— Jeg ville nok ha fulgt med på om barnet mitt ble godt ivaretatt og sett av de voksne – og fikk venner i branehagen, sier Mette Tollefsrud som et råd til statsråd Isaksen i hans nye rolle som barnehagepappa. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Ber statsråd Isaksen om å senke skuldrene

Statsråd og barnehagepappa Torbjørn Røe Isaksen kan bare senke skuldrene, han har valgt det beste for datteren sin, mener leder for landets største barnehagelærerutdanning.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag leverte kunnskapsministeren datteren sin, Karla (14 mnd) i barnehage for første gang. Overfor VG innrømmet han at han ikke var bekymret for pedagogikken og læringen i barnehagen, men om hun vil få venner og om hun kom til å bli mobbet.

— Det er den største frykten for enhver forelder, også for meg, at barna blir mobbet, sa han til avisen.

Mobbing på pensum

Han benyttet samtidig anledningen til å varsle at mobbing skal bli en del av pensum på barnehagelærerutdanningen. 

Les også: Mobbing skal på pensum hos barnehagelærerstudentene

All forskning viser at gode barnehager er bra for barn.

Mette Tollefsrud

Mette Tollefsrud er leder for Institutt for barnehagelærerutdanning ved Høgskolen i Oslo og Akershu, og mener at Isaksen har liten grunn til bekymring. 

Råd: Lytt og lær

Men hun gir gjerne kunnskapsministeren,  som også har ansvar for barnehagene, noen gode råd i hans nye status som barnehagepappa:

— Engasjer deg, lytt, og lær av fagfolkene i barnehagen - og gled deg over at du har valgt det beste for barnet ditt, sier hun.

— Har han noe å bekymre seg over?

— Jeg tror ikke han skal bekymre seg for noe. All forskning viser at gode barnehager er bra for barn, sier hun.

— Hvis du hadde vært førstereis barnehagemamma i dag, hva ville du bekymret deg over?

— Jeg ville ha senket skuldrene og tenkt at dette blir bra.  Men jeg ville nok ha fulgt med på om barnet mitt ble godt ivaretatt og sett av de voksne – og fikk venner, sier Tollefsrud.

Mobbing riktig begrep?

Sjefen for barnehagelærerutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus er langt på vei enig med Isaksen i at barnehagelærerne kan for lite om mobbing.

— Mobbing er et viktig tema som nok kan gis enda større plass i utdanningen og tas opp i ulike kontekster. Spørsmålet som samtidig må stilles er om mobbing er et riktig begrep å bruke overfor små barn. Uansett er det de voksne sitt ansvar å sørge for at det utvikles god relasjoner mellom barna, mener hun.

Underfinansiert utdanning

Men det blir ikke gode barnehager uten at de som jobber der har en god utdanning. Både studenter og ulike ansvarlige har reagert på at barnehagelærerutdanningen er underfinansiert fra statens side: Utdanningsinstitusjonene får 15.000 kroner mer i året for en grunnskolelærerstudent enn det de får for en barnehagelærerstudent, og på HiOA er det nå satt igang spareplaner, etter at instituttet har brukt mer penger enn de har hatt de siste årene.

 

— Vi har fortsatt et budsjettunderskudd og har derfor iverksatt kostnadsreduserende tiltak som på sikt skal gi oss budsjettmessig balanse, sier Tollefsrud, som likevel satser på at studentene ikke vil merke underfinansieringen.

— Kvaliteten på utdanningen skal opprettholdes, men også videreutvikles og styrkes med referanse til vårt kvalitetssikringssystem, sier Mette Tollefsrud.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS