De falske universitetene

De omtaler seg som internasjonale businessmenn, forfattere og politikere, med adresse i utlandet.

I virkeligheten bor hovedmannen på bygda i Norge – og har tilbudt utdanning og godkjenning fra et «institutt» registrert på postkontoret.

«DE FALSKE UNIVERSITETENE»

Business-partnerne med et postboks-institutt på Hamar

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I august kunne Khrono avsløre at to norske organisasjoner har utgitt seg for å være universiteter i Midtøsten.

Nå kan Khrono avdekke at nok en person med tilknytning til nettverket har tatt del i en norskregistrert organisasjon som hevder å drive høyere utdanning og tilbyr diplomer mot betaling.

egne nettsider tilbyr organisasjonen Oslo Institute for Science and Technology godkjent utdanning og det de kaller «profesjonelle diplomer».

Hevder norske myndigheter godkjenner diplomer

Selv understreker Oslo-instituttet på sine nettsider at diplomene de deler ut ikke innebærer noen vitenskapelig grad, men likevel går instituttet langt i innsalget av dem:

I beskrivelsen av såkalte ekspertgrader skriver instituttet at: «The participant obtains the degree of Norwegian expert with an official adoption, a certificate certified by the official authorities of the Kingdom of Norway, the Norwegian foreign and the embassy of the student’s country».

I reklamevideoer på Youtube forklarer organisasjonen i videoer at man kan få «mini professional masters»-sertifikat og «mini professional doctorate»-sertifikat.

Videoen er hentet fra Youtube-kontoen til Oslo Institute for Science and Technology.

Det hevdes videre at sertifikatet, eller diplomet, mot betaling kan godkjennes av instituttet.

Diplomene vil også kunne brukes til å søke jobb i Europa og godkjennes av Utenriksdepartementet og Justisdepartementet — noe norske myndigheter tidligere har benektet at stemmer.

På nettsidene sine har Oslo-instituttet hevdet å ha kontorer på tre adresser i De forente arabiske emirater. Oslo-instituttet har hatt, og senere lagt ned, egne Facebook-sider for instituttet i Libya og Marokko.

Sentralt står tre menn som både hevder og benekter eierskap til Oslo Institute for Science and Technology.

Den internasjonale businessmannen
(Foto: Qabil Abudov/Alaziz-Alhashemis Flickr-konto)

I Norge har Oslo Institute of Science and Technology registrert adresse i Grønnegata 52 på Hamar, sammen med det som hevdes å være en menneskerettighetsorganisasjon og en tredje organisasjon.

I realiteten er det en postboks på postkontoret i bygget som er instituttets adresse.

Khrono har i en tid kjent til identiteten og bostedet til den norsk-syriske hovedmannen bak «instituttene». Vi har sendt ham våre spørsmål i flere omganger og også møtt ham ved hjemmet hans et sted i Innlandet. 39-åringen unnlot frem til i forrige uke å svare konkret på noen av våre spørsmål.

Mannen heter Azab Alaziz Alhashemi, er en norsk statsborger, og har vært oppgitt som styreleder i menneskerettighetsorganisasjonen International Diplomatic Network of International Law and Human Rights, organisasjonen som sammen med Oslo-instituttet er registrert på Hamar.

Ifølge en egen mobil-app og nettsidene til Oslo-instituttet, har Alaziz-Alhashemi under navnet David Hansen også vært styreleder for Oslo Institute for Science and Technology, og inntil nylig vært oppført som instituttets foreleser fra Norge under samme navn.

Et ID-kort stemplet hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus i 2018. Stempelet avslører at "David Hansen" har fått dokumentet stemplet.

Av bilder av et ID-kort som instituttet har utstedt og fått stemplet med apostille-stempel fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, fremgår det at det er Alaziz-Alhashemi som under navnet David Hansen har fremskaffet signatur og stempler.

Selv hevder Alaziz-Alhashemi overfor Khrono at han ikke har noen roller ved instituttet og bare hjalp en venn med å opprette «et ganske nytt firma som ble etablert for nesten tre år siden».

Dokumentasjon fra Brønnøysundregistrene viser at det ikke stemmer.

Det var Alaziz-Alhashemi selv som opprettet instituttet 28. november 2014.

Hvem er Azab Alaziz-Alhashemi?

Ifølge egen CV er Alaziz-Alhashemi «ekspert fra flere arabiske og europeiske universiteter og institutter innen internasjonal voldgiftsrett». Han skriver at han mottok sin doktorgrad i 2010 — 29 år gammel.

egen nettside, som i likhet med andre av hans nettsider har blitt stengt etter at Khrono begynte å arbeide med denne saken, omtalte han seg også som businessmann, politiker og forfatter. På ulike nettsider har Alaziz-Alhashemi lagt igjen en adresse i Genève i Sveits.

I bygget adressen tilhører kan man leie kontorer — også virtuelle kontorer. Alaziz-Alhashemi har også lagt igjen flere ulike sveitsiske telefonnumre. Numrene er ikke i bruk.

I realiteten er Azab Alaziz-Alhashemi ikke bosatt i Genève, men på et lite tettsted på Østlandet.

Azab Alaziz-Alhashemi har også hatt tilknytning til Aihan Jaf, mannen som fra et hus i Lier har drevet både menneskerettighetsorganisasjoner og et av de falske universitetene Khrono avslørte i august.

Azab Alaziz-Alhashemi til høyre, har representert organisasjonen til Aihan Jaf i midten.

I 2012 deltok Alaziz-Alhashemi på arrangementer sammen med Arab-European Center for Human Rights and International Law, organisasjonen til Aihan Jaf. På egne nettsider har han også omtalt seg som ambassadør for organisasjonen.

Alaziz-Alhashemi er imidlertid ikke eneste person involvert i instituttet.

32-åringen med 14 selskaper i Storbritannia

Både instituttet og organisasjonene som Alaziz-Alhashemi har opprettet, har siden begynnelsen av 2018 vært registrert på en mann som heter Alexander Andersson. Andersson er en 32 år gammel svensk statsborger, og har i en periode vært registrert bosatt på samme adresse som Alaziz-Alhashemi.

De to har tilsynelatende en tett forbindelse.

Ifølge det britiske selskapsregisteret har Andersson registrert 14 nåværende organisasjoner og selskaper på en adresse over en karibisk restaurant i 12 Chapel Rd i Ilford, like øst for London. Et av dem er Oslo Institute of Science and Technology under navnet Oilsia Norway.

I kontorene over restauranten Calabash har det blitt registrert 14 organisasjoner og selskaper som utleieren nekter for å ha leid ut til.

Selskapet som leier ut på adressen sier til Khrono at de ikke kjenner til noen av de mange selskapene eller personene bak dem.

Selv om Alexander Andersson ifølge britisk selskapsregistre eier 100 prosent av de 14 selskapene, bærer 11 av selskapene navnet «Alaziz», navnet som tidligere var Azab Alaziz-Alhashemis eneste etternavn.

«Alaziz for media LTD». «Alaziz for marine engineering LTD». «Alaziz holding company LTD». «Alaziz for aviation consulting and training». Og så videre.

Azab Alaziz Alhashemi benekter at Alexander Andersson eier noen selskaper tilknyttet ham, og sier til Khrono at han selv ikke eier noen selskap hverken i Norge eller i utlandet.

På Youtube har imidlertid det som later til å være Azab Alaziz-Alhashemis profil lagt ut én presentasjonsvideo for hvert av de 11 selskapene. I beskrivelsen av hver video heter det at selskapene er eid av Azab Alaziz-Alhashemi selv, gjennom hans selskap Alaziz Holding.

— Jeg kan dessverre ikke si hvem Alexander Andersson er, fordi det er personlig og jeg har ikke lov å presentere ham for dere. Det må han gjøre selv, skriver Alaziz-Alhashemi til Khrono.

Business-partneren i emiratene — med doktorgrad fra instituttet

Talal Al Hammadi (til høyre) har flere grader fra instituttet han selv oppgir å eie deler av — og som ble opprettet av Azab Alaziz-Alhashemi. Her fra et arrangement flere av Alaziz-Alhashemis organisasjoner skal ha holdt i Baku i Aserbajdsjan.

Andersson var i en periode også tilknyttet nok et selskap registrert på samme adresse i Storbritannia, kalt European company for consultancy Ltd. I dag er selskapet blant annet registrert på Talal Al Hammadi, som ifølge selskapsregisterert har statsborgerskap både i De forente arabiske emirater og i Storbritannia.

Al Hammadi har egne nettsider, der han reklamerer for seg selv som businessmann. Under fanen «Academia» hevder 41-åringen at han har to bachelorgrader, en mastergrad og en doktorgrad fra Oslo Institute for Science and Technology.

Bachelor skal han ha fått i 2004, master i 2007 og doktorgrad i 2012 — to år før instituttet ble stiftet av Alaziz-Alhashemi. Al Hammadi har også to andre diplomer fra det postboksregistrerte instituttet på Hamar.

Talal Al Hammadi. Rundt halsen bærer han logoen til en menneskerettighetsorganisasjon registrert på Hamar.

Al Hammadi omtaler seg også som administrerende direktør ved Oslo-instituttet i Norge, samt vise-president for menneskerettighetsorganisasjonen Azab Alaziz-Alhashemi.

På en annen nettside presenterer Al Hammadi sin selskapsstruktur der både selskapenes navn og typen selskaper er svært like selskapene til Alaziz-Alhashemi. Han reklamerer for ni selskaper. En menneskerettighetsorganisasjon.

Et av selskapene han hevder å eie, er et selskap som igjen skal eie 30 prosent av Oslo Institute of Science and Technology — instituttet som er registrert som en forening i Norge og med én annen mann som eneste eier i Storbritannia.

Fram til Khrono begynte å jobbe med denne saken, var det også Talal Al Hammadi sine adresser og telefonnumre i De forente arabiske emirater som var oppgitt som Oslo-instituttets kontor i landet.

Khrono har forsøkt å få kontakt med Al Hammadi gjennom disse e-postene og telefonnumrene, samt gjennom sosiale medier, uten hell. I en melding på Whatsapp hevder eieren av nummeret at vi har feil nummer — samtidig som vedkommende presenterer seg med Al Hammadis navn og navnet på menneskerettighetsorganisasjonen på Hamar i profilbeskrivelsen.

Hevder instituttet ikke er aktivt

De siste ukene har flere nettsider og sosiale medier-profiler tilknyttet Azab Alaziz-Alhashemi blitt fjernet. Nettsidene til Oslo Institute of Science and Technology er vesentlig endret.

De siste dagene har også Alexander Andersson, som er registrert som eier og daglig leder i alle selskapene som Alaziz-Alhashemi har opprettet eller satt sitt navn på, sendt inn søknader om sletting av 11 selskaper i Storbritannia.

Andersson lever et anonymt digitalt liv, men etter å ha forsøkt å kontakte en 71 år gammel mann registrert på en svensk adresse som Andersson også er tilknyttet, ringer Andersson Khrono fra et skjult nummer.

32-åringen ber Khrono sende ham en e-post med informasjon og spørsmål han kan svare på.

Mannen som sier han er Alexander Andersson svarer på få av Khronos spørsmål, men skriver at instituttet ikke er aktivt.

— Jeg forsøkte å fortsette, men lyktes ikke som følge av mange problemer og behov for et stort budsjett og koordinering av spesialiserte lærere. Jeg tenkte jeg skulle stenge instituttet, men jeg har ikke fått gjort det ennå fordi jeg ikke hadde tid og på grunn av utfordringer med å reise som følge av koronaviruset. Du kan se på nettsidene at det ikke er noe aktivitet der, skriver Andersson.

Han svarer ellers ikke på spørsmål rundt selskapene i Storbritannia og hans kjennskap til Azab Alaziz-Alhashemi. Andersson svarer heller ikke på konkrete spørsmål om hvorfor instituttet har hevdet at sertifikater de utsteder er godkjent av Utenriksdepartementet og Justisdepartementet.

Sier de som lagde hjemmesidene skrev feil

Også Azab Alaziz-Alhashemi viser i en e-post til at instituttet ikke er aktivt, og skriver at han ikke forstår hvorfor Khrono skriver om det når det ikke er i drift. På spørsmål om hans roller i foreningen/selskapet, har han svart at han hjalp Alexander Andersson med å opprette det.

— Når det gjelder Oilsia-firmaet (Oslo Institute of Science and Technology, journ.anm) er det Alexander ba meg hjelpe ham å gå videre med firmaet og han har registrert det som et AS her i Norge. Etter at han ikke fikk åpnet en konto i DNB kunne vi ikke fortsette med firmaet på grunn av veldig mye investering, stress og tidsbruk. Alexander har lagt ned firmaet, og det har ikke vært i drift siden det ble registrert hos Brønnøysundregisteret og det har hatt null i inntekt, skriver Alaziz-Alhashemi.

Selv om Alaziz-Alhashemi sier han hjalp Alexander Andersson med å opprette Oslo-instituttet, viser altså registreringene av organisasjonene at det var Alaziz-Alhashemi selv som opprettet dem. Alaziz-Alhashemi har ikke imøtegått dette etter å ha fått det fremlagt.

Om godkjenning fra Utenriksdepartementet og Justisdepartementet, samt muligheten til å søke jobb i Europa med dokumentene, svarer Alaziz-Alhashemi at han tror de som lagde hjemmesidene til instituttet har skrevet feil.

— Sånn jeg husker det fra den første hjemmesiden, står det at instituttet kun gir profesjonelle kurs, og ikke er noe akademi eller universitet, skriver Alaziz-Alhashemi.

LES OGSÅ

Powered by Labrador CMS