Labradoren Tonic (10), er Norges første hund med eget høgskolediplom. Han har hjulpet matmor Ingunn Rogne fram til bachelor i administrasjon og ledelse. Foto: Eva Tønnessen

Første hund med høgskolediplom

Labradoren Tonic (10) er første hund med eget høgskolediplom.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På 90-tallet ble Ingunn Rogne (48) rammet av en alvorlig trafikkulykke. Veien tilbake har vært lang, men de siste 8 årene har servicehund og labrador Tonic (10) vært en svært viktig støttespiller.

I 3,5 år har Ingunn Rogne og Tonic studert på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Rogne er ferdig med sitt bachelorstudium i administrasjon og ledelse, og Tonic har vært med på alle forelesninger og annen studentaktivitet.

Kake og diplom

Det faktum at Rogne nå er ferdig bachelorkandidat sammen med Tonic syntes institutt og fakultet måtte feires.

Tirsdag ble lærere, ledelse og media invitert på kake og høytidelig diplomoverrekkelse. 

Tonic har, sammen med sin eier våren 2014, bestått bachelor i administrasjon og ledelse. Tonic har vært med på alle forelesninger, seminarer og praksis, og har utmerket seg med sin behagelige framferd og store tjenestevilje.

Teksten på høgskolediplomet til hunden Tonic (10)

— Det er viktig å synliggjøre at vi ønsker alle studenter velkomne, og at vi strekker oss langt for å legge forholdene tilrette, sier dekan Dag Jenssen, som var tilstede på den høytidelige begivenheten.

Det var instituttleder Kristel Skorge som overrakte diplomet til Tonic.

Tonic virket relativt uberørt av begivhetene rundt seg, og er tydelig fornøyd når han tar i mot diplomet med ett av sine viktigste arbeidsredskap, nemlig munnen.

Etter det Khrono kjenner til er Tonic dermed Norges første hund med et ekte høgskolediplom.

På Tonics diplom står det: «Tonic har sammen med sin eier våren 2014 bestått bachelor i administrasjon og ledelse. Tonic har vært med på alle forelesninger, seminarer og praksis, og har utmerket seg med sin behagelige framferd og store tjenestevilje.» Diplomet er undertegnet dekan Dag Jenssen og instituttleder Kristel Skorge.

Fornøyde studenter

— Høgskolen har tatt imot oss med åpne armer. Vi har bare møtt velvilje, og det faktum at jeg må ha med meg min viktigste støttespiller, Tonic, har aldri bydd på noen problemer, sier Rogne.

Ledelsen ved Rognes institutt og på Fakultet for samfunnsfag forteller at de er svært glade for å ha hatt Rogne som student.

— Det er en berikelse for miljøet med studenter med så stort pågangsmot, sier instituttleder Kristel Skorge.

Avlaster både i studier og hverdag

— Hva er det Tonic gjør som hjelper deg i hverdagen?

— Han bærer ting for meg. Han løfter opp ting som faller på gulvet og gjør ting som ville vært svært tunge og vanskelige for meg å få utført, forklarer Rogne.

— Med Tonic ved min side kan jeg i mye større grad konsentrere meg om studiene mine, og spare energien min til dette, fortsetter hun.

For tiden har Rogne et lite engajsmenet ved høgskolen og tar noen tilleggsfag, men Rogne og Tonic jakter på en deltidsjobb som kan passe for dem.

Håper på ny hund

Tonic er nå 10,5 år og nærmer seg raskt pensjonsalder. Rogne har søkt om å få en erstatningshund, men vet ennå ikke om hun blir en av de få utvalgte.

— Det er mange som har store behov, og rammene til slike tiltak er ikke store, men jeg håper jeg får en arvtaker etter Tonic.

— Hva skjer med Tonic da?

— Jeg er så heldig at jeg har en hundevant mor som bor rett i nærheten. Hvis jeg får en ny hund vil hun kunne avhjelpe meg med Tonic, da det vil bli mye for meg å skulle håndtere to hunder, men jeg vil ha mye med Tonic å gjøre hele livet hans, sier Rogne.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS