Sju store kraner står i byggegropa på NMBUs campus i Ås, der det største byggeprosjektet i sitt slag noensinne i universitets- og høgskolesektoren pågår.Kostnadsberegnet til 7,5 mrd kroner. Foto: Statsbygg

Gigantutbyggingen på NMBU blir et år forsinket

Gigantutbyggingen på NMBUs campus i Ås er forsinket og dermed må Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet vente et år ekstra, til 2020, før de kan flytte på landet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Byggingen av det nye, store Veterinærbygget på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås er forsinket, noe som fører til at flyttingen av Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet utsettes fra 2019 til 2020.

Veterinærmiljøene fusjonerte med Universitetet for miljø- og biovitenskap 1. januar 2014 og ble til NMBU, men de holder fortsatt til på Adamstuen i Oslo.

Beslutningen om å utsette flyttingen av Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet er tatt av Kunnskapsdepartementet etter anbefaling fra Statsbygg.

(Modell av veterinærbygget. Foto: PG Campus Ås/Statsbygg)

Dette er Statsbyggs største byggeprosjekt, og det eneste i sitt slag.

Erik Antonsen

Det viktigste for oss er at prosjektet får topp kvalitet, og at det er et fullt operativt bygg med den standarden det skal ha ved innflytting.

Mari Sundli Tveit

— Dette er Statsbyggs største byggeprosjekt, og det eneste i sitt slag. Derfor har det tatt ekstra tid å utforme- og planlegge byggeprosjektet. Og fordi det er viktig at bygget holder den standarden det skal ha ved innflytting, anbefalte vi å utsette bruk av bygget, sier prosjektdirektør i Statsbygg, Erik Antonsen , ifølge nmbu.no.

Antonsen orienterte styret ved NMBU om beslutningen om å utsette flyttingen på styremøtet onsdag 15. mars. 

Enormt prosjekt

Totalt er veterinærbygget (bildet over) inkludert alt utstyr kostnadsberegnet til 7,5 milliarder kroner.

Erik Antonsen sier til Khrono at det er prosjektering av innredningsarbeidene som er forsinket. Han viser til at bygget skal inneholde en mengde spesialfunksjoner, og byggets kompleksitet gjør også at det vil ta lenger tid å teste alt før det kan tas i bruk. Det skal  inneholde kompliserte laboratorier, forskningfasiliteter og undersøkelsesrom for alle slags dyr. 

— Det var viktig at beslutningen om utsettelse ble tatt nå, slik at Statsbygg kan legge inn en god plan for tekniske og bygningsmessige innredningsarbeider som vi skal lyse ut på anbud før påske, sier Antonsen.

Planen er nå at bygget skal stå ferdig til innflytting sommeren 2020.

Har forståelse

NMBU-rektor Mari Sundli Tveit sier at utsettelsen ikke er dramatisk, sett fra NMBUs side, og at hun har forståelse for situasjonen.

— Det viktigste for oss er at prosjektet får topp kvalitet, og at det er et fullt operativt bygg med den standarden det skal ha ved innflytting, sier hun.
— For oss er det viktig å ha god forutsigbarhet med tanke på studiestart, oppstart av klinikker og fremdrift i forskningsprosjektene. Vi forstår at det er nødvendig å utsette bruken av bygget. Når vi nå orienteres såpass god tid i forveien skal vi klare å tilpasse oss, sier hun.

(Armeringsarbeider på veterinærbygget i januar 2017. Foto: Trond Isaksen/Statsbygg)

Ved Veterinærinstituttet tas forsinkelsen også med fatning.

— For våre virksomheter er det viktigste at byggene har de kvaliteter og funksjoner vi trenger for beredskap, diagnostikk og avansert forskning. Særlig med tanke på arbeid med smittefarlig materiale er det viktig at bygget er godt planlagt og testet. Det er også viktig at det ikke blir opphold i den faglige produksjonen, sier administrerende direktør Gaute Lenvik ved Veterinærinstituttet til nmbu.no

Etterslep på vedlikehold

Universitetsstyret ble orientert om forsinkelsen på styremøtet 15. mars. Der ble også en campusplan for NMBU behandlet og forslaget «Campus 2017-2020-2040» ble vedtatt sendt ut på høring med frist 10. mai, før det skal vedtas i styret i juni.

— Hensikten med planen er å sikre oss at alle arealene våre er funksjonelle. Vi har et kjempestort etterslep på vedlikehold, og noen fagmiljøer som ikke har gode nok lokaler. Vi ønsker å gjøre noen grep og se hele arealbruken vår i sammenheng, sier Sundli Tveit.

Vedlikeholdsetterslepet ved NMBU er beregnet til 2,5 milliarder kroner, gitt at bygningsmassen skal komme opp i standarden i gjeldende tekniske forskrift Tek17.

Dermed er NMBU i samme situasjon som flere av de andre universitetene, som har store etterslep på vedlikehold av bygg. Bare for de tre største universitetene er etterslepet beregnet til 14 milliarder kroner og av dette står Universitetet i Oslo for 8,6 milliarder.

Les også: De tre største trenger 14 milliarder til oppussing av bygg

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS