— Det er en grunn til at det bare er 17,2 prosent av studentene som stemmer - studentene føler at studentdemokratiet ikke representerer dem, sier Mathisen, som vil ha tivoli på campus og ingen obligatoriske forelesninger før kl 10.00. Foto: Ole Henrik Bach / Studentenes Fotoklubb

Ny valgliste vil sprite opp studentene med pol på UiO

To nye politiske lister har meldt seg på i valget til Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo. Listeleder for «Gjestelista» vil sprite opp studentpolitikken, blant annet med vinmonopol på Blindern. 11 lister stiller til valg.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valget til Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO) starter 18. april. 15. februar gikk fristen for å melde lister til valget ut.

To nye har meldt seg, og totalt er det nå 11 politiske lister som skal kjempe om studentmakten - og om de fem heltidsvervene i parlamentets ledelse. Forskjellene mellom listene i studentvalget er adskillig større enn mellom de to teamene som stiller til rektorvalget.

Vinmonopol på Blindern

En av de nye listene er Gjestelista. Simen Flotvik Mathisen er leder for listen og forteller at de opprettet den for å rokke litt ved det de ser som en kjedelig studentpolitisk hverdag, og arbeide for behovene til vanlige studenter.

Jeg kan ikke så veldig mye om det som skjer på Villa Eika, eller i student-politikken for øvrig, men vi ønsker å ta opp mer vanlige student-problemer.

Simen Flotvik Mathisen

Vi har oppfordret studentene til å stille lister, og det at det har kommet to nye er helt konge.

Hans Christian Paulsen

— Jeg kan ikke så veldig mye om det som skjer på Villa Eika, eller i studentpolitikken forøvrig, men vi ønsker å ta opp mer vanlige studentproblemer. Ting som ikke er kjempeviktig, men som øker kvaliteten generelt i studietiden, sier han og viser til informasjonen i pressemeldingen de har sendt ut:

Der står det at Gjestelista blant annet vil ha Vinmonopol og Olafiaklinikk på Blindern, terapihund ved alle eksamener, ingen obligatoriske forelesninger som begynner før klokken 10, og tivoli i Fysikkbakken minst én gang i året - med studentrabatt.

Vil nå vanlige studenter

— Det er en grunn til at det bare er 17,2 prosent av studentene som stemmer - studentene føler at studentdemokratiet ikke representerer dem, sier Mathisen.

Listen består av mange aktive i studentforeninger, som Det Norske Studentersamfund på Chateau Neuf, og Mathisen forteller at listen vil tilrettelegge mer for studentaktiviteter. Han forteller at målet er å øke valgdeltakelsen generelt:

— Vi mener vi står for ting som vanlige studenter kan kjenne seg igjen i. Det er noe inngrodd i studentpolitikken nå, og da trengs det nye initiativer som kanskje kan virke tullete og populistisk, men som egentlig mener at det skal være gøy og kult å være student, og det ønsker vi å legge til rette for.

Vil ikke være partipolitiske

Den andre nye listen heter Velferds- og studentbylista og står for nettopp det den heter, sier listeleder Christoffer Surdal:

— Vi ønsker å være tillitsvalgte innad overfor Velferdstinget og Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). Det eksisterer en generell misnøye mot SiO blant studentene og vi vil sørge for å få gjennom det studentene mener ikke er godt nok.

De holder fortsatt på å utarbeide programmet sitt, men Surdal er tydelig på at listen ikke skal være politisk i tradisjonell forstand, og vil være studentenes tillitsvalgte.

— Vi vil ikke bruke energi på om det skal være Coca Cola i kantinene, eller om oljeboring i Lofoten er en god idé - vi vil heller bedre studentvelferden for studentene i Oslo.

Vil bedre studentbyene

Han trekker frem et konkret eksempel i den studentdrevne puben på Kringsjå som nå er stengt, og som det ikke virker som om samskipnaden er interessert i å gjenåpne.

— Vi vil ta parlamentet i en mer velferdspolitisk retning og bedre standarden og miljøene i studentbyene i så stor grad vi kan. 

Sittende leder for Studentparlamentet, Hans Christian Paulsen (bildet), tar godt imot de nye initiativene:

— Jeg synes det er kjempebra. Vi har oppfordret studentene til å stille lister, og det at det har kommet to nye er helt konge.

Parlamentslederen tror de viktigste sakene i valgkampen vil være likestilling, miljø og «pragmatiske saker som Gjestelista kommer med».

— Jeg regner også med at kvalitet i enda større grad enn vanlig vil bli et viktig tema, på grunn av kvalitetsmeldingen, sier han.

UiO-parlamentet oppnådde 17,2 prosent valgdeltakelse i fjorårets valg. I år er målet 20 prosent, som vil være det høyeste på 200 år:

— I alle fall det høyeste siden 1994.

— Tror du dette nye initiativet vil hjelpe dere til å nå målet?

— Jeg tror det kan være bra. De to nye har potensial til å dekke velgergrupper som ikke dekkes nå, og det vil være positivt om de klarer å nå ut til dem. De dekker et behov i studentdemokratiet, og det er bra, mener Paulsen.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS