Prorektor ved NTNU Kari Melby er stolt over at hennes universitet har fått 5 av 17 sentre for forskningsdrevet innovasjon. Foto: Åge Hojem, NTNU Vitenskapsmuseet

17 sentre får ny innovasjonsstatus

Av 57 søkere har 17 sentre fått status som Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI). Fem av titlene havnet hos NTNU i Trondheim.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskningsrådet mottok 57 søknader om nye såkalte Senter for forskningsrettet innovasjon (SFI). Rådet skriver i en pressemelding at det har aldri tidligere kommet inn så mange søknader.

Totalt 17 sentre, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør, får innvilget støtte på ca. 1,6 milliarder kroner. Den nye tildelingen utløser forskning for over tre milliarder kroner de neste åtte årene. 

— Vi er stolte over de 17 nye Sentrene for forskningsdrevet innovasjon Norge nå har fått. Kvaliteten på søknadene har vært på et svært høyt nivå. Disse sentrene som består av forskningsintensive bedrifter og forskningsmiljøer vil bidra til å styrke Norges innovasjonsevne og konkurransekraft, sa Arvid Hallén da han offentliggjorde listen.

(Foto: Åge Hojem, NTNU Vitenskapsmuseet)

NTNU får ansvar for fem av de nye sentrene.

— Dette er svært gledelig, sier prorektor på NTNU i Trondheim, Kari Melby (bildet over), om Forskningsrådets offentliggjøring av de nye sentrene.   

SFI-ordningen skal styrke innovasjon gjennom satsing på langsiktig forskning og kompetanseutvikling, i et nært samarbeid mellom næringsliv og fremstående forskningsmiljøer.

Se også: Se listen over alle de 17 sentrene her

God uttelling for NTNU

Fem av NTNUs 13 søknader ble innvilget. Kari Melby, prorektor for forskning ved NTNU, er meget fornøyd.

SFI er et viktig virkemiddel for NTNUs hovedprofil og for vår tette kontakt med næringslivet. Ordningen gir næringslivet mulighet for større langsiktighet og risikoavlasting i satsingen på forskning, sier Melby i en pressemelding og hun legger til:

— For forskningsmiljøene åpner SFI mulighet for en langsiktig kompetanseoppbygging gjennom forskning på et høyt internasjonalt nivå i nært samarbeid med bedrifter. Ordningen bidrar til forskningsutdanning og til internasjonalisering.

Glad og stolt

— Vi er utrolig glade for at Forskningsrådet anerkjenner både viktigheten av og nivået på katalyseforskning rettet mot landbasert kjemisk industri. Dette er industri som er avhengig av kontinuerlig innovasjon for å være konkurransedyktig samtidig som den møter strenge miljøkrav, sier Hilde Johnsen Venvik, leder for et av de nye sentrene, iCSI.

Senteret Metal Production samler den norske metallurgiske industrien i et tverrfaglig samarbeid med NTNU, SINTEF og Teknova. 

— Vår visjon er ressurseffektiv produksjon av metaller, levert av en bærekraftig metallurgisk industri. Metaller er en del av vårt moderne dagligliv. Senteret skal bidra til at de kan produseres med enda lavere energi- og materialforbruk enn i dag. Dette vil øke bærekraften til moderne metallproduksjon, sier leder Aud Wærnes. 

Kvinner i førersetet

Bare én av dagens 21 SFI-senterledere er kvinne. Blant de 17 nye sentrene er seks kvinnelige ledere, og 24 av de 57 søknadene hadde kvinnelig senterleder.

De første 14 SFI-ene ble startet opp i 2007 og avsluttes i 2014/2015, mens sju nye sentre kom til i 2011. Det er dermed tredje generasjon som starter opp i 2015.

To av de fem nye sentrene ved NTNU er en videreføring av dagens SFI-er.

— Det bidrar til at vi kan videreutvikle to viktige forskningsfelt. Videreføringen bekrefter også at vi er på riktig vei og at vi leverer gode resultater, sier Kari Melby.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS