloke hoder, skriver byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap). 

NSOs landsmøte 2017 - #lmnso:

#lmnso. Landsmøtet i Norsk studentorganisasjon fikset en bredere geografisk fordeling enn den valgkomiteen hadde innstilt på når de stemte inn folk fra Vestlandet og NTNU heller enn representanter fra studiesteder i Oslo. Litt valgdramatikk ble det også. 
#lmnso. Nestleder i Norsk studentorganisasjon, Pål Adrian Ryen, fikk i dag student-Norge til å juble da han kunne orientere landsmøtet i Tønsberg om at Senterpartiet hadde nedstemt et forslag om skolepenger for internasjonale studenter. 
#lmnso. Landsmøtet trosset valgkomiteenes innstilling og valgte Mats Johanson Beldo fra UiT Norges arktiske universitet, til ny leder av Norsk studentorganisasjon og øverste tillitsvalgt for landets 230.000 studenter. 
#lmnso. Hans Christian Paulsen, lederkandidat til Norsk studentorganisasjon, stilte statssekretær Bjørn Haugstad til veggs på hvilke verdier som skal ligge til grunn for norsk høyere utdanning. Det handlet blant annet om nikab og skolepenger. 
#lmnso. En lang rekke verv skal fylles og kandidater velges på årets landsmøte i NSO. Se oversikten her.  
#lmnso. Bør utveksling bli obligatorisk? Og bør departementet gå for en sterkere arbeidsdeling om hvilke studietilbud som skal være hvor? Alt er sentrale debatter NSOs landsmøte.  
Ny jobb. Kathrine Skretting er, ikke uventet, ansatt som rektor ved den nyfusjonerte Høgskolen i Innlandet.  
Svindel. Den oppdiktede «forskeren» Dr. Anna O. Szust, ved universitetet i Wroclaw i Polen, var i en periode vitenskapelig redaktør for 48 open access-tidsskrifter. 
Meninger · Demokrati. Universitetsdemokratiet i dag er ikke et demokrati. Det er et dysfunksjonelt system som gjør makten skjult, og som legger til rette for korridorpolitikk og ryktebørs, skriver professor Jill Walker Rettberg. 
Meninger · Fusjon. Overgangen fra selvstendig høgskole til studiested ved et universitet er ikke så lett, mener Jon Anders Lindstrøm fra studiested Nesna ved Nord universitet. 
Mistillit. Arbeidsutvalget ved Høgskolen i Sørøst-Norge har fått forslag om mistillit rettet mot seg, etter lang tid med det parlamentsleder Michael Melby beskriver som personangrep og trakassering fra studentparlamentet. 
Meninger · Skolepenger. Ola Borten Moes (SP) tall om skolepenger er villedende, mener rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen og leder ved Studentparlamentet ved UiO, Hans Christian Paulsen. 
Meninger · Studiestøtte. Nestlederkandidat i Norsk studentorganisasjon, Jone Trovåg, mener at studiestøtten må være mulig å leve av. 
Kina. Etter nesten sju års isfront, har flere norske utdanningsinstitusjoner inngått nye samarbeidsavtaler med Kina. Professor tror Norge-Kina-forholdet vil stabilisere seg.  
Ny bok. De har flyktet fra land i krig og undertrykkelse gjennom «ingenmannsland» på leting etter trygghet. For mange av dem har mobiltelefonen vært en nær følgesvenn, skriver Elisabeth Eide i ny bok. 
Meninger · Byråkrati. Hva skjedde egentlig da betydningen av ordet byråkrati endret seg fra å være positiv til å bli negativ, spør byråkrat Bjørg Halvorsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. 

Humaniora

Humaniora. Statsråd Torbjørn Røe Isaksen lover en stor bukett tiltak for å styrke humaniora, men hadde ikke med seg noen trillebår med penger til presentasjonen av tiltakene i humaniora-meldingen. 
Humaniora. Norge bør satse på et humanistisk CERN, mener Akademiet for yngre forskere. I dag presenterer kunnskapsministeren de viktigste tiltakene i stortingsmeldingen om humaniora. 
Meninger · Humaniora. Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen er forberedt på at stortingsmeldingen om humaniora vil komme med et oppdrag, skriver rektorene og dekanene ved de humanistiske fakultetene ved de to universitetene.  
USA. Utdanning og forskning i USA får hard medfart i det første budsjettforslaget til president Donald Trump, blant annet vil han kutte drastisk i bevilgningen til humanistiske fag. 
Meninger · Forskning. Norsk forskning er god, men må forventes å ha høyere ambisjoner. Det er det entydige budskapet i flere utredninger som også støttes av internasjonale universitetsrangeringer, mener rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen. 
Innlandet. Professor og styremedlem ved Høgskolen i Innlandet, Bent Sofus Tranøy, reagerer på at høgskolen nå informerer om «full tillit» til prosessen med å ansette rektor. — Det stemmer rett og slett ikke, sier han. 
Meninger · NSO. Studentbevegelsen må ikke bli for snever i sin tilnærming for å bedre studenters læringsmiljø, mener lederkandidat til læringsmiljøpolitisk komité i Norsk studentorganisasjon, Rebekka Opsahl. 
Meninger · Makt. Ordene mine fikk en annen tyngde etter at jeg ble professor, skriver Silje Bringsrud Fekjær som oppfordrer til en større debatt om bruk og misbruk av makt i akademia. 
Abelprisen. Den franske matematikkprofessoren Yves Meyer får Abelprisen for sin nøkkelrolle i utviklingen av den matematiske teorien om wavelets. 
Meninger · Forskning. Fremtiden krever moderne, integrerte læresteder som alle driver med både forskning, utdanning og formidling, skriver Arbeiderpartiets Marianne Aasen og Simulas Kyrre Lekve. 
Meninger · Indikatorer. Måtehold er viktig, også når det kommer til indikatorer, skriver Ole Petter Ottersen i dette innlegget, hvor han går imot forslaget om en siteringsindikator. 
Høring. Mange er negative til innføring av en siteringsindikator i tellekantsystemet, men flere er også positive, viser høringsuttalelser. Uenigheten går på tvers av de tradisjonelle skillelinjene i universitets- og høgskolesektoren. 
Innlandet. «Bråket» rundt tilsetting av rektor ved Høgskolen i Innlandet er et sololøp fra enkeltpersoner, mener tillitsvalgt i NTL ved tidligere Høgskolen i Lillehammer, Gro Vasbotten.  
Meninger · Kunnskap. Anne Helene Bakke er innstilt som ny nestleder i Norsk studentorganisasjon. Her skriver hun om sin forakt for kunnskapsforakt. 
Byggeprosjekt. Gigantutbyggingen på NMBUs campus i Ås er forsinket og dermed må Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet vente et år ekstra, til 2020, før de kan flytte på landet. 
Doktorgrad. Doktorgradsritualene har sin opprinnelse fra 1800-tallet, med både kapper og storslåtte disputasmiddager. Men de høytidelige ritualene er ikke en selvfølge for Ingrid M. Tolstad og andre ferske doktorer.  
Meninger · Skolepenger. Tina Alvær glemmer at internasjonale studenter er en ressurs, skriver Karen Ane F. Skjennum i dette innlegget i debatten om skolepenger for internasjonale studenter. 
Valg. Rune Keisuke Kosaka er tredje lederkandidat og én av åtte kandidater til fire plasser i arbeidsutvalget til Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus. 
Mesternes Mester. Tidligere verdensmester i snøbrettcross og lærerstudent, Helene Olafsen (27), har de siste to månedene utmerket seg i NRKs «Mesternes mester». I kveld kjempet hun om å bli den første kvinnelige vinneren av konkurransen, men endte til slutt på andreplass.  
Meninger · Lillestrøm. Hvor er profesjonsutdanningenes særtrekk, yrkesfaglig empiri og praksis, blitt av, spør professor emerita Inger Anne Kvalbein ved Høgskolen i Oslo og Akershus.  
Mangfold. Massiv medieomtale og netthets ble resultatet da Terje-André Kvinlaug foreslo en ordning med egen studentimam. 
Meninger · Skolepenger. Kampen mot skolepenger er en kamp som ikke vinnes i år eller neste år. Det er en langsiktig kamp, mener lederkandidat i NSO, Hans Christian Paulsen. 
Bråk. Styret ved Høgskolen i Innlandet vil ansette rektor i styremøtet 24.mars til tross for protester. Tillitsvalgt ved tidligere Høgskolen i Hedmark mener prosessen må stoppes.  
Film. Grensene for profesjonsutøvelse «diskuteres» i Dardenne-brødrenes nye film. Vår anmelder anbefaler filmen, men har også kritiske bemerkninger. 
Meninger · Oslo øst. NRK dro til Oslo øst og ble skremt. Kanskje de burde ha jobbet litt mer med denne saken, spør HiOA-forskerne Patrick Lie Andersen og Anders Bakken. 
NTNU. Rektor Gunnar Bovim forrykker kjønnsbalansen i sin nye ledergruppe. Fra høsten er de 10-7 i mannlig favør. Han føler seg likevel trygg på at samtlige av lederne har likestillingskompetanse. 
Meninger · NSO. Et nasjonalt lovverk på læringsmiljø vil være en av de største sakene det kommende året, mener kandidat til å lede Læringsmiløpolitisk komité i Norsk studentorganisasjon, Lars Bjørnar Vist.