Rektor og prorektor leder an den akademiske prosesjonen. Bildet er fra doktorpromosjon høsten 2019. Foto: Thor Brødreskift/UiB

Doktorgradspromosjon: Drøyt 50 prosent er kvinner, drøye 40 prosent er utenlandske

Prorektor Margareth Hagen på Universitetet i Bergen ser det som positivt at universitetet er attraktivt for internasjonale søkere. I dag får 90 sitt synlige bevis på at de har avlagt sin doktorgrad ved Universitetet i Bergen, og du kan følge med her.

Publisert Sist oppdatert

Førstkommende fredag er det doktorpromosjon på Universitetet i Bergen. 90 doktorgradskandidater skal få sitt synlige bevis på at de har fullført sin doktorgrad sist høst. 43 prosent av dem har utenlandsk statsborgerskap, drøyt 50 prosent er kvinner.

— Det viser at Universitetet har et attraktivt miljø som mange søker seg til. Det betyr jo at vi er gode på å rekruttere internasjonalt, forteller prorektor ved universitetet i Bergen, Margareth Hagen.

Promosjonen kan du se direkte her fra fredag klokken 13.

Stabilt nivå

Antallet internasjonale disputaser høstsemesteret har i de siste årene holdt seg på et stabilt nivå.

Stipendiater ved UiB

Vårsemesteret 2018

44% hadde utenlandsk statsborgerskap

51% var kvinner

Høstsemesteret 2018

41% hadde utenlandsk statsborgerskap.

56% var kvinner

Vårsemesteret 2019

36% hadde utenlandsk statsborgerskap

53% var kvinner

Høstsemesteret 2019

43% hadde utenlandsk statsborgerskap

53% var kvinner

Tall fra høst- og vårsemesteret 2018 viser at 41 og 44 prosent av dem som disputerte kom fra utlandet. Hagen mener at dette er ganske likt tallene fra andre store norske universiteter.

Hun mener at grunnen til at man har et stabil andel av utenlandske stipendiater handler om at Universitetet i Bergen er et internasjonalt universitet.

— Universitetet har jo også et bra forskningsmiljø som er gode på å rekruttere. Vi er jo et internasjonalt forskningsmiljø. Staben på Det Matematiske-naturvitenskapelige fakultetet er for eksempel er veldig internasjonal, noe jeg tror er med på å gjøre miljøet såpass attraktivt for internasjonale søkere, sier Hagen.

Et mangfoldig miljø

En av dem som har tatt sin doktorgrad ved Universitetet i Bergen er Vanessa Etondi, fra Kamerun. Hun tok sin doktorgrad ved Det humanistiske fakultetet høsten 2019.

Vanessa Etondi er en av 39 utlendinger som disputerte i høst . Foto: Njord V. Svendsen

— Jeg har jobbet med representasjonen av svarte kvinner i afrikansk-franskspråklig litteratur. Jeg gjorde tverrfaglige undersøkelser med fokus på både litteratur og kjønnsstudier, sier Etondi.

Norge var for Etondi en interessant destinasjon i en helt annen setting enn hun var vant til.

— Utfordringen var fristende, sier hun.

— Hva var fordelene ved å ta doktorgraden her?

— Som forsker hadde jeg tilgang til forskningsfond ved universitetet som var veldig nyttig for konferanser, kurs og bøker blant annet, forteller Etondi.

Det er et vanskelig problemstilling, jeg vet ikke helt hvor grensen skulle gått.

Margareth Hagen

Da Etondi snakket med På Høyden høsten 2019, fortalte hun også om de akademiske fordelene ved å ta doktorgraden i Bergen.

— Jeg har jobbet i et veldig mangfoldig miljø med mennesker fra hele verden rundt meg, fortalte hun.

For Etondi ville det ha vært svært annerledes dersom hun skulle ha tatt graden i hjemlandet Kamerun.

Prorektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen. Foto: Tor Farstad

— Det ville vært mange kulturelle forskjeller, i tillegg til forskjell i budsjett og tilgangen til data og dokumentasjon. Jeg tror også at om jeg hadde tatt graden i Kamerun, så ville det tatt lenger tid enn her, sier hun.

Hvor går grensen?

Prorektor Margareth Hagen ser få bekymringer ved andelen utenlandske stipendiater, men synes det er vanskelig å svare på om det skulle vært en grense.

— Det er en vanskelig problemstilling. Hadde tallet vært 60 prosent med utenlandsk statsborgerskap, så hadde det vært noe å diskutere, men sånn det ser ut nå, så ser jeg ingen bekymring, sier Hagen.

Powered by Labrador CMS