Det planlegges en større markering mot rasisme på campus på Blindern fredag etter avsløringer i Universitas om rasisme i eiendomsavdelingen ved universitetet. Foto: Tove Lie

Markering mot rasisme ved Universitetet i Oslo

15 organisasjoner samles til markering mot rasisme på Universitetet i Oslo fredag. Utgangspunktet er en avsløring fra Universitas om mangeårig grov rasisme i eiendomsavdelingen på universitetet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var tirsdag 9. mai at studentavisen Universitas med tilhold på Universitetet i Oslo startet sine artikler om en alvorlig rasismesak på UiO som skal ha pågått over mange år.

Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD) har tatt opp saken med Likestillings- og diskrimineringsombudet, og det er blant annet gjennom dokumentene som er sendt mellom disse enhetene at Universitas har fått innsyn i saken og fått snakket med noen av de ansatte som forteller om grov rasisme.

De berørte ansatte jobber i Eiendomsavdelingen på UiO.

15 organisasjoner tar avstand

Fredag 19. mai har så 15 organisasjoner på Universitetet i Oslo sluttet seg til en storstilt markering mot rasisme på UiO.

Jeg klarer ikke å gjenta ordene som skal ha blitt brukt, og vi var mange som følte behov for å ta avstand fra det som skal ha skjedd.

Shakilia Ahmed

Initiativtakerne bak demonstrasjonen skriver på facebook blant annet at flere har blitt utsatt for grov rasisme og kommentarer som bl.a. ble brukt mot en ansatt var «svart apekatt», «negerarbeid er for han og andre lik ham» og «apekattlyder.»

— Dette et alvorlig brudd på arbeidsmiljøloven. Derfor er det viktig at vi står samlet som studenter for å vise vår motstand mot rasisme. Det som har skjedd på vårt universitet er uakseptabelt, sier Shakila Ahmed til Khrono.

Ahmed er leder for Palestinakomiteen på UiO og er sammen med African Student Association initiativtaker til markeringen.

UiO-rektor blogger mot rasisme

Etter oppslagene i Universitas var rektor på UiO, Ole Petter Ottersen, raskt ute med å markere avstand mot rasisme.

Han skriver blant annet i sin blogg: «Tirsdag 9. mai skrev Universitas om en ansatt på UiO som opplever seg utsatt for rasisme. La det være helt klart: Rasisme og alle former for trakassering bryter fundamentalt med de verdier Universitetet i Oslo er tuftet på.»  

Og han fortsetter:

«Våre ansatte skal ikke oppleve noen form for rasisme eller trakassering på arbeidsplassen. På et universitet er nettopp toleranse, respekt og likeverd fundamentale verdier som må holdes i hevd. Rasistiske ytringer bryter med norsk lov og kan straffeforfølges. Denne typen ytringer kan føre til avskjedigelse.»

Ottersen presiserer at ledelsen ved UiO ikke kan gå inn i enkeltsaker på personalområdet, men han presiserer at saken som er til behandling, tas svært alvorlig, og at man i slike saker er opptatt av at det gjennomføres grundige undersøkelser og at det sikres en forsvarlig saksbehandling.

Ottersen avslutter:

«La det være helt klart: Universitetet i Oslo godtar ikke rasisme.»

— Mange studenter i sjokk

Shakila Ahmed (bilde) som leder Palestinakomiteen på UiO forteller at mange studenter ble veldig sjokkerte og opprørte da de leste sakene i Universitas i forrige uke. 

— Universitet skal stå for helt andre verdier enn det som framkommer har vært rådende i eiendomsavdelingen. Det går også fram av avisoppslagene at dette har pågått over mange år. Jeg klarer ikke å gjenta ordene som skal ha blitt brukt, og vi var mange som følte behov for å ta avstand fra det som skal ha skjedd, forklarer Ahmed.

Dermed kom markeringen mot rasisme i stand og til nå er det 15 organisasjoner på UiO som støtter opp om markeringen.

Ledelsen skal ha kjent til saken lenge

Fagbladet Journalisten har også omtalt avsløringen til Universitas. Her forteller journalist Gard Oterholm at Universitas har innhentet dokumentasjon der det fremgår at universitetsledelsen har vært kjent med at ansatte har vært utsatt for rasistiske uttrykk. 

Oterholm forteller også til Journalisten at han også har vært i kontakt med  personer som ble anklaget for å ha ytret seg rasistisk, men de ville ikke bidra til saken. 

Universitas forteller at de har bedt om intervju med eiendomsdirektør John Skogen, men at han ikke ville møte dem, men derimot har sendt uttalelse på epost til avisen.

Ifølge Universitas skriver Skogen blant annet:

«Det ligger i sakens natur at jeg ikke kan omtale personsaker i media. Det jeg kan si, er at det i den gruppen som omtales har det vært problemer med arbeidsmiljøet over tid. Det er en av partenes vinkling som presenteres i saken. Vi aksepterer selvfølgelig ikke rasisme og mobbing i noen deler av vår virksomhet. Ledelsen i EA (Eiendomsavdelingen, red. anm) har jobbet systematisk over lengre tid for å forbedre arbeidsmiljøet på driftsområdet. I samarbeid med UiOs personaldirektør har vi forsøkt og forsøker mange ulike tiltak.»

Prorektor på UiO Ragnhild Hennum sier til Universitas at de vil undersøke denne saken grundig. Hun understreker samtidig at universitetet tar sterk avstand fra mobbing og rasisme.

— Vi tar denne saken som er til behandling svært alvorlig, sier hun, til Universitas.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS