Cindy Strøm holdt en av dagens hovedtaler under avslutningen på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) da det første kullet med lærerstudenter etter reformen av 2010 ble formelt uteksaminert. Foto: Karen Setten

Første lærerkull ut etter reform 2010

Lærerstudenter sier de har opplevd å være prøvekaniner i utdanningsreformen fra 2010. Og før første kullet fikk vitnemålet sitt, var det vedtatt enda en ny reform.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag måtte talen sitte for Cindy Strøm. Hun er blant 300 lærerstudenter på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) som er de første som går ut etter reformen som ble innført i 2010.

Det spesielle er at kullet ikke formelt var ferdig uteksaminert før regjeringen hadde vedtatt en ny reform for lærerutdanningen, og at den skal bli femårig og ikke fireårig. Dette skal innføres fra 2017.

Les også: Trenger mer penger og plass til 5-årig lærerløp

Instituttleder Hilde Harnæs skulle ønske at det var enda flere som ble uteksaminert, og hun tror ikke nødvendigvis at det kommer flere inn i yrket med et femårig utdanningsløp.

Vil takke alle

Vi har vært prøve=kaniner.

Cindy Strøm

— Jeg skal snakke om hvordan vi har hatt det, takke lærerne våre og ønske resten av kullet lykke til videre i livet, sier Cindy Strøm, før hun skal holde tale for omtrent 200 andre medstudenter ved grunnskolelærutdanningen, onsdag ettermiddag.

Onsdag fikk det første kullet fra lærerutdanningsreformen fra 2010 vitnemålet sitt. Reformen av 2010 innebar at studentene måtte velge mellom et utdanningsløp rettet mot 1-7. trinn eller et utdanningsløp rettet mot 5-10. trinn.

Cindy Strøm forteller at hun er fornøyd med utdanningen hun har fått, men sier at årene har båret preg av at hennes kull har vært de første studentene med det nye opplegget.

— Vi har vært prøvekaniner. Det har vært litt rot og usikkerhet rundt undervisningsopplegget disse årene, men sånn må det kanskje bli når man er de første ut, sier hun. 

Stolt av studentene

Instituttleder for grunnskole og faglærerutdanningen, Hilde Harnæs, forteller at kullet som går ut idag vil ha med seg en sterk faglig dybde som hun mener skolene i landet trenger. Hun legger til at HiOA er skikkelig stolt av de ferdige lærerkandidatene sine. 

— Det er selvfølgelig flere ting vi kunne gjort annerledes, men slik er det alltid, sier Harnæs.

Instituttlederen bekrefter at flere studenter som har gitt tilbakemeldinger om at de har vært prøvekaniner, men at hovedinntrykket er at de fleste har vært godt fornøyd med undervisningstilbudet de har fått. Hun mener også at dagens studenter bør være glade for at de fikk bli endel av denne reformen.

— Da reformen kom ønsket vi den velkommen. Det har vært litt rot, men for vår del har dette vært et arbeidskrevende puslespill. Evalueringer som har blitt gjort viser at det har gått bra og at studentene er fornøyde, sier hun.

Ønsker yrket mer seriøst

Cindy Strøm har i fire år hatt fagene samfunnsfag, musikk og fordypning i pedagogikk på grunnskolelærerutdanningen 1.-7. trinn. Hun ønsker nå å jobbe et par år før hun eventuelt bestemmer seg hva hun skal ta master i.

I forrige uke vedtok regjeringen at det skal bli femårig utdanningsløp for lærere fra 2017. 

— Læreryrket har ikke et godt rykte på seg, men jeg håper en femårig obligatorisk utdanning gjør at yrket i større grad blir tatt mer seriøst enn det blir nå, sier Strøm.

Spent på rekrutteringen

Instituttleder, Hilde Harnæs, forteller at hun er spent på rekrutteringen rundt den kommende femårige utdanningen. Hun ønsker reformen velkommen, men er litt bekymret for at enkelte grupper kommende lærere blir ekskludert ettersom at utdanningen blir ett år lengre.

— Et alternativ hadde vært å kjøre parallelt femårig og fireåring utdanning, slik at folk hadde fått velge. Da tror jeg kanskje vi hadde fått med oss enda flere, sier Harnæs.

Likevel håper og tror hun at enda sterkere faglig dybde på lærerutdanningen vil være med på å heve yrkets status, og dermed være en motvekt til den utskjelte posisjon lærerne ofte havner i.

Les også: Utskjelling av lærere går utover rekruttering

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS