-- Vi skal snakke til hverandre, og om hverandre, med respekt. Det er en så grunnleggende verdi at vi ikke legger den bort når vi setter oss ved tastaturet i seine nattetimer, sa rektor på NTNU, Gunnar Bovim, under studiestart i Trondheim. Foto: Kai T. Dragland, NTNU

Bovim: Retningslinjer mot trakassering er ikke til pynt

Som student eller ansatt skal du være beskyttet mot diskriminering, krenkelser og trakassering, slår rektor på NTNU, Gunnar Bovim fast i sin tale til nye studenter på onsdagens studiestart i Trondheim.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Dette er Gunnar Bovims tale ved immatrikuleringen i Trondheim, onsdag 16. august 2017.)

Kjære utenriksminister, gjester og venner av NTNU, kolleger – men først og fremst: Kjære du som er ny student. Gratulerer med dagen!

Har du en bra dag? Det har jeg!

Du har helt sikkert jobbet hardt for å komme hit. Nåløyet var trangere enn noen gang.

Her kommer dagens dårlige nyhet: Det kommer ikke til å bli mindre hardt fra nå av. Det er vanskelig å komme inn ved NTNU, men det er nesten like vanskelig å komme ut. NTNU er det universitetet hvor det er aller vanskeligst å få gode karakterer. Det har vi tenkt å fortsette med!
Dagens gode nyhet er at det er verdt det! Et vitnemål fra NTNU skal gi deg et forsprang. Det skal rykke deg fram i køen hos de arbeidsgiverne du vil jobbe med. Det skal bidra til at du kan nå de målene du har satt deg og realisere de drømmene du har om fremtiden.

Selv i Norges beste studentby, kjenner mange på ensomhet – av og til, eller hele tiden. Du kan være den som bryter den ensomheten. Du kan være den som gjør en forskjell.

Gunnar Bovim

Men det trengs også noe mer enn bare evnen til å jobbe hardt. Jeg tror du har kommet hit fordi du har en annen viktig egenskap: Du er genuint nysgjerrig.

I juni arrangerte vi en fantastisk vitenskapsfestival, STARMUS. Kanskje noen av dere var der? Der fikk vi oppleve en samtale mellom elleve nobelprisvinnere – blant dem våre egne May Britt Moser og Edvard Moser. De elleve hadde ulike forskningsfelt, forskjellige tilnærminger til mye, men på spørsmålet om hva som hadde drevet dem så langt, var det ett ord som gikk igjen: Nysgjerrighet.

NTNU heier vi på nysgjerrighet. Den er drivkraften i grunnforskning. Det er grunnelementet i utvikling, forutsetningen for nyskaping. Nysgjerrighet er det som driver verden framover.

Nysgjerrighet handler om undring, om trangen til å forstå.

I praksis handler det også om å stille de kritiske spørsmålene. Det trengs mer enn noen gang før!
Post-thruth ble på tampen av 2016 kåret til årets nyord. Fake news er blitt en del av vokabularet. Nå er vi midt inne i en valgkamp. Det er en viktig del av vårt samfunnsoppdrag å levere kunnskapsgrunnlaget for politiske beslutninger.

Det er grunnen til at jeg og mange andre fra NTNU har deltatt på Arendalsuka de siste to dagene. Vi har delt mye kunnskap og deltatt i mange debatter. Blant annet har vi diskutert forskningens rolle i den pågående valgkampen med topp-politikere fra flere partier.

Vi tar dette ansvaret på stort alvor. Og jeg forventer at du som studerer på NTNU tar ditt ansvar i samfunnsbyggingen på like stort alvor. Det gjør du blant annet ved å bruke stemmeretten.

Det er viktig å kunne faget sitt. Men for oss på NTNU er kompetanse mer enn fag. Det er blant annet å bidra som aktiv samfunnsborger. Demokratiet er ikke mer robust enn vi gjør det til. Og det er du og jeg som bygger det; bit for bit, dag for dag.

Vi har også et ansvar for at debatten – både de uformelle samtalene, de faglige diskusjonene og det store offentlige ordskiftet – skjer med respekt.

For det første: Det er lov å være uenig! Meningsulikhet er en ressurs. Men vi skal snakke til hverandre, og om hverandre, med respekt. Det er en så grunnleggende verdi at vi ikke legger den bort når vi setter oss ved tastaturet i seine nattetimer.

Denne sommeren har noen meldinger gjennom sosiale medier, med meget spesielt innhold, fått oppmerksomhet i mediene. Avsender har vært en av våre kolleger – ikke ved NTNU, men i akademia. Mottakerne har vært unge kvinner. Jeg vil være veldig tydelig på dette: Uansett relasjon, uansett medium: Dette er ikke akseptabel kommunikasjon!

Ved NTNU har vi klare retningslinjer når det gjelder uakseptabel atferd. Som student eller ansatt skal du være beskyttet mot diskriminering, krenkelser og trakassering. Det gjelder kjønn, legning, livssyn, politisk ståsted eller andre forhold. På samme måte har du et ansvar for å ikke krenke andre. Blant NTNUs grunnverdier er respektfull og omtenksom. De er ikke til pynt. De er kjøreregler vi skal navigere etter hver dag.

Se deg rundt her på plena. Er det ikke en bra gjeng du har rundt deg?! I denne gjengen vil du helt sikkert finne gode venner – noen av dem for livet.

I denne gjengen er det også noen som er enda mer spente på den nye tilværelsen enn du er. Noen kommer også til å slite litt i løpet av studietida. Jeg har en oppfordring: Ikke ta det for gitt at hun som sitter ved siden av deg på forelesning, har det greit. Det er ikke sikkert hun har snakket med noen på flere dager.

Selv i Norges beste studentby, kjenner mange på ensomhet – av og til, eller hele tiden. Du kan være den som bryter den ensomheten. Du kan være den som gjør en forskjell.

Som du skjønner – jeg har noen forventninger til deg. På NTNU stiller vi krav til studentene våre.

Men de aller tøffeste kravene stiller vi til oss selv. Vi skal forsvare vår posisjon som Norges mest attraktive studiested. Det betyr at vi må jobbe knallhardt hver dag, for å tilby en utdanning som er enda bedre enn i går.

En av ambisjonene er at vi skal bli et foregangsuniversitet på digitalisering av utdanningen. Det er et hårete mål, men vi har tenkt å klare det.

Vi skal også utvikle en helhetlig, samlet campus. Først og fremst vil det gjøre det enklere for deg som student å ta fag på tvers. Det er bra, fordi morgendagens løsninger vil kreve en tverrfaglig innsikt og tilnærming.

Et annet viktig grep er fusjonen mellom NTNU og høgskolene i Trondheim, Ålesund og Gjøvik. Den gjør oss i stand til å gi et mer komplett utdanningstilbud på en enda bedre forskningsbase.

Derfor er dette en av tre immatrikuleringsseremonier; Trondheim i dag, Gjøvik og Ålesund i morgen. Tre byer. Ett universitet. Og én, felles visjon: Kunnskap for en bedre verden.

Stephen Hawking satte en støkk i oss på STARMUS, med sin framtidsvisjon: Vi må utvandre til en annen planet. Det vil ikke lenger være levekår for verdens befolkning på jordkloden. Det er et sterkt varsko fra en av verdens fremste vitenskapsmenn!

Jeg deler Hawkings bekymring for kloden. Men jeg deler ikke hans konklusjon. Jeg tror at vi kan finne løsningene – men det haster med å ta dem i bruk.

Å sikre levekårene for et fortsatt godt liv på denne kloden, det er å skape kunnskap for en bedre verden. Den kunnskapen skal vi skape sammen. Velkommen på laget!

Noen bilder fra studiestart i Trondheim:

Blant NTNUs grunnverdier er respektfull og omtenksom. De er ikke til pynt. De er kjøreregler vi skal navigere etter hver dag, sa rektor Gunnar Bovim. Foto: Kai T. Dragland NTNU
Studiestart under paraplyer på NTNU i Trondheim 2017. Foto: Julie Gloppe Solem / NTNU
Utenriksminister Børge Brende talte også til årets nye studenter ved NTNU. Foto: Kai T. Dragland NTNU
Campus-view over studiestart på Gløshaugen NTNU. Foto: Kai T. Dragland NTNU
-- Å sikre levekårene for et fortsatt godt liv på denne kloden, det er å skape kunnskap for en bedre verden. Den kunnskapen skal vi skape sammen, sa rektor ved NTNU Gunnar Bovim da han ønsket nye studenter velkommen på laget. Foto: Kai T. Dragland NTNU
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS