Arbeiderpartiet tilbakeviser at en stemme til Ap er en stemme mot internasjonalisering og lærermaster, slik Bjørn Haugstad har oppsummert i Khrono tidligere denne uken.

Ap: Haugstad går på repeat

En Ap-ledet regjering vil styrke masterutdanningen for lærere, sikre at Høyres forslag om skolepenger ikke blir vedtatt og prioritere internasjonalisering, skriver Martin Henriksen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statssekretær Bjørn Haugstad og Høyre trenger verken å uroe seg for internasjonalisering eller masterutdanningen ved et regjeringsskifte. En Ap-ledet regjering vil styrke masterutdanningen for lærere, sikre at Høyres forslag om skolepenger ikke blir vedtatt og prioriterer internasjonalisering i høyere utdanning.

Les også: Internasjonalisering og lærermaster står i fare

Arbeiderpartiet mener forskning og kunnskapsutviklingen er i sin natur internasjonal. Det er nærmest umulig å tenke seg at forskningen ikke skal være en del av det internasjonale forskningen. Kunnskap har ingen verdi om den ikke deles, på de fleste områder også på tvers av landegrenser. Vi skal delta på den internasjonale forskningsarenaen, konkretisert ved inn- og utveksling og deltagelse i internasjonale forskningssamarbeid og prosjekter.

Arbeiderpartiet er uenig med Høyre på innretning, særlig gjelder særskilt støtte til samarbeid med BRICS-landene i Panorama-satsningen. Men det betyr ikke at vi er kritisk til internasjonalisering som sådan, slik Haugland synes å tro. Den største trusselen mot internasjonalisering er skolepenger for studenter fra land utenfor EØS. Det ønsker verken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet, men det synes altså H og Frp er en god ide. En så god idé at det fortsetter å foreslå det selv om Stortinget har stoppet det. Nå går Høyre nok en gang til valg på studieavgifter. Det er uklokt, og vitner om et Høyre som går på repeat.

Arbeiderpartiet mener i stedet at alle studenter bør få tilbud om utenlandsopphold som del av en grad. Utveksling er et gode, og brukt riktig vil det også kunne styrke kvaliteten. En hovedutfordring er de store forskjellene mellom ulike fag og ulike institusjoner. En del miljøer har mye å gå på for å få til betydelig mer utveksling, både inn og ut. Mens andre opplever at hovedproblemet er å rekruttere gode nok norske kandidater, særlig innen visse realfag på doktorgradsnivå. Det sier seg selv at strategiene da må være ulike, noe vi forventer at ledelsen på institusjonene også tar høyde for i sitt strategiske arbeid. Men makter vi å dosere det internasjonale og det norske riktig vil det bidra til økt kvalitet i studiene. Det vil alle tjene på.

Bjørn Haugstad og Høyre trenger verken å uroe seg for internasjo-nalisering eller master-utdanningen ved et
regjeringsskifte.

Martin Henriksen

Arbeiderpartiet støtter også fullt opp om en 5-årig masterutdanning for lærere, men vi vil ha mer praksis, mer pedagogikk og en mer intensiv opplæring. Dette vet også Haugstad godt, med mindre han har glemt at vi svarte på det samme i februar under tittelen Dette er tull, Røe IsaksenVi vil derimot forbedre masterutdanningen: På et helt ekstra år, har H/FrP bare funnet plass til 10 dager mer i praksis, og har kuttet pedagogikkandelen. Det er ikke godt nok.

Vi vil også gjennomføre en nasjonal rekrutteringskampanje for å rekruttere flere lærere. Her gjennomførte GNIST (lærer) og GLØD (barnehage) under Stoltenberg 2-regjeringen, med flere gode resultater. Men i dag går søknaden til grunnskolelærerutdanningen for barnetrinnet går ned, og hele 1 av 3 med fullført lærerutdanning ikke jobber som lærere fem år etter utdanningen. Dette sier Haugstad lite om, men det er nok fordi Høyre slett ikke har prioritert rekruttering denne perioden. Det merker vi i skolene og barnehagene i dag.

Arbeiderpartiet prioriterer en større satsing på skole, utdanning og forskning heller enn nye skattekutt til de som har mest fra før. Derfor kan vi også gjøre enda mer, og slipper å foreslå å innføre for eksempel studieavgifter i norsk høyere utdanning. Det vet nok velgerne som skal gi sin stemme den 11. september.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS