Valg 2017. Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) synes det ligger lite akademisk refleksjon bak den store strukturreformen i høyere utdanning. Og krav om master for å jobbe i barneskolen? Det er jåleri, mener han. 
Åpen tilgang. Alle artikler finansiert av offentlige midler skal være åpent tilgjengelige innen 2024. I dag legger regjeringen fram nye retningslinjer og tiltak for bedre åpenhet. Framleggingen kan du se her. 
Samarbeid. Rektor Svein Stølen og byrådsleder Raymond Johansen har minst et ting til felles: De vil opprettholde Oslo som kunnskapsby nummer en i Norge, selv om de kjenner pust i nakken både fra Trondheim og Bergen. 
Toppkarakter. Marius Bakke Skotnes er en av studentene som har klart å få bare A-er et helt semester. Han sier noe av det smarteste man kan gjøre er å begynne å jobbe tidlig. 
Meninger · Kjolestunt. Om kjolestuntet til studentleder Gjermund Kvernmo Langset bidrar til noe mer avhenger av om Norsk studentorganisasjon tør å snakke om de faktiske utfordringene til mange såkalte «ikke-binære», skriver Karoline Skarstein i dette innlegget. 
Sextrakassering. Saken om professor Langeland som sendte grove meldinger til ulike kvinner har vært en vekker for Stavanger-rektor Marit Boyesen. Nå bekrefter hun at professoren ikke skal undervise i år. Langeland selv sier at han gjerne vil undervise som planlagt. 

Notert

Avtale. Fem universiteter og høgskoler skal samarbeide om å utvikle nye bedrifter.
Ny jobb. Ole Ringdal har begynt som ny direktør ved Universitetet i Stavanger.
NFR. Thermo Fisher Scientific vant Forskningsrådets innovasjonspris 2017.
IKT. Universitetet i Stavanger har fått 5 mill til IKT-forskning i regionen.
Nord. En forsker fra Namsos har vært på forskningsopphold på Yale.
BI. Inge Jan Henjesand fortsetter som rektor ved Handelshøgskolen BI.
NTNU. NTNU-professor Ragnar Torvik er oppnevnt til det Finanspolitiska rådet.
Volda. Karen Lomeland Jacobsen (40) er ny direktør på Høgskulen i Volda.
NTNU. Det medisinske teamet til Stephen Hawking har lagt ned reiseforbud.
Stipend. I dag, 15. juni, utbetaler Lånekassa studiestøtte i juni for første gang.
Pris. UiO-forsker Are Skeie Hermansen fikk Oslo kommunes pris for Oslo-forskning.
Organisering. Styret ved UiS har torsdag vedtatt navn på nye fakulteter.
Meninger · Kvalitet. Hvordan skape akademisk dannelse og studentaktiv forskning? Hvilken rolle skal formidling, studieverksted og biblioteket ha? I november setter Høgskolen i Østfold disse spørsmål og flere til på dagsorden. 
Studiestart. På foreningsdagen til Høgskolen i Oslo og Akershus var det de mest spilleglade som ble kåret til årets forening. 
Innbrudd. Viking-entusiaster fra hele verden er på utkikk etter stjålne vikingskatter fra Universitetet i Bergen.  

Studiestart 2017

Studiestart 2017. Torsdag var det studiestart for NTNU Ålesund. Mest oppmerksomhet fikk studentleder Gjermund Kvernmo Langset, som stilte i lang svart kjole for anledningen. 
Studiestart. Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus får karakteren A og topper dermed suverent kåringen av årets velkomsttale til studentene i Oslo, ifølge Universitas. 
Studiestart. Høgskolen Sørøst-Norge har studiestart hver dag denne uka. Med åtte ulike campus er det en travel uke for rektor Petter Aasen.  
Meninger · Studiestart. Som student eller ansatt skal du være beskyttet mot diskriminering, krenkelser og trakassering, slår rektor på NTNU, Gunnar Bovim fast i sin tale til nye studenter på onsdagens studiestart i Trondheim. 
Studiestart. Tirsdag var det studiestart for høgskolene i Østfold og Oslo og Akershus, samt flere av studiestedene ved Sørøst-Norge. Både i Oslo og i Østfold hadde rektorene klare budskap til sine studenter. 
Studiestart. Svein Stølen kunne for første gang ønske nye studenter velkommen til Universitetet i Oslo, og ga dem fire råd på veien: Vær nysgjerrig, vær snill, reis på utveksling og, ikke minst: Ha ambisjoner. 
Studiestart. UiT Norges arktiske universitet og NTNU får besøk av tre statråder hver under studiestart neste uke, mens Høgskulen i Volda ikke engang fikk svar på sin invitasjon til Erna Solberg, selv etter purring. 
Studiestart. Tre av de tusen nye studentene NMBU-rektor Mari Sundli Tveit håndhilste på fredag forlot andre institusjoner til fordel for NMBU. — Dere er den siste generasjonen som kan løse klimautfordringene verden står overfor, åpnet rektor. 
Studiestart. Rektor i Stavanger, Marit Boyesen, snakket om trakassering, Kathrine Skretting på Høgskolen Innlandet markerte en historisk dag, Berit Rokne på Vestlandet samlet tre høgskoler til en, og Svein Stølen i Oslo holdt sin første studiestart-tale. 
Meninger · Politiattest. Med årets studiestart har fleire tusen nye studentar levert inn politiattest. Universitet og høgskular har viktig arbeid føre seg, skriv Anne-Grethe Naustdal. 
Trakassering. Svein Stølen, rektor på Universitetet i Oslo, vektlegger tiltak mot trakassering framfor kartlegging av omfang når det kommer til seksuell trakassering. Han baserer seg på tall fra 2012 der 328 studenter ved UiO svarte at de hadde vært utsatt for seksuell trakassering.  

Arendalsuka

Utdanning. Tre tidligere kunnskapsministre, Kristin Clemet, Kristin Halvorsen og Gudmund Hernes ble utfordret til skoledebatt. Men prorektor Wenche Jakobsen ved UiT mener de utelot det viktigste, nemlig lærerutdanningen. 
Forskning. — Det å kraftsamle forskning tror jeg er så bra for et lite land som vårt. Nå får vi to store selskaper, og det tror jeg er viktig for Norge, sier næringsminister Monica Mæland. 
Studentnach. Høylytt. Stappfullt. Og rungende lattersalver. Det er Studentnach på Arendalsuka. Det femte og beste noensinne, mente mange. 
Fakta. I starten av valgkampen kommer rektor Gunnar Bovim ved NTNU med råd til politikerne om havet, klima, helse og digitalisering. Råd som han mener kan hjelpe dem med å ta kunnskapsbaserte politiske beslutninger. 
Velferdsbarometer. Folks oppfatninger om hvordan det står til i velferdsstaten stemmer bra med forskningen, viser Velferdsbarometeret. 
Forskere. Andelen masterstudenter som kan tenke seg en forskerkarriere har gått betydelig ned, viser nye tall fra Forskerforbundet. De ble presentert under Arendalsuka i dag. 
Innovasjon. — Jeg har en god nyhet å komme med: Vi trenger ikke flere virkemidler for å få til innovasjon. Men vi må få mye mer ut av de virkemidlene vi allerede har, sa direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth i debatt om innovasjon.  
Arendalsuka. IBM-direktør Nina Wilhelmsen vil at en læringsjournal skal følge deg fra barnehagen og helt til endt høyere utdanning. 
Meninger · Studentslipp. Lørdag 19. august er det «Studentslipp» i Oslo. De store offentlige universiteter og høgskoler i hovedstaden samarbeider om et felles arrangement. 
Meninger · Førsteårsstudenter. Norske universiteter og høgskoler gjør mer skade enn godt, når de selger inn studietilværelsen som rene paradiset på jord. For veldig mange er det alt annet enn det, skriver Karoline Skarstein i dette innlegget. 
Studiestart. Gitte Marie Heggheim er årets student på Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun ble ropt opp foran 5000 ferske studenter ved seremonien for studiestart på St. Hanshaugen. 
Trakassering. En engelsk undersøkelse viser et stort omfang av seksuell trakassering ved britiske universiteter, viser en undersøkelse gjengitt i The Guardian. Universitetet i Oxford har hatt flest saker. 
Meninger · Studiestart. Høyre vil som Stølen sette studentene først, fordi vi har tro på studentene, skriver Kristin vine. Høyre tror på fremtiden, og fremtiden formes av dagens studenter. 
Meninger · Opptak. Suppleringsopptaket løser ikke lærermangelen i småskolen, verken i nord eller sør.  
Stortingsvalget 2017. Hvis Erna Solberg fortsetter som statsminister og Torbjørn Røe Isaksen får spørsmål om han vil fortsette som kunnskapsminister, ja da har han endelig bestemt seg: Svaret er ja. 
Universitet. Professor Steinar Stjernø er bekymret for om universitetssøknadene fra Høgskolen i Oslo og Akershus og Høgskolen i Sørøst-Norge får likeverdig vurdering. Søknadene er for tiden til behandling i hver sin sakkyndige komité. 
Fusk. Nærmere 500 kinesiske forskere i ny kinesisk forskningsskandale med falske fagfellevurderinger. Kineserne topper verdensstatistikken i fusk. 
Klager. — Dette må da være helt i tråd med det vi har fått gjennomslag for i Kvalitetsmeldinga, sier Bjørn Haugstad. Han viser til amanuensis Trond Andresens praksis med å gi fasiten til studenter som ber om begrunnelse for karakter. 
Studiestart. Tenk på studiene som en jobb. Lag deg konkrete leseplaner. Dropp «multitasking». Det er noen av rådene professor Frode Svartdal ved UiT Norges arktiske universitet kommer med til ferske studenter. 
Meninger · Studiekvalitet. Arbeiderpartiet er tydelige på at vi ønsker god kvalitet i høyere utdanning. Vi mener at innsatsen knyttet til det å fremme god utdanningskvalitet skal være like sterk som på forskning, skriver Marianne Aasen. 
Arendalsuka. NTNU har forskjøvet studiestart en dag i år for at rektor Gunnar Bovim og hans følge skal få med seg mest mulig av programmet på Arendalsuka. 
Terrorforsking. Eit ekspertutval meiner det trengs meir forsking på ekstremisme, terrorisme og radikalisering i Noreg. Forskingsrådet ønsker å utvida satsinga gjennom eksisterande program.  
Forskning. Høyre mener at Norge må forske mer og bedre, og vil bruke minst 1 milliard kroner på muliggjørende teknologi de neste fire årene. Arbeiderpartiet savner helheten, det samme gjør Forskningsrådet. 
#studentleder. UiT-parlamentsleder Ida-Elise Asplund ser ikke noen åpenbare kandidater til neste kunnskapsminister, men tar gjerne Torbjørn Røe Isaksen dersom Solberg-regjeringen får en ny runde. 
HiOA. Under studiestart førstkommende tirsdag blir årets student på Høgskolen i Oslo og Akershus ropt opp. Det er fem studenter i finalen. 
Klagesensur. Amanuensis Trond Andresen på NTNU er lei av studenter som ber om begrunnelse og klager på karakter fordi de gambler på å rykke opp en bokstavkarakter. I år har alle studenter fått tilsendt fasiten, og resultatet er så langt halvering av antall klager. 
Klagesak. På Nord universitet har sykepleiestudenter opplevd problemer med en klagesak etter eksamen. Nå krever Studentparlamentets leder at Nord universitet får studentombud fra 2018. 
Meninger · Risiko. Du kan forutsette at forskeren er kreativ og indre motivert – så lenge det varer, skriver rektoratet ved NMBU
#studentleder. Sommerens debatt om seksuell trakassering satte Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus på sporet av at man måtte be om møte med en ikke-eksisterende person dersom man opplevde noe kritikkverdig der. 
Meninger · Studiekvalitet. SV-leder Audun Lysbakken vil at alle utdanningsinstitusjoner skal ha et studentombud, og han vil bygge minimum 4000 studentboliger i året. 
Ledige stillingar. Universitetetene både i Bergen og i Oslo leiter etter ny kommunikasjonsdirektør. I Oslo har dei leita i eit halvt år snart. 
Struktur. Høgskolen i Innlandet utreder å legge ned campus Blæstad, som er høgskolens minste, og i stedet samlokalisere med Hamar eller Evenstad. Ifølge den foreløpige utredningen vil merkostnaden ved å beholde Blæstad bli opp mot 185 millioner. 
Overgang. Tidligere direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén,skal nå tilknyttes Høgskolen i Oslo og Akershus. — Hallén har en tung profil i forsknings-Norge, og vi tenker at han kan bistå oss med videreutvikling av HiOA, sier rektor Curt Rice. 
Sykepleie. To sensorer ga studentene et snitt på C, den siste sensoren strøk nesten samtlige av de studentene han sensurerte. Når studentene klager sier de at de møter de en mur av taushet hos Nord universitet. 
Beredskap. Mange universiteter og høgskoler har ikke registrert mobilnummer til alle sine ansatte. Leder for Norges største beredskapsøvelse kaller det en vesentlig mangel for beredskapen. 
Fusjoner?. Forrige uke ble krigsskolene underlagt Forsvarets høgskole, men endelig organisering er ikke avklart. 
#studentkravet. Fungerende leder for Studentdemokratiet ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Simen Oftedahl, mener økt studiestøtte vil gjøre de rikeste studentene rikere. 
Saman. Samskipnaden på Vestlandet skal heite Saman i Sogn og Fjordane og Sammen i Bergen og Haugesund.  
Lærerutdanning. 66 prosent stryk på sommerens forkurs i matematikk for de som ønsket å bli lærerstudenter. NTNU og Høgskulen i Volda har best resultater, NLA og Høgskolen i Innlandet er blant de dårligste.