Utviklingsforskningen ved Universitetet i Bergen

Publisert

Utviklingsforskningen er et felt med stor bredde og en ærerik tradisjon ved Universitetet i Bergen. Ved siden av marin forskning er det definert som det viktigste satsingsområdet for universitetet. Feltet er institutt- og fakultetsovergripende, der de sentrale problemstillingene er forankret i en rekke av fakultetenes og instituttenes faglige disipliner. På denne måten utfordrer utviklingsforskningen organiseringen av den faglige virksomheten ved vårt universitet. Det er derfor viktig å finne en god balanse mellom behovet for tverrfaglig organisering på den ene siden og forankring i faglige disipliner på den andre siden.

Ved et forskningsuniversitet er det viktig med en gjensidig berikelse mellom faglige grunnmiljøer og strategiske satsingsområder. Satsingsområder bør være forankret i grunnmiljøene på en måte som gjør at denne berikelsen går begge veier. Ellers risikerer vi at både satsinger og grunnmiljøene kan svekkes. Dersom vi får til en organisering som best mulig oppfyller målet om gjensidig befrukting mellom de fagmiljøene den tverrfaglige satsingen er forankret i, vil dette styrke både satsingen og fagmiljøene. Da kan vi også ta vare på og videreutvikle den utviklingsforskningen som er knyttet til instituttmiljøene ved våre fakulteter.

Utfordringen blir å få til gode samarbeidsstrukturer på tvers av institutter og fakulteter. En del virkemidler var utviklet ved Uni Global, og det er viktig å ikke miste moment i det videre arbeidet. Vi mener at hensynet til en gjensidig befruktende balanse er godt ivaretatt gjennom Universitetsstyrets vedtak fra 29.4 om å opprette et UiB Global. Mens forskningen skal skje i tilknytning til grunnmiljøene, skal et flerfakultært råd og en faglig og administrativ koordineringsfunksjon bidra til å sikre tverrfaglighet på dette feltet, i tillegg til et strategisk utvalg for utviklingsforskning som allerede finnes. Samarbeidsrådet mellom UiB og CMI får også en sentral rolle for å sikre virksomhet på tvers av institusjoner. Disse organene får ansvaret for at det også under den nye modellen finnes møtepunkter og samhandlingsarenaer. I stor grad er dette allerede etablert gjennom en godt utviklet infrastruktur på Juss II-bygget i Jekteviken.

Omorganiseringen av Uni Global er nettopp gjennomført på en måte som gjør at ingen har mistet sine stillinger. Feltet er tilført betydelige ressurser på kort sikt. Og i vedtaket ligger det en klar forpliktelse om at dette feltet skal styrkes ytterligere. Nå må vi se opp og fram og utvikle de gode faglige perspektivene og prosjektene. Allerede i desember/januar kommer det ny utlysning for sentre for fremragende forskning, med oppstart i 2013. En SFF-status for våre fagmiljøer på dette området, eventuelt i samarbeid med Uni Research og CMI, vil markere hvilken sentral plass utviklingsforskningen har hatt og vil få ved Universitetet i Bergen. Korsnes-utvalgets evaluering av Unifob Global fra 2009, som ligger til grunn for den nye organiseringen av utviklingsforskningen til UiB, viser nettopp til at UiB her har en helt sentral samfunnsoppgave: Å bidra til fremragende forskning på et område hvor forskersamfunnet har et ekstra stort samfunnsansvar.

Korsnes-utvalget konkluderer med at Uni Global har oppnådd betydelige resultater. Dette skal føres videre i samarbeid på tvers av institutter, fakulteter og institusjoner. Vi fører nå i første omgang en dialog med forskningsmiljøene. På sensommeren vil vi holde møter om hvordan forskningsfeltet best kan videreføres. Organisering, forskerutdanning, prosjektutvikling og annet vil da stå på agendaen.

Powered by Labrador CMS