Leder i Norsk studentorganisasjon, Marianne Andenæs, er uenig i kritikken av organisasjonen. Foto: Nicklas Knudsen

NSO er ingen trussel mot studentenes rettsikkerhet

Norsk studentorganisasjon svarer på påstandene om at de er en trussel mot studentenes rettssikkerhet når det kommer til skikkethetssaker.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Khrono 1. april skriver journalist i Studvest Karoline Skarstein at Norsk studentorganisasjon (NSO) er en trussel mot studenters rettssikkerhet. Dette stemmer overhodet ikke med virkeligheten.

Først må vi oppklare hva NSO faktisk mener om anonyme tvilsmeldinger. I innlegget blir det fremstilt som at man skal kunne være helt anonym ved innlevering av tvilsmelding – det stemmer ikke. Vi mener at studenter som varsler tvil om en medstudents skikkethet skal kunne være anonym frem til at det blir en faktisk sak for skikkethetnemnda.

Den som er skikkethetsansvarlig på institusjonen vil alltid vite hvem som har meldt inn tvilsmeldingen. NSO mener at studenten som meldte tvil kun skal være anonym frem til skikkethetsansvarlig også ønsker saken fremmet for nemd.

Det vil si – Dersom det blir en reell sak for skikkethets- og klagenemnd så skal selvsagt studentene få full innsikt i egen sak, det inkluderer informasjon om hvem som meldte tvilen.

NSO mener det er viktig å ta vare på alle parter i en skikkethetssak – både studenten som melder og selvfølgelig den det meldes om. Men den sårbare parten i en skikkethetsak er verken studenten det meldes tvil om eller studenten som melder den. Det er menneskene som skikkethetsystemet er der for å ivareta: de innenfor vårt samfunn som studentene møter i praksis under studiet og etter endt utdanning.

Før man beskylder NSO for å være en fare for studenters rettsikkerhet må man se på hele bildet.

Marianne Andenæs

Skikkethet eksisterer ikke bare for å luke ut «uegnede studenter». Det er der også for at studenter skal kunne få mulighet til å bli skikket gjennom en prosess, hvor studenten har rett på veiledning og rådgivning.

Noen trenger mer oppfølging før de kan arbeide med mennesker og da er institusjonene fullstendig avhengig av at den beskjeden kommer frem til skikketshetsanvarlig.  

NSO frykter det er store mørketall av studenter som aldri får muligheten til å få tilgang på de rettighetene en skikkethetsak faktisk gir dem. Så før man beskylder NSO for å være en fare for studenters rettsikkerhet må man se på hele bildet.

I 2015 ble det levert 155 tvilsmeldinger, hvorav 55 av disse var på HiOA. HiOA er riktig nok den institusjonen som har flest studenter under løpende skikkethetsvurdering, men når andre institusjoner med mange studenter innenfor studieretninger med skikkethetsvurdering har ingen eller få tvilsmeldinger mener NSO det er grunn til bekymring.

I de aller fleste tilfeller hvor det leveres tvilsmelding om en student, så ender saken med at studentene blir ansett som skikket etter nettopp veiledning og rådgivning.

Bekymringen vår er at studenter blir bedt om å slutte på studiet uten noen form for veiledning eller juridisk bistand. Når NSO fronter et system som gir studentene krav på nettopp dette er det underlig å beskylde oss for å være enn trussel mot studenters rettsikkerhet.

Dagens system har en stor feil ved at enkelte tar saken i egne hender og at skikkethetsansvarlig ikke får mulighet til å gjøre en vurdering etter samtale med studenten. Dagens ordning hvor medstudentene må stå frem med fullt navn for å varsle er med på å heve terskelen. Det er dette vi ønsker å gjøre noe med.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS