åpningsplan

Erna om gjen­åpning: Åpner for å være på campus fra neste uke

Med forsterkede smitteverntiltak kan det bli mulig å være på campus i trinn 1, ifølge regjeringens nye gjenåpningsplan. Det kan skje så fort som 15. april.

Regjeringen ønsker å legge til rette for at flest mulig studenter får fullført utdannelsen sin til normert tid, sa statsminister Erna Solberg (H) under redegjørelse for Stortinget om gjenåpningen av samfunnet etter koronapandemien. .
Publisert Oppdatert

— For hvert trinn blir hverdagen litt mer normal, sa statsminister Erna Solberg under onsdagens orientering for Stortinget.

Regjeringen legger opp til en gjenåpning i fire trinn. Statsministeren vil ikke komme med konkrete datoer, og understreket flere ganger at tempoet må sees i sammenheng med smittesituasjon, kapasitet i helsetjenesten og vaksinasjon.

De nasjonale tiltakene som ble innført 25. mars er videreført til 14. april. Men deretter håper regjeringen at man kan gå over til trinn 1. Da vil man kunne gå tilbake til situasjonen slik den var før 25. mars, med blant annet skjenking til klokken 22, inntil fem gjester hjemme og inntil 100 personer samlet til innendørs arrangement med faste plasser.

Tometeren vil reduseres til krav om en meter avstand.

For universiteter og høgskoler vil det bety at det blir mulig å være på campus med forsterkede smitteverntiltak. Dessuten vil lesesaler og bibliotek bli gjenåpnet. Større forelesninger og sammenkomster bør unngås ifølge regjeringen, men de åpner for undervisning i mindre grupper.

I slutten av mai er målet at lesesaler og bibliotek skal være åpne, og at studenter i tillegg skal kunne få fysisk undervisning på campus.

Fremdeles hjemmekontor

I trinn to vil regjeringen åpne for mer fysisk undervisning for høgskoler og universitet. Men trinn to vil ikke komme før i siste halvdel av mai.

I trinn to vil det også bli åpnet for reiser innenlands og skjenking til midnatt.

Innen utgangen av juni håper statsministeren at landet er kommet til trinn tre. Da vil man kunne samles flere, blant annet tjue gjester i private hjem. Men det vil fremdeles være hjemmekontor som er regelen for mange. Hjemmekontor vil også kunne strekke seg helt til trinn fire - et nivå der mye ifølge statsministeren vil kunne være tilnærmet normalt.

Vil åpne raskere

Anne Borg, rektor ved NTNU, skriver på Twitter at hun er glad for meldingen fra regjeringen. Men hun vil gjerne at universitetet kan åpne tidligere.

— Vi ser gjerne at det løftes fram til trinn 1, skriver Borg.

Rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, sier det har gjort vondt å låse campus for studentene. Nord universitet, med campus i Bodø, Mo i Rana, Nesna, Steinkjer, Levanger, Namsos, Vesterålen og Stjørdal, har med unntak av et et større smitteutbrudd i Bodø hatt relativt lite smitte.

— Vi håper å åpne studiestedene slik at studentene har et sted å være.

— Dere har opplevd lite smitte. Mener du det er riktig med en nasjonal plan eller burde man tatt hensyn til lokalt smittetrykk?

— Det blir synsing fra min side, men smitten blusser veldig fort opp. Det har vi sett. Derfor mener jeg det kan være lurt med en nasjonal gjenåpning.

Solheim Hansens største håp nå er et normalt studieår.

— Det har ungdommene fortjent.

— Meningsløst

Rektor ved Høgskulen i Volda, Johann Roppen, tror tidsplanen som blir hintet til med fysisk undervisning fra slutten av mai vil ha lite å si.

— For de fleste av oss er det rimelig meningsløst. I slutten av mai er det knapt nok undervisning igjen og det vil få lite å bety. Eksamen har de fleste utdanningsinstitusjonene gjort digitale og det vil derfor ikke få noen betydning, sier Roppen.

Han mener det er betryggende at regjeringen fortsatt har et sterkt fokus på studentene.

Hans rektorkollega i sør, Universitetet i Agder-rektor Sunniva Whittaker, er enig med Roppen i at mer fysisk undervisning i slutten av mai vil ha lite å si.

— Da er vi inne i eksamensperioden og det blir mye omkastning for studenter og ansatte dersom vi gjør store endringer nå. Av det jeg har lest er det oppheving av tometersregelen som vil bli mest aktuell, sier Whittaker.

Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk, er enig.

— Tometersregelen hemmer oss i universitetssektoren. Det vil hjelpe oss mye hvis den endres til én meter.

Hun kaller dagens nyheter «et betydelig fremskritt», men i likhet med Roppen og Whittaker tror Husebekk ikke at det vil påvirke stort.

— Jeg har ikke diskutert det med dekanene, men jeg vil tro at vi kjører etter planen med digitale eksamener. Vi kan ikke endre det nå.

Selv om det ikke vil påvirke undervisning og eksamen, tror Whittaker at gjenåpningen kan gi glede for noen studenter.

— Hvis masterstudentene som er ferdig kan få en skikkelig avslutning på sin studietid, er det flott. Det håper jeg på, sier UiA-rektoren.

Vil at studentene gjennomfører

I mars kom meldingen om at regjeringen gir penger til både utdanningsinstitusjoner og studentsamskipnader, som blant annet kan brukes til å ansette studenter i mindre stillinger.

— Vi vet at studenter har hatt det tøft, sa Solberg under pressekonferansen, og pekte på både problem med å holde studieprogresjonen og deltidsjobber som forsvant.

Nå ønsker regjeringen å legge til rette for at flest mulig studenter får fullført utdannelsen sin til normert tid.

— Vi ønsker å støtte utdanningsinstitusjonene med kompenserende tiltak, sa Solberg.

Som Khrono har skrevet, skal rapporten fra arbeidsgruppen som arbeider med dette, komme 9.april.

Ulikheter i Europa

I Danmark og Storbritannia er gjenåpningen i gang. Danmark har presentert en plan som strekker seg frem til starten av mai. I landet har både studenter og elever fra femte trinn stort sett hatt hjemmeundervisning lenge. Nå vil avgangsstudenter på utdanninger med mange praksiselement kunne komme tilbake til studiestedet halve tiden. Dette melder DR.

Det er en svært ulik situasjon som utspiller seg i landene i Europa.

Mens Danmark startet en delvis gjenåpning denne uken, har Sverige forlenget koronanedstengningen til begynnelsen av mai.

Sverige har hatt flere smittede og flere dødsfall per 100.000 innbyggere enn nabolandene de siste to ukene, mens Norge, Danmark og Finland ligger nærmere hverandre i utvikling.

Den svenske regjeringen har gitt opp at alle voksne skal være vaksinert med første dose i første halvår og har skjøvet målsettingen til midten av august, skriver NTB ifølge FVN.

Københavns universitet skriver på sine nettsider at de vil komme tilbake med en konkret åpning av campus. Men allerede nå skriver de at det i løpet av april vil være mulig å møtes i studiegrupper og å kunne bruke lesesaler og bibliotek.

I Storbritannia er det lagt en plan for både gjenåpning av puber og frisørsalonger. Grunnskoler har allerede åpnet, men når campus ved universitetene kan åpne er det ikke sagt noe konkret om, skriver The Guardian.

Powered by Labrador CMS