— Bør settes punktum for Langeland-saken

Publisert - Sist oppdatert
Forskerforbundet og Vera Berg håper partene kan sette punktum i Langeland-saken. Foto: Tove Lie

Forskerforbundet og Vera Berg håper partene kan sette punktum i Langeland-saken. Foto: Tove Lie

Forskerforbundets hovedtillitsvalgt på høgskolen, Vera Berg, håper det kan settes punktum for saken snarest.

Vera Berg bekrefter at Langeland er medlem i Forskerforbundet og forteller at forbundet har vært involvert i saken på et tidlig tidspunkt, der man ble enige om noen kjøreregler, etter episodene mellom Slagstad og Langeland.

Berg ser ingen grunn til å stille spørsmål ved høgskoleledelsen håndtering av Langeland-saken.

Hun forteller at forbundet ikke var med på de siste forhandlingene mellom høgskolen og Langeland. Langeland tok på disse møtene med seg en venn i stedet for en tillitsvalgt. Det var under disse forhandlingene man ble enige om at Langeland skal slutte noen få måneder før hans to årige engasjementet er over.

— Partene har forhandlet seg fram til en løsning. Jeg håper det kan bli satt punktum for denne saken nå, sier Berg.

Risikerer mye bråk for tre måneder

— Men er det ikke rart at høgskolens ledelse risikerer så mye bråk bare for å få Langeland til å slutte tre måneder før tiden?

— De må jo ha en god grunn, sier Berg. Berg er ellers knapp i sin kommentar til saken, og håper partene kan holde seg til de avtaler de faktisk har blitt enige om.

— Vi i Forskerforbundet har ikke hørt noe om de tingene Langeland nå forteller gjennom Khrono. Vi ville selvsagt bidratt hvis vi var blitt involvert også i siste fase, sier Berg.

Langeland vil ha åpen debatt - høgskolen vil ikke

Det var torsdag morgen i forrige uke Khrono kunne fortelle at Nils Rune Langeland må slutte før tiden på Senter for profesjonsstudier (SPS). Han har inngått en avtale om det med skolens ledelse. Nå øker den den åpne konflikten mellom Langeland og høgskolens ledelse etter at Langeland i helgen la ut kommentarer på khrono.no søndag ettermiddag.

Langeland var ansatt i et to års engasjement, men skal slutte noen få måneder før tiden. Langeland selv sa til Khrono torsdag i en sms at han ikke aner hvorfor han skal slutte tidligere. Leder for SPS, Oddgeir Osland, og ledelsen for HiOA ved Anne Christel Johnsgaard, ville ikke debattere saken offentlig i Khrono torsdag. De henviste til at dette er en personalsak.

Nå skriver Nils Rune Langeland selv i Khronos debattspalter og bekrefter på sms at han fritar høgskolens ledelse for taushetsplikten og at han ønsker en åpen debatt om denne saken. 

Vil ikke ta debatten offentlig med Langeland

HR- direktør ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Geir Haugstveit, gir følgende kommentar til saken:

 Som arbeidsgiver har vi et samlet ansvar for den enkelte medarbeider og arbeidsmiljøet totalt sett, herunder å gi trygghet til alle våre arbeidstakere om at vi som arbeidsgiver ikke medvirker i offentlige diskusjoner basert på spekulasjoner i personalsaker, sier Haugstveit.

Fakta

Langeland og HiOA

Fra 1. april 2012 har Nils Rune Langeland vært koordinator for Forum for yrkes- og profesjonshistorisk forskning ved HiOA, lagt til SPS.

Langeland kom fra stilling som professor i moderne historie ved Universitetet i Stavanger.

Saken om samarbeidsproblemer mellom Langeland og Rune Slagstad sprakk i mediene i fjor høst, da Slagstad sa opp sin stilling i protest.

Nå bekrefter lederen ved SPS, Oddgeir Osland, og Langeland selv, at Langeland skal slutte om syv måneder, fire måneder før hans engasjement går ut. 

Langeland selv og ledelsen ved SPS Har vært svært ordknappe om prosess og årsak. Nå ønsker langeland åpen debatt og frita høgskolens ledelse for sin taushetsplikt.

Regjeringen. Onsdag ettermiddag var det tid for nøkkeloverrekkelse i Kunnskapsdepartementet. Torbjørn Røe Isaksen måtte dele ut to: Jan Tore Sanner og Iselin Nybø skal begge være statsråder i Isaksens gamle departement.

Ny regjering. Aktører i høyere utdanning sier de vil savne Torbjørn Røe Isaksen og hans statssekretær Bjørn Haugstad som «sjefer». Men de ønsker også Iselin Nybø velkommen med åpne armer.