Dag Rune Olsen mottok i oktober sitt første æresprofessorat, fra Shandong University i Jinan i Kina. Foto: UiB

Nå er UiB-rektor Olsen æresprofessor i Kina

Kina. Dag Rune Olsen hedres for innsatsen for akademisk samarbeid med Kina. Men rektoren for Universitetet i Bergen ser det ikke som sin oppgave å ta opp politikk med landets lederskap.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i oktober reiste rektor Dag Rune Olsen og flere representanter for Universitetet i Bergen (UiB) til Kina, samtidig som kongeparets statsbesøk og en næringslivdelegasjon også besøkte landet.

Olsen besøkte flere institusjoner UiB samarbeider med, og hos Shandong University ble han utnevnt til æresprofessor, opplyser UiB på sine nettsider.

Begrunnelsen var rektorens innsats for samarbeid med Kina generelt og Shandong University spesielt.

— Alvorlige ambisjoner

— Det er veldig hyggelig, og dette er mitt første æresprofessorat, selv om jeg ikke er den første ved UiB som mottar slikt i Kina, sier Olsen til Khrono, og viser til professor Stein Kuhnle som i 2015 ble æresprofessor ved Fudan University.

Vi forholder oss til institusjonene, og planlegger ikke å fronte politiske syn overfor det politiske lederskapet i landene vi samarbeider i.

Dag Rune Olsen

Ved Fudan i 2015 var det kommunistpartiets representant som overrakte utnevnelsen. Olsen mottok utnevnelsen fra Shandong-rektor Fan Liming.

Kina er et av få land som utnevner æresprofessorer, i likhet med blant annet Danmark og Australia. I Norge er æresdoktorgrad en lignende hedersbevisning.

Selv leser Olsen utnevnelsen som et tydelig signal om at Shandong ønsker å utvide samarbeidet. De to universitetene har i en årrekke hatt samarbeid om medisinsk forskning.

— Jeg tror ikke universitetet hadde gitt meg denne ærestittelen uten alvorlige ambisjoner om å fortsette å videreutvikle samarbeidet med UiB. Mens vi var der, hadde vi også gode samtaler om styrking av samarbeidet med blant annet utvidelse av våre felles laboratoriefasiliteter, sier Olsen.

Ikke bekymret

Rektor Olsen har markert seg som positiv til samarbeid med Kina, der andre har manet til skepsis rundt samarbeid med ettpartistaten i øst.

I sommer gikk debatten om Kina-samarbeid i Khrono, blant annet om Kinas Konfucius-institutter verden over. UiB og Høgskulen på Vestlandet samarbeider med et kinesisk universitet om Norges eneste Konfucius-institutt i Bergen.

UiB er også det eneste norske universitetet med en egen handlingsplan om Kina-samarbeid, som slår fast at UiB skal være ledende i Norge på forskningssamarbeid med Kina.

— Du er ikke bekymret for at et slikt æresprofessorat får deg til å framstå som for tett knyttet til eller ukritisk overfor Kina?

— Nå er det universitetene, og ikke myndighetene, som deler ut sånne utnevnelser. Dette har heller ikke forandret på min mening om Kina-samarbeid. Jeg mener at vi skal forholde oss til Kina, uten å være naive. Vi legger de akademiske kjerneverdiene til grunn for alle våre samarbeid, og hadde trukket oss ut fra et samarbeid som ble presset på de verdiene, sier Olsen, og legger til:

— Andre kan nok mene at vi burde være mer politisk aktive utover dette, men der trekker jeg en grense. Slik aktivisme kan være veldig krevende og uforenlig med å ivareta nettopp de akademiske kjerneverdiene. Vi forholder oss til institusjonene, og planlegger ikke å fronte politiske syn overfor det politiske lederskapet i landene vi samarbeider i.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS