Vil koble forskningstid opp mot produksjon av publiseringspoeng

Høgskolen skal opp fra drøyt 0,3 til 0,8 publiseringspoeng per faglige ansatt. Fakultetene setter opp nye regler og rutiner for tildeling av forskningstid. Hensikten er økt produksjon.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uka har tre av fire fakultet avholdt fakultetsstyremøter. Samtlige styrer har diskutert vitenskapelig publisering og FoU-tid. På Fakultet for teknologi og design (TKD) ser de at produksjonen har gått ned, og de skal iverksette tiltak for endring. På Fakultet for samfunnsfag vedtok fakultetsstyret nye regler onsdag, mens Fakultet for lærerutdaning og internasjonal studier (LUI) skal vedta nye regler i løpet av høsten.

Framdriftsplan

I slutten av januar 2014 regner LUI med å ha få vedtatt nye regler for tildeling av forskningstid. Gjennom høsten skal dagens ordning evalueres, og nye regler skal drøftes både i fakultetsstyret, men også med de ansatte og fagorganisasjonene.

— Høgskolens ledelse er tydelige på at høgskolens publisering skal økes betraktelig på to år. Det må vi forholde oss til og realisere tiltak og regler som kan stimulere til slik økt produksjon, sier dekan Knut P. Hanevik.

Samtidig som han er tydelig på at det vil komme en kobling mellom tildelt forskningstid og publiseringsmengde, sier han at han også er opptatt av å ta vare på de medarbeiderne som ikke publiserer så mye.

— Alle ansatte skal være fullverdige medarbeidere, og dette må bli ivaretatt i den prosessen vi nå skal igjennom, sier Hanevik.

På fakultetstyremøtet var flere av medlemmene opptatt av at de ansatte må bli hørt i den prosessen fakultetet nå skal igjennom.

— Dette er definitivt en sak som engasjerer de ansatte, og de må involveres hele veien, sier Bjørn Smestad.

Kjersti Winger poengterte at hun syns FoU-fellesskap og grupper hadde fått litt for liten plass i prosessen, og ønsket at deres betydning skal vektlegges.

Studiepoeng, førstestillinger og publisering

Hanevik presenterte på fakultetsstyremøtet tall som viser hvor mange studiepoeng de ulike instituttene produserer i året. Dette koblet han opp mot publisering på den ene siden og tall for andel førstekompetansestillinger på den andre siden. 

— Det er lokale variasjoner på vårt fakultet. Tallene viser noe om hva vi kan gripe fatt i og hva vi bør jobbe med, sier Hanevik. På produksjon av studiepoeng er det relativt like tall. På publisering ligger Institutt for yrkesfaglærerutdanningen (YFL) et hestehode bak de andre, og det gjelder også andelen førstestillinger. YFL har 30 prosent mens eksempelvis både på internasjonale studier (IST) og grunnlærerutdanningen (GLU) ligger andelen av førstekompetansestillinger mellom 50 og 60 prosent.

Fakultetstyret vedtok en framdriftsplan som innebærer at fakultetstyret skal vedta nye tildelingsregler for FoU tid i januar 2014.

Helsefag til uka

Neste uke avholder fakultetsstyret på helsefag møte. Der er det ingen konkrete vedtaksforslag eller debatt på dagsorden knyttet til publisering og tildeling av forskningstid. Fakultetet har ligget i forkant i denne prosessen sammenlignet med de andre fakultetene, og vedtok nye og tilpassede tildelingsregler for over et år siden.

Fakultetsstyret på helsefag skal behandle forslaget om sammenslåing av Institutt for radiografi og tannteknikk, samt situasjonen for det nye doktorgradsprogrammet i helsefag.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS