Universitetsdirektøren på Universitet i Oslo innstiller på at UiO skal fortsette med den ledelsesmodellen de har, nemlig valgt rektor. Følg møtet direkte her. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm
Universitetsdirektøren på Universitet i Oslo innstiller på at UiO skal fortsette med den ledelsesmodellen de har, nemlig valgt rektor. Følg møtet direkte her. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Styret behandler modell for ledelse

Mandag diskuterer styret på Universitetet i Oslo sin modell for ledelse. Får universitetsdirektøren gjennomslag blir det fortsatt valgt rektor. Uniforum rapporterer direkte.

Publisert Oppdatert

Universitetet i Oslo er splittet i synet på valgt eller ansatt ledelse. Tre av åtte fakulteter ønsker ansatt rektor, tre er splittet og to ønsker klart valgt rektor, viser høringsrunde.

Mandag skal styret ved Universitetet i Oslo (UiO) ta stilling til en rekke forslag til endringer av rekruttering av ledere og styring ved universitetet. Forslagene kommer fra det såkalte Underdalsutvalget, under ledelse av tidligere UiO-rektor, Arild Underdal. 

Dette er saklista til møtet i Universitetsstyret.

Her kan du følge møte direkte fra klokken 14

Denne gang er det Uniforums journalist Julia Loge og redaktør Martin Toft som dekker møtet direkte:

Live Blog Møte i Universitetsstyret 20. juni 2016

 

Ingen forslag om ny hovedmodell

Et flertall i det topptunge utvalget (10 av 15) gikk inn for at landets eldste universitet burde skifte ledermodell fra dagens valgte til ansatt rektor.

Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe legger ikke opp til at styret ved UiO skal ta stilling til om Universitetet i Oslo skal endre sin hovedmodell med valgt rektor nå.

Bjørneboe skriver i sitt forslag til vedtak at hun legger til grunn at styret ved UiO står ved den konklusjonen de drøftet seg fram til i august 2015, nemlig valgt rektor og tilsatt universitetsdirektør. Dersom styret sier seg enig i dette, blir det trolig ingen egen styresak om hovedmodell, skriver Uniforum

Les også Underdalsrapporten: En organisasjons- og beslutningsstruktur som understøtter UiOs strategiske mål. 

Har merket seg meningsforskjellene

Underdalsrapporten har vært ute på høring ved universitetet, og høringssvarene og så godt som alle som har uttalt seg om ledermodell viser at det er et tydelig splittet universitet i dette spørsmålet. Det er ikke noe entydig svar, annet enn at de fleste ønsker seg noe annet enn i dag.

I forslag til styrevedtak heter det også at styret «har merket seg meningsforskjellene om dette spørsmålet i høringssvarene».  

Fjerde universitet med lederdebatt

Den 1. juni trådte den nye loven om ledelsesmodell på universiteter og høgskoler i kraft. Det nye er at det normale skal være at man har ansatt rektor, men saker om vagt av modell skal avgjøres med simpelt flertall.

2. juni behandlet Universitet i Bergen sak om sin modell for ledelse og vedtok at de vil fortsette med valgt rektor. 8. juni fulgte Universitet i Stavanger etter, men de endte opp med ansatt rektor etter en tett debatt.

Det samme skjedde på NMBU 16. juni der fire eksterne samt de to ansatte fra gamle veterinærhøgskolen trosset Ås-miljøet og gikk for ansatt rektor. Ansatte i Ås hadde gjennom rundt 1000 underskrifter, sine fagforeninger, Studenttinget og sittende rektor tydelig sagt fra at de ønsket fortsatt valgt rektor.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS