Arne oshaug sammen med Laurence Haddad på første benk. Høgskolelektor Ingrid Barikmo åpner seminaret. I bakgrunnen instituttleder Kari Almendingen og prorektor Olgunn Ransedokken. Foto: Eva Tønnessen
Instituttleder Kari Almendingen overreker gaver og blomster til hovedpersonen, Arne Oshaug.
Prorektor Olgunn Ransedokken er stolt av at Oshaug har vært på HiOA i tretten år. Foto: Eva Tønnessen
Wenche Barth Eide snakket om sitt lange samarbeid med Arne Oshaugs og hans viktige internasjonale bidrag innen samfunnsernæring. Foto: Eva Tønnessen
Laurence Haddad, en viktig foredragsholder for å ære Arne Oshaug. Foto: Eva Tønnessen
Peter Milton Rukundo, Kyambogo University, Kampala. Foto: Eva Tønnessen
Peter Milton Rukundo snakker til Arne Oshaug på første benk. Foto: Eva Tønnessen
Margareta Wandel, Universitetet i Oslo (UiO). Foto: Eva Tønnessen
Liv Elin Torheim, FAFO, tidligere student av Arne Oshaug med Mali-foredrag. Foto: Eva Tønnessen

Hedret professor Arne Oshaug på Kjeller

Professor Arne Oshaug har sittet tett på de store forhandlingene og debattene rundt verdens matvareprogram. Sist fredag ble han hedret.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arne Oshaug er blitt pensjonist etter å ha vært ansatt på Høgskolen i Akershus, og senere Høgskolen i Oslo og Akershus som professor de siste 13 årene. Fredag benket både studenter, ansatte, familie og prominente fagpersoner seg til et seminar for å hedre Arne Oshaugs innsats på feltet samfunnsernæring. Han har stått helt sentralt, både nasjonalt og internasjonalt, i å utvikle dette fagområdet.

Samtlige foredragsholdere startet med en uforbeholden ros av Oshaugs innsats både faglig og politisk, som inspirator og lærer. Oshaugs internasjonale, eller kanskje bedre globale, engasjement, ble særlig vektlagt. 

Oshaugs arbeidssted har vært Institutt for helse, ernæring og ledelse, etter fusjonen som en del av Fakultet for helsefag. Han har stått sentralt i forskegruppen samfunnsernæring ved instituttet. 

Vil ha mer av Oshaug

Leder for seminaret, høgskolelektor Ingrid Barikmo, instituttleder Kari Almendingen og prorektor Olgunn Ransedokken, åpnet seminaret med å ønske velkommen og overrekke gaver og blomster til en høyt respektert professor.

Alle tre understreket at de ønsket og håper at Oshaug vil fortsette å bidra både faglig og overfor studentene.

— Vi er stolt av å ha deg på høgskolen vår, og over den innsatsen du gjør. Du har alltid løftet opp og fram andre rundt deg, og ditt globale engasjement har vært helt unikt, understreket Ransedokken.

— Jeg er strålende fornøyd med dette seminaret, sier Oshaug selv i en av pausene, og han forsikrer:

— Jeg har fortsatt litt undervisning, og jeg har ikke tenkt til å slutte og skrive.

Toppekspertise

Foredrags- og talelisten var lang under seminaret fredag 1. november. De fremste eksperter på Oshaugs fagfelt var til stede, samt Laurence Haddad, fra det engelske Institute of Development Studies (IDS), Sussex i England.

Haddad , som er økonom i utgangspunktet, er en stor internasjonal kapasitet på fagfeltet, slik Oshaug selv er, og arrangørene var ikke lite stolte av at Haddad takket ja til innbydelsen med en gang og stilte opp for en kollega han uttrykte stor respektert for.

Gjennom dagen fikk vi høre hvordan Oshaug har jobbet og hentet erfaringer på 70- og 80-tallet både i Sri Lanka og Mali. 

I starten av karrieren var han sammen med flere kolleger ikke så opptatt av karriere, men han fullførte sin doktorgrad. Etter noen år i Landbruksdepartementet valgte han igjen akademia og Høgskolen i Akershus, senere HiOA. 

Oshaugs fagområde

Fagområdet samfunnsernæring omfatter spørsmål knyttet til temaområdene mat, ernæring, helse, rettigheter og levekår, sett i sammenheng og i et samfunnsmessig og kulturelt perspektiv.

Forskningen i fagområdet fokuserer blant annet på hvordan ulike samfunns- og miljømessige forhold påvirker mattilgang, kosthold og helsesituasjonen i befolkningen på ulike nivåer (individ, hushold, institusjon, nasjonalt og globalt). Dette omfatter analyser av utbredelse, årsaker og konsekvenser av ernæringsproblemer og hvordan en best kan utforme ulike tiltak for å forbedre situasjonen samt evaluering av disse tiltakene.

Forhold knyttet til matsikkerhet (food security), mat som en menneskerettighet og bærekraftighet har også stått helt sentralt i Oshaugs arbeid. 

Klar, tydelige og direkte

Arne Oshaug har publisert utallige artikler og holdt tilsvarende mange foredrag.

Fredag fikk han mye ros fra sine kolleger for å være klar, tydelige, direkte og voksen. Samtidig som hans diplomatiske evner og forhandlingsegenskaper ble trukket fram.

I 2004 var han innleder på Helsetilsynets Karl Evangs seminar, hans hovedpoeng innledningsvis lød:

«Sult og underernæring er dagens største brudd på  menneskerettighetene. Det angår ikke bare oss, men får store konsekvenser for de  kommende generasjoner (vi «arver» konsekvensene av  mors ernæringsstatus). Å ikke gjøre noe med dem er fryktelig dyrt. Det er beregnet at  bare jernmangel koster mange fattige land over 7 prosent av  BNP; enhver annen årsak til så store økonomiske tap ville  fått svært stor oppmerksomhet (se 5th World Nutrition  Report 2004). Det handler om valg i politikken, valg av hvordan hver regjering bruker sin makt gjennom å utøve sin politikk.»

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS