Prorektor for forskning på Universitetet i Bergen, Margareth Hagen, er svært godt fornøyd med den nye avtalen man har oppnådd med tidsskriftsforlaget Elsevier. Foto: Hilde Kristin Strand

Hagen om ny avtale: Vi er nå faktisk en pioner i Europa

Åpen tilgang. Norske forhandlere har likevel klart å lande en avtale med forlaget Elsevier, en drøy måned etter at det var brudd i tidsskriftsforhandlingene. — Vi er nå faktisk en pioner i Europa, sier prorektor Margareth Hagen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert 23.04 kl. 13.30 med faktaboks om hva avtalen faktisk innebærer.)

I dag tirsdag 23. april klokken 09.00 annonserer det norske forskersamfunnet gjennom en felles kronikk at de likevel har kommet til enighet med tidsskriftforlaget Elsevier om en ny avtale.

Fakta

Avtalen mellom Norge og Elsevier

Det er snakk om en såkalt «publiser og les»-avtale frem til 2021 hvor forskningsinstitusjonene betaler for åpen publisering av alle norske artikler i om lag 1400 av Elseviers tidsskrifter.

Fremdeles er viktige medisinske og naturvitenskaplige tidsskrifter som The Lancet og Cell utenfor avtalen, og det samme er noen av de viktigste tidsskriftene som Elsevier utgir på vegne av vitenskapelige selskaper.

Samtidig opprettholder man lesetilgangen for de norske institusjonene til artikler som ennå ikke er åpne i abonnementstidsskriftene.

Avtalen vil omfatte 90 prosent av den norske publiseringen i Elseviers tidsskrifter.

Elsevier og Unit vil jobbe sammen for å få inkludert de viktigste av de resterende 10 prosent av tidsskriftene i løpet av avtaleperioden.

Avtalen har en verdi på 9 millioner Euro årlig og skal ligge 3 prosent høyere enn den tidligere avtalen.

Summen inkluderer publisering av 1850 artikler. Publiserer norske forskere mer skal konsoritet betale for de oversskytende artiklene.

Kilde: Kunnskapsdepartemenet

— Dette er en god avtale, og vi er positivt overrasket, forteller en av forhandlerne, prorektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen.

Hun har undertegnet kronikken sammen med Bjarne Foss fra NTNU, Kenneth Ruud fra UiT Norges arktiske universitet og Åse Gornitzka, viserektor på Universitetet i Oslo.

Les også: Norge i front med åpen publisering hos Elsevier

— Postitivt overrasket over at det gikk såpass raskt

Hagen legger til at de er positivt overrasket at man fikk landet en ny avtale såpass raskt, etter at det ble annonsert brudd mellom partene 12. mars i år.

Med denne avtalen er det norske forskersamfunnet faktisk en pioner i Europa.

Margareth Hagen

— Med denne avtalen er det norske forskersamfunnet faktisk en pioner i Europa. Det er vanskelig å spekulere i hvorfor Elsevier likevel lander en slik avtale med oss. Kanskje fordi vi er seriøse og profesjonelle, at de fire universitetene har stått samlet og sentralt i forhandlingene, kanskje det er det at vi er små i europeisk sammenheng, men markante, spør Hagen.

Hun legger til at det er klart de også er spente på hvilke ringvirkninger dette vil få for andre. Fra før er det klart at landene Sverige, Tyskland, Ungarn og University of California ikke har forlenget sine avtaler med Elsevier.

Den 15. mars ble det offentlig at det norske forskermiljøet hadde landet en avtale med forlaget Wiley.

Fortsatt gjenstår avklaringer med forlagene Springer Nature, og Taylor & Francis.

Fornøyde i Unit

Norge er først ute med å gå i partnerskap med Elsevier om en pilotavtale som gjør det mulig for norske forskere å publisere åpent (open access) i de aller fleste av forlagets tidsskrifter.

— Elsevier er et verdensomspennende foretak innen informasjon og analyse, sier Roar Olsen, direktør for Unit – Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning, i en pressemelding.

Han legger til:

— Avtalen med Elsevier kan gi bedre resultater også for andre forhandlinger, og den kan føre til positive ringvirkninger internasjonalt. Derfor er pilotavtalen vi nå har undertegnet et viktig skritt mot målet om mest mulig åpen tilgang til forskningslitteratur

Fakta

Hovedtrekkene i Elsevier-avtalen

Avtalen omtales som en pilotavtale. Den vil løpe i to år og inkluderer følgende:

Full lesetilgang til hele Science Direct Freedom Collection.

Artikler med norske korresponderende forfattere vil bli publisert åpent med CC-BY-lisens fra januar 2019.

Forfattere som allerede har publisert hos Elsevier i et godkjent tidsskrift, blir kontaktet av forlaget og tilbudt å gjøre artikkelen åpent tilgjengelig uten ekstra kostnad.

Hvis artikkelen er publisert som Hybrid OA, vil forskeren/forskergruppen få publiseringsavgift (APC) refundert.

Piloten vil sørge for at ca. 90 % av artiklene fra norske institusjoner i Elsevier-tidsskrifter utgis med en åpen lisens i gull- og hybridtitler.

Rundt 400 tidsskrifter eid av akademiske foreninger, og også tredjepartstitlene Cell Press og Lancet er ikke en del av avtalen.

Elsevier og Unit har imidlertid avtalt å kontakte foreningene for tidsskriftene som er mest relevante for Norge for å informere dem om piloten og å for å be om at de deltar i denne.

Det er ingen økning i kostnader, og ingen standard publiseringsavgift.

Varige tilgangsrettigheter («perpetual access») inkludert på samme vilkår som tidligere.

Kilde: Teksten er hentet direkte fra openaccess.no

Avtalen Unit har undertegnet er forhandlet fram i samarbeid med bibliotekene og rektoratene ved Universitetet i Oslo (UiO), Universitetet i Bergen (UiB), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og UiT Norges arktiske universitet.

Unit understreker at dette har sikret en viktig støtte og tyngde i forhandlingene, som har vært avgjørende for et resultat Unit er svært fornøyd med. Avtalen oppfyller Units prinsipper for avtaler med åpen tilgang som Universitets- og høgskolerådet (UHR) har gitt sin tilslutning til.

— Vil ha åpent tilgjengelig forskning

I sin kronikk understreker tre prorektorer og en viserektor fra UiB, UiO, NTNU og UiT at de norske universitetene arbeider for å sikre at offentlig finansiert forskning er åpent tilgjengelig. Åpen tilgang til norske forskningsresultater har stått sentralt i forhandlingene med de ulike forlagene.

— Elsevier er en av verdens største utgivere av vitenskapelige artikler med åpen tilgang. Elseviers kanaler er viktige for mange norske forskere, skriver de fire.

— Vi har nå blitt enige om en avtale hvor våre viktigste målsetninger er oppfylt. I den nye avtalen vil omtrent 90 prosent av alle artikler med norske korresponderende forfattere kunne publiseres åpent til samme kostnad som det vi tidligere har betalt for å lese artikler i Elsevier sine tidsskrift, forteller Hagen.

Fornøyd statsråd

— Denne avtalen er et viktig skritt for arbeidet vårt for åpen tilgang til forskning, og viser at arbeidet med Plan S gir resultater, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V), i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Avtalen med Elsevier som gir en tydelig dreining mot åpen tilgang. Et betydelig antall artikler kan publiseres åpent hvert år, uten at det blir noe dyrere. Kostnadene for publisering ligger innenfor rammen for det institusjonene betaler i dag.

— Denne avtalen gjør at den store majoriteten av norske forskere kan publisere sin forskning åpent i Elseviers tidsskrifter. Samtidig vil jeg understreke at vi på ingen måte er i mål med arbeidet med åpen tilgang, sier Nybø.

Departementet understreker at det fremdeles er viktige medisinske og naturvitenskaplige tidsskrifter som The Lancet og Cell utenfor avtalen, og det samme er noen av de viktigste tidsskriftene som Elsevier utgir på vegne av vitenskapelige selskaper.

— Det betyr at vi må fortsette å holde trykket oppe overfor forlagene for at våre fremste forskere skal kunne publisere åpent også i de mest prestisjetunge tidsskriftene. Målet er full overgang til åpen publisering, og forlagene må vise at de ønsker å bidra til dette for hele sin portefølje, sier Nybø.

I tråd med Plan S

Avtalen med Elsevier er i tråd med intensjonene i Plan S, det felleseuropeiske initiativet for å sikre åpen tilgang til offentlig finansiert forskning.

— Det er en klar sammenheng mellom nasjonale retningslinjer, forhandlinger med forlagene og Plan S. Det er dette samlede presset som nå kommer fra flere land, som bidrar til at internasjonale konsern revurderer forretningsmodellene sine. Jeg håper denne avtalen også vil bidra til at vi lykkes i forhandlingene vi fortsatt står oppe i med andre forlag, sier Nybø.

Det er en klar sammenheng mellom nasjonale retningslinjer, forhandlinger med forlagene og Plan S.

Iselin Nybø

— Spente på ringvirkninger

Det går også fram av kronikken at hvis norske forskere øker sin publisering hos Elsevier ut over det avtalte antall artikler, vil prisen for disse artiklene være på linje med publiseringskostnader hos sammenlignbare tidsskrift og forlag.

— Vår avtale kan være et signal om at Elsevier endelig vil utforske en overgang til mer åpen tilgang på en måte som er økonomisk bærekraftig både for forlag og forskningsinstitusjoner, skriver de fire, og Hagen legger til overfor Khrono:

— Vi er selvsagt spente på hva slags ringvirkninger den nye norske avtalen vil få.

Tidligere trakk vi frem at forskersamfunnet og forlagene i fellesskap må komme frem til nye modeller som fremmer åpen tilgang, god kvalitet og internasjonalt forskningssamarbeid. Publiseringsavtalen med Elsevier viser at dette lar seg gjøre, og gir nye muligheter for å fremme norsk forskning internasjonalt, heter det i kronikken.

Khrono har foreløpig ikke lykkes med å få noen kommentar fra Elsevier.

I følge det Financial Times (bak betalingsmur. red. anm) sier Gino Ussi, Elseviers eksekutivdirektør, at selskapet ønsker å lære av pilotavtalen «for å fortsette å forbedre våre tjenester».

Les også: Se alle Khrono sine artikler om forlagene, publisering og plan s

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS