Julie Iversen er læringsmiljøansvarlig i Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Her iført tigerkostyme på åpningsseremonien i august. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Studenter skal feire gleden

I dag, tirsdag, er det Verdensdagen for psykisk helse. Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus bruker dagen på å feire gleden og oppfordrer folk til å gjøre noe fint.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du har sikkert hørt at 1 av 5 studenter er ensomme, og at studenter sliter mer enn andre i samme aldersgruppe. Men vet du hva som finnes av tilbud for deg som student for å forebygge dårlig psykisk helse og ensomhet?

Glede er så mangt, for så mange. Min første dag på høgskolen kjente jeg på det. Jeg var midt i en depresjon, og jeg slet med angst. Gleden av å få to venner som har støttet meg gjennom tykt og tynt var avgjørende for meg. Det var avgjørende for studietiden min, hverdagen min, og for å i det hele tatt klare å være student. Å ha noe å glede seg over er viktig for alle og enhver. Det er derfor vi i år markerer Verdensdagen for psykisk helse ved å feire gleden.

Her er det viktig at institusjonene gjør sitt, helt ned på instituttnivå –  forelesere og faglige ansatte kan utgjøre en enorm forskjell i hverdagen til studenter. For eksempel ved å sette studenter i mindre grupper slik at de møter, og blir kjent med, andre. 

Nettopp fordi ensomhet rammer mange studenter er det viktig at det finnes tilbud som kan forebygge. Studentforeninger er et av disse gode tilbudene. Alle kan finne en forening som passer for seg, og for å gjøre det litt lettere har SiO iverksatt et prosjekt som heter «Forening for alle». «Forening for alle» er en merkelapp som blir gitt de foreningene der du blir tatt imot uansett hvem du er. Du får en fadder og oppfølging slik at du får en trygg start i foreningen.

For meg var venner viktig for å komme meg gjennom depresjonen, men for deg handler det kanskje om noe helt annet. Kanskje du rett og slett bare trenger noen å snakke med som forstår hvilken livssituasjon du befinner deg i?

Det viktigste tiltaket for bedre psykisk helse er likevel at vi fortsetter å være gode mot hverandre, at vi sprer glede, og at vi er der for hverandre.

Julie Iversen

Her på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) finnes det flere tilbud du kan benytte deg av når hverdagen blir vanskelig. Du kan snakke med Studentpresten, uansett hvilket livssyn du har. Sliter du med sykdom, psykososiale forhold, eller bare trenger tilrettelegging i studietiden, kan du ta kontakt med tilretteleggingstjenesten. Føler du deg usikker på studievalget, finnes det også en studieveiledningstjeneste som kan hjelpe deg å finne ut av ting.

Hos SiO kan du få en fastlege, du kan oppsøke helsesøster, eller du kan få time til psykolog. Her kan du møte faglig personell, som vet noe om hvordan det er å være student. Du kan treffe noen som ser deg, og som du virkelig kan snakke med alt om.

I tillegg tilbyr SiO kurs i blant annet stressmestring, sorgmestring og i forebygging av depresjon. Ikke minst har SiO en rekke treningssentre. Trening er også en  veldig god måte å forebygge dårlig psykisk helse. Har man det dårlig fysisk, eksempelvis med smerteplager, skader og lignende, kan det påvirke psyken – og vice versa.

Hvert år markeres Verdensdagen for psykisk helse den 10. oktober. Hvert år settes det fokus på nye, viktige temaer som er vesentlige for å bryte tabuet rundt psykisk helse.

Det viktigste tiltaket for bedre psykisk helse er likevel at vi fortsetter å være gode mot hverandre, at vi sprer glede, og at vi er der for hverandre. Vi ønsker at institusjonen og de ansatte også tar et ansvar for dette.

I år er temaet for Verdensdagen «noe å glede seg over». I den anledning snur vi om på det, og feirer gleden. Studentparlamentet og Høgskolen i Oslo og Akershus, skal, i samarbeid med Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) feire alle de små gleder som finnes i hverdagen. Vi vil bruke dagen til å minne deg som er HiOA-student, om den varme følelsen ved å få en hyggelig kompliment, om den friheten man kjenner på når man slipper seg løs i en bungee run, og den fine følelsen av å spise godteri på en tirsdag.

Bruk dagen på å gjøre noe fint for deg selv, dine medstudenter eller studentene dine!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS