UiO tar Pride-festen på forskudd

Dersom Universitetet i Oslo virkelig vil være et godt sted for skeive studenter og ansatte, må de iverksette tiltak, ikke bare dukke opp på feiringa og promotere seg som skeiv-vennlig, skriver student Anja Maria Aardal.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I år skal Universitetet i Oslo delta på Pride for første gang, både med stand i Pride Park og med egen parole i paraden. Som skeiv UiO-student syntes jeg først det hørtes bra ut; jeg vil jo gjerne at universitetet mitt skal være så åpent og trygt som mulig. Men så begynte jeg å lure på hvorfor UiO skal delta, for de har ikke noen tiltak for skeive studenter og ansatte å feire. I alle fall ikke ennå.

I disse dager er det ganske trygt å fronte seg som skeiv-vennlig, og det er en økende trend at både private virksomheter, organisasjoner og offentlige organer deltar på Pride. Å delta på Pride er ikke lenger grensesprengende, men heller et markedsføringsgrep for å synliggjøre verdier som åpenhet, stolthet og respekt. Dette er verdier Universitetet i Oslo (UiO) uten problemer kan stille seg bak. Spørsmålet er derfor ikke hvorfor UiO deltar i år, men hvorfor de ikke har deltatt før, når den skeive bevegelsen virkelig kunne hatt bruk for denne støtten for lenge siden.

Samtidig handler ikke Pride primært om verdiene som ligger bak, men om helt konkrete rettigheter som skeive har kjempet for og fremdeles kjemper for. Det handler om retten til å elske den man vil, men også retten til å være seg selv på arbeidsplassen, retten til ikke å bli kastet ut fra der man bor, og retten til å leve som den man er. Pride er en feiring av de som har arbeidet og som arbeider for disse rettighetene.

Dette semesteret er jeg på utveksling ved University of Melbourne. Her arbeider universitetet for skeives rettigheter ved å lønne to skeive studenttillitsvalgte som blant annet drifter et eget skeivt område med gratis lunsj hver onsdag. Universitetet gir også støtte til skeive fester og betaler for å sende en gjeng studenter på årlig samling for skeive studenter ved australske universiteter.

Alt dette er vellykkede tiltak, som berettiger deltakelsen i Pride hvert år. Hvis vi sammenlikner UiO med University of Melbourne, finner vi ikke igjen noen av disse tiltakene, eller andre tiltak når det er sagt. Skeivt studentforum på UiO gjør riktignok en kjempejobb, men de driftes på frivillig basis og mottar ikke støtte fra UiO. Kort fortalt har Universitetet i Oslo få tiltak å trekke fram som berettiger deres deltakelse på Pride.

Spørsmålet er derfor ikke hvorfor UiO deltar i år, men hvorfor de ikke har deltatt før, når den skeive bevegelsen virkelig kunne hatt bruk for denne støtten for lenge siden.

Anja Maria Aardal

Er det da kjipt å være skeiv student på UiO? Langt ifra! Min erfaring som skeiv, hvit kvinne på UiO er ganske grei. Hverdagslig homofobi fra medstudenter og ansatte er likevel ikke ukjent, både for egen del og mange andre skeive jeg kjenner. Det som gjør at det for det meste er greit å være skeiv på UiO, er at universitetet ligger i Oslo. UiO nyter godt av de skeive kampene som har blitt kjempet i Norge fordi mye har foregått nettopp i Oslo.

Saken kan derimot være en helt annen hvis man er trans, eller skeiv og ikke-hvit. Når det kommer til transpersoners kamp ligger ikke UiO i front. UiO anerkjenner kun transkjønnedes kjønnsidentitet hvis de har byttet juridisk kjønn, som vil si at tvangskastrering var et krav for anerkjennelse fram til 1. juli i fjor, fordi UiO henter kjønnsmarkør fra personnummer.

Det finnes heller ingen mulighet til å identifisere seg utenfor de binære kategoriene «mann» og «kvinne». UiO har riktignok vedtatt å få kjønnsnøytrale toaletter på alle fakulteter, men enn så lenge har få sett noe til disse toalettene. Nylig var prorektor Ragnhild Hennum ute i Uniforum og uttalte at «<UiO er en åpen og inkluderende arbeidsplass som ønsker et mangfold av studenter og ansatte». Etter både egne og venners erfaringer er dette vanskelig å tro på. Tiltak mot homofobi og transfobi har blitt etterspurt uten respons.

Dersom UiO virkelig vil være et godt sted for skeive studenter og ansatte, må de iverksette tiltak, ikke bare dukke opp på feiringa og promotere seg som skeiv-vennlig. Jeg vil gjerne at UiO skal delta på Pride, men deltakelsen må være en arena for å feire og synliggjøre tiltak som gir skeive studenter og ansatte en bedre hverdag. Da må vi starte med å identifisere tiltakene som trengs. Jeg bidrar mer enn gjerne til dette arbeidet fra høsten av, slik at vi sammen kan feire at UiO faktisk har blitt et bedre universitet under Pride neste år.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS