Vitenskapsråd en god idé

Forslaget om et «vitenskapelig rådgivende organ for regjeringen» fortjener ros, skriver rektor Ole Petter Ottersen i denne bloggen om forslaget fra Høyres programkomité.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen har de siste månedene fått velfortjent kritikk for uheldig bruk av forskning og for uttalelser som kan sette spørsmålstegn ved regjeringens holdning til forskningens uavhengighet.

Men forslaget om et «vitenskapelig rådgivende organ for regjeringen» fortjener ros.  Dette forslaget kommer fra Høyres programkomité, ledet av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Jeg møtte kunnskapsministeren til debatt under Arendalsuka. Temaet var bruk og misbruk av forskning. Det var under denne debatten jeg for første gang fikk høre om forslaget om et vitenskapsråd for regjeringen.

Torbjørn Røe Isaksen fortjener honnør for å ta kritikken av regjeringens og departementenes bruk av forskning på alvor. Og det er bra at han nå lanserer et konkret tiltak for å utvikle bedre politisk praksis på et meget viktig område.  

Det gjenstår å se hvordan et slikt vitenskapsråd skal se ut, og en artikkel i Morgenbladet drøfter flere viktige problemstillinger som må behandles før et slikt råd kan opprettes.

Jeg er enig med Røe Isaksen at det må settes klare avgrensninger for et slikt råd, og jeg tror det er avgjørende for den videre utviklingen av forslaget at man er tydelig på alt dette rådet ikke skal gjøre. Rådet skal ikke gjøre selvstendige faglige utredninger eller vurderinger, og det skal ikke oppsummere forskning på ulike felt for å komme frem til en «fasit».  

Slik jeg oppfatter forslaget, handler det først om fremst om å gjøre departementene og regjeringen til bedre bestillere og brukere av forskning. Vi deltar gjerne i den videre politiske samtalen om utformingen av et vitenskapsråd.

Torbjørn Røe Isaksen fortjener honnør for å ta kritikken av regjeringens og departementenes bruk av forskning på alvor.

Ole Petter Ottersen

De som er opptatt av temaet, bør allerede nå melde seg på Partnerforums høstkonferanse 18. november om bedre bruk av forskning. Partnerforum er et samarbeid mellom Handelshøyskolen BI, UiO og 21 partnere fra statlig forvaltning, og man skal lete lenge etter en mer velegnet arena for diskusjoner om forholdet mellom politikk og forskning.

(Innlegget er først publisert på Rektors blogg). 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS