Vann fra Kleppe vannverk har vært forurenset og har gjort mange askøyværinger syke. Foto: Jan Erik Storebø/Askøyværingen

De skal forske på vannskandalen

Etter Giardia-epidimien synes forskerne de kom for sent i gang. Derfor starter forskningen på Campylobacter-utbruddet allerede nå.

Publisert Sist oppdatert

176 personer har fått påvist campylobacter på Askøy. Det skrev NRK søndag kveld. De siste ukene har mange askøyværinger vært syke, 71 av dem har vært innlagt på Haukeland universitetssykehus. Årsaken er at de har drukket infisert drikkevann, trolig er det avføring fra dyr som har havnet i vannet.

Nå skal forskere fra Universitetet i Bergen, Haukeland universitetssykehus og Norce forske på utbruddet av Campylobacter. Allerede en av de nærmeste dagene blir alle askøyværinger bedt om å svare på et spørreskjema.

Tidlig inn

De første forskningsresultatene vil bli publisert så snart som mulig, men forskningsarbeidet vil ta noe tid, sier prosjektleder Guri Rørtveit. Foto: Dag Hellesund

— Da Bergen hadde det store Giardia-utbruddet i 2004, hadde vi ikke en forskningsgruppe som var klar til å gå inn. Det har vi nå. Det gjør at vi kan få gode data om sykdommen og pasientenes situasjon i forkant, sier Guri Rørtveit til På Høyden.

Hun er professor og instituttleder ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, og skal lede forskergruppen. Forsker Kurt Hanevik og professor Nina Langeland er blant de andre UiB-forskerne i gruppen. Norce, Helse Bergen og Askøy kommune er også med i prosjektet. Forskningsgruppen har også forsket på Giardia-utbruddet i 15 år. Da var det rundt 5.000 personer som ble syke. Nå har Askøy kommune sagt at de tror 2.000 innbyggere har blitt syke.

Det vi vil få svar på nå, er hvor mange som har blitt syke, hvor syke de ble og hvilke symptomer de hadde.

Guri Rørtveit

— Det vi vil få svar på nå, er hvor mange som har blitt syke, hvor syke de ble og hvilke symptomer de hadde, sier Rørtveit.

Håper på mindre senfølger

Noen av dem som ble smittet av Giardia fikk irritabel tarm-syndrom i etterkant, andre fikk kronisk utmattelse. Men man vet ikke hvor mange av pasientene som hadde irritabel tarm før de fikk i seg giardia-parasitten, sier Rørtveit til VG – som skrev om saken først.

Professor og tidligere dekan Nina Langeland er en av forskerne som skal forske på de som ble syke på Askøy. Foto: Hilde Kristin Strand

— Giardia er en parasitt, og campylobacter er en bakterie. Giardia-parasitten som rammet innbyggere i Bergen var overraskende hissig. Foreløpig vet vi ikke noe om hvordan det vil forløpe seg videre for de som har blitt syke på Askøy, men det er grunn til å håpe på mye mindre senfølger, sier Rørtveit til På Høyden.

Ønsker mange svar

Smitten på Askøy stammer sannsynligvis fra dyreavføring, skriver Askøyværingen. Teorien er at vannet ble forurenset de siste dagene i mai. De som har blitt syke bor i hovedsak i ett geografisk område. Men forskerne ønsker i første omgang å komme i kontakt med alle innbyggerne.

— Vi sender ut et spørreskjema til hele befolkningen på Askøy først, og vil deretter ha flere oppfølgingsrunder, sier Rørtveit.

— Vi vet at folk bor og jobber ulike steder, og vil derfor at så mange som mulig svarer, sier hun.

Powered by Labrador CMS