Mange av jenstandene fra vikingtiden og fra eldre og yngre jernalder var en del av en utstilling på De kulturhistoriske samlinger. Foto: Politiet og Universitetsmuseet

Mange vikingentusiaster leter etter stjålne skatter

Viking-entusiaster fra hele verden er på utkikk etter stjålne vikingskatter fra Universitetet i Bergen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitet i Bergen (UiB) har opprettet Facebooksiden «Tyve­riet på Historisk museum», i håp om at følgerne deres finner gjenstandene. Håpet er at følgerne skal gjenkjenne de stjålne gjenstandene om de ser dem på auksjonstjenester som Ebay, Etsy og Finn, skriver På Høyden.

Det var mandag 14. august det ble klart at det helgen før hadde vært innbrudd på dei kulturhistoriske samlingene ved UiB.

300 gjenstander kan være borte

Opp mot 300 gjenstander kan være borte. Blant disse er bokbeslag, skålformede spenner og nøkler. Gjenstandene, som etter planen skulle vært flyttet til magasinet på Kalfaret mandag morgen, har vært en del av en utstilling om vikingtiden. De var midlertidig lagret i magasinet i tårnet da innbruddet skjedde. 

Bilder av gjenstandene er lagt ut på Facebook, med informasjon om at de er stjålet fra Universitetsmuseet i Bergen. 

Fredag har siden omlag 3600 likerklikk. Postene fra UiB er oversatt til engelsk, tysk, spansk, fransk, islandsk, portugisisk og nederlandsk.

Ifølge BT er innlegget delt i grupper for viking-entusiaster og andre som er interesserte i norrøn historie.

— Engasjementet er opp­løftende i en svært tung tid, sier museumsdirektør Henrik von Achen til BT (krever innlogging.)

Økokrim: Riktig å bruke sosiale medier

— Universitetsmuseet i Bergen har gjort en god jobb og gjør riktig i gå ut på sosiale medier med informasjon, sier politi­overbetjent Kenneth Didriksen i Økokrim til BT.

Økokrim er i dialog med etterforskerne i Bergen.

Didriksen sier det kan være nyttig å gjøre gjenstandene kjent i nettsamfunn der samlere møtes.

Han tror motivet for tyveriet kan være å omsette kulturskattene i penger. Gjennom å offentliggjøre bilder av gjenstandene, og tydelig kommunisere at de er stjålet, kan dette virke avskrekkende for eventuelle kjøpere. Det er forbudt å kjøpe ting man vet er stjålet sier han til BT.

Von Achen: Håper gjenstandene er i Norge

Henrik von Achen, direktør ved Universitetsmuseet, håper at gjenstandene ikke skal være borte for alltid.

— Ansvar og skyld er ikke vårt hovedfokus nå. Vi vil bare få tingene tilbake, i den grad det er mulig. Vi har det som foreldre som har fått barna sine tatt fra seg akkurat nå, sier han til På Høyden.

Han håper at de stjålne gjenstandene ikke har forsvunnet ut av landet.

Klatret inn gjennom vindu

Innbruddet skjedde i helgen, mellom 11-13 august. Alarmen gikk på Universitetsmuseet. Nokas rykket ut til De kulturhistoriske samlinger på Haakon Sheteligs plass 10, men fant ikke noe unormalt. Da de ansatte kom på jobb mandags morgen, oppdaget de at tyver hadde tatt seg inn i lokalene i syvende etasje. Tyvene har trolig tatt seg opp ved å klatre opp på stillaset, og knuse et vindu.

Innbruddstyvene kom seg inn i magasinområdet. Her har de hatt tilgang til gjenstander fra eldre og yngre jernalder, samt fra vikingtiden, opplyser professor Liv Helga Dommasnes til På Høyden. 

Politiet går bredt ut i etterforskningen, opplyser Even Magnus Aspli til På Høyden.

— Vi sjekker blant annet videoovervåkning i området. Vi har spor å gå etter, men har ingen spesifikke personer i søkelyset. Vi oppfordrer publikum til å ta kontakt med politiet om de har tips i saken. 

Tror innbruddet er profesjonelt utført

Museumsdirektør Henrik Von Achen er sikker på at innbruddet forrige helg er utført av profesjonelle.

— Hvor høy grad av profesjonalitet kan bare politiet svare på, sier Von Achen, til På Høyden.

Opp mot 400 gjenstander fra jernalder og vikingtid kan være vekke fra samlingene etter innbruddet i De kulturhistoriske samlinger forrige helg. Det viser de siste opptellingene, melder UiB fredag ettermiddag.

Les også: Vikingentusiaster over hele verden leter etter de stjålne skattene

De ansatte ved Universitetsmuseet har hatt en omfattende jobb med å kartlegge hvilke gjenstander som er forsvunnet fra samlingene.

Det er flere ting som peker i retning av at innbruddet ikke er tifeldig utført, ifølge museet.

— Det virker som om det er en eller annen grad av profesjonalitet i dette innbruddet, sier museumsdirektør Henrik von Achen til UiB.

Bilde fra innsiden av magainet hvor tyvene har tatt seg inn. Foto: UiB

Kan ha tatt seg god tid

Han er sikker på at det ikke er et tilfeldig innbrudd, hvor en eller flere har tatt seg inn og tilfeldig plukket med seg gjenstander.

— Hvor høy grad av profesjonalitet kan bare politiet svare på. Det er bare åstedsgranskere som har erfaring og kan si hvordan dette tyveriet ser ut, tilføyer han.

Det er fortsatt ikke avklart om alarmene som ble utløst lørdag kveld kan knyttes til innbruddet.

— Hvis vi kan slå fast at alarmene som ble utløst lørdag er knyttet til innbruddet, kan vi si at tyvene har hatt omtrent 1,5 time på seg inne på museet, sier von Achen.

Tyvene har i så fall hatt god tid på seg til å gå gjennom rom for rom og magasin for magasin.

Venter på analysesvar

Torsdag sa politiet til På Høyden at de avventet analysesvar før de kunne si noe mer om hvem de trodde stod bak innbruddet.

— Vi har sikret spor som er sendt inn til analyse, og vi må nesten avvente svarene før vi kan si noe nærmere om åstedet. Vi etterforsker bredt rundt tidspunktet for innbruddet, og undersøker hele helgen – men primært lørdag, sa politibetjent Even Magnus Aspli.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS