Universitetet i Bergen

Dropper arrangement på kveldstid, men ikke av smittevernhensyn

Stort press og ansvar på fadderne er årsaken.

Flere studenter i Nygårdsparken i Bergen første dagen av fadderuka.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken blir oppdatert)

Fra og med onsdag gjennomføres ikke fadderarrangementer på kveldstid i regi av Universitetet i Bergen. Det opplyses i en pressemelding.

Årsaken er at man ønsker å lette totalbelastningen på fadderstyrene og fadderne.

Universitetet vil fortsatt ha aktiviteter på dagtid under fadderuken.

— Skjer ikke fordi fadderne ikke har vært gode nok

Dette skjer bare timer etter at universitetet selv meldte på Twitter at de hadde fått beskjed av Bergen kommune om å ikke avlyse arrangementer, fordi arrangementer med rammer og mindre grupper ville gjøre det lettere med smittevern- og sporing.

Nå har ledelsen ved universitetet likevel kommet frem til at belastningen på fadderne over tid vil bli for krevende, skriver de i pressemeldingen.

— De arrangementene som er i regi av fadderstyret og fadderne blir avlyst av hensyn til det presset de har vært under. Flere faddere har følt et store press og ansvar knyttet til smittevern, men og på grunn av det medietrykket som har vært, og det som står i kommentarfelt og lignende. Derfor har vi som ledelse fattet beslutningen om at de skal fritas for det ansvaret, sier rektor Dag Rune Olsen til Khrono.

Media har tegnet et kaosbilde fadderne ikke kjenner seg igjen i, sier viserektor for utdanning, Oddrun Samdal.

— De har ikke opplevd å få anerkjennelse for den jobben de faktisk har gjort. De opplevde at det ble et voldsomt press, og til dels et krysspress på fadderstyret og fadderne. Det var urimelig at de skulle stå i det, sier Samdal til Khrono.

Avlysning skjer ikke av smittevernhensyn

Olsen understreker likevel at dette ikke betyr at fadderuken er avlyst. Det blir mottak og introduksjon til studiene som normalt, opplyser rektoren.

Olsen påpeker at de ikke har tatt avgjørelsen om å avlyse arrangementene på kveldstid på grunn av smittevernhensyn. Derfor er han spent på hvilke følger vedtaket vil få for smittevernet.

— Vi hadde god dialog i går med Bergen kommune, som oppfordret oss til å ikke avlyse fadderuken. Det er jo og slik at selv om studentene kanskje ikke klarer å opprettholde en-metersregelen hele tiden, er de jo tross alt en kohort, da blir eventuell smitte begrenset. Jeg er bekymret for at studentene nå vil trekke inn i trange studenthybler, og er opptatt av å fortsatt ha god dialog med Bergen kommune om smittebildet, sier Olsen til Khrono.

Bekymret for at studentene trekker inn i hyblene

— Forbyr dere faddere å arrangere fest på kveldstid?

— Vi er ikke en myndighet som kan ilegge forbud mot privatarrangementer, sier han.

Hva tror dere fadderbarnene kommer til å gjøre på kveldstid nå? Kjenner UiB noe ansvar for det?

— Vi er som sagt bekymret for at vedtaket vårt kan medføre at festene i større grad flyttes hjem, derfor følger vi smittesituasjonen tett, sier Olsen.

— Det er kjipt

Leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Sandra Amalie Lid Krumsvik, sier til Khrono at de har vært med å ta denne avgjørelsen.

Også Krumsvik påpeker at det ikke er smittevernhensyn som ligger bak denne avgjørelsen.

— Det handler om den belastningen som har kommet på studentene som har arrangert dette selv. Med tanke på den byrden som har falt på dem, er det ikke forsvarlig med slike arrangementer lenger. Dette er det beste for studentene, mener vi, selv om det jo er kjipt. Fadderstyret har virkelig stått på som helter, sier hun.

Dere har altså ikke tatt denne avgjørelsen av smittevernhensyn. UiB-rektoren uttrykker og bekymring for at det faktisk kan føre til mer smitte, fordi de nye studentene trekker inn på små hybler. Er du bekymret for det? Og er ikke dette å kaste alt ansvaret over på de nye studentene?

— Absolutt. Vi vil unngå at ansvaret havner på studentene. Men dette er et klart signal, og jeg håper de er med på det. Vi må vise at vi er en del av dugnaden. Det er ingen forskjell på studenter som gruppe, og befolkningen for øvrig. Vi har et felles ansvar. Det innebærer selvfølgelig en liten risiko å avlyse de organiserte arrangementene, men det var umulig å unngå at noen brøt reglene. Dette følte vi et stort press rundt, svarer Krumsvik.

Hun legger til:

— Dette har selvfølgelig vært en vanskelig avveining. Men til syvende og sist må vi sette studentene først. Presset de er blitt satt under de siste ukene har vært enormt, vi arrangerer dette på frivillig basis og det er ikke riktig av oss å forvente at smittevernhensynet blir 100 prosent fulgt, spesielt med tanke på at dette faktisk var kravet både kommunen og regjeringen satt til arrangering av faddeaktiviteter.

Leder for Studentparlamentet i Bergen, Sandra Amalie Lid Krumsvik, sier de har vært med på å ta avgjørelsen om å avlyse arrangementene på kveldstid.

Håper ikke studenter blir sittende hjemme alene

Krumsvik trekker og fram at det ikke har vært mulig å inkludere alle i den aktiviteten man har hatt, på grunn av mangler på menneskelige ressurser og lokaler.

— Du sier dere nå sender et tydelig signal. Betyr det at dere ikke synes de nye studentene bør drikke og feste?

— Jeg vil ikke legge noen skyld på studentene, men fadderuken handler om mer en fest og alkohol, sier hun.

— Hva tror du studentene vil gjøre på kveldstid nå da? Sitte alene?

— Det håper jeg ikke de gjør. Det er fortsatt mulig å møtes. Jeg håper de setter pris på de dagene de har fått, og jeg mener fortsatt fadderuken er en viktig grunnstein for det faglige og sosiale. Jeg håper studentene har startet prosessen med å bli kjent, og kan fortsette den nå, sier Krumsvik.

Powered by Labrador CMS