Asheim som minister: Utfordrer sektoren på kompetansefeltet

Direkte. Erna Solbergs nye mannskap ble presentert for Kongen i statsråd klokken 11.00 fredag. Etterpå møter de pressen på Slottsplassen. Den nye forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim har fått nøkkelen fra Iselin Nybø. Hør hans første kommentarer.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 24. januar presenterte Erna Solberg sitt nye mannskap for Kongen i statsråd. Tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø, er ny næringsminister, Henrik Asheim overtar hennes plass i Kunnskapsdepartementet som forsknings- og høyere utdanningsminister.

I perioden 15. september til 26. november 2017 var Asheim konstituert kunnskapsminister og vikar for Torbjørn Røe Isaksen som var i pappaperm. I dag vendte han tilbake.

Trine Skei Grande erstatter Jan Tore Sanner og blir kunnskapsminister. Torbjørn Røe Isaksen blir arbeids- og sosialminister.

Klokken 13.00 var det høytidelig nøkkeloverrekkelse i Kunnskapsdepartementet.

— Jeg overlater en fantastisk sektor i dine kyndige hender, sa Nybø.

Mens hun ga Henrik Asheim en klem utbrøt hun:

— Jeg syns det er så kjipt å dra.

Vil utfordre sektoren

— Nå har jo ansvaret for kompetanseløftet blitt løftet opp til mitt ansvarsområdet, sier Henrik Asheim i en av sine første kommentarer til Khrono som forsknings- og høyere utdanningsminister, og han legger til:

— Jeg vil gjerne utfordre sektoren på hvordan de kan bidra til å hjelpe både næringslivet og vanlige ansatte til oppdatert kunnskap og kompetanse slik at de kan stå i jobb lengst mulig.

Se hele direktesendingen med Henrik Asheim og Iselin Nybø øverst i saken.

Team Khrono intervjuer den nye ministeren for forskning og høyere utdanning, Henrik Asheim. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Vil være studentenes statsråd

Etter nøkkeloverrekkelsen i Kunnskapsdepartementet sa Asheim til Khrono at han ble veldig glad da han fikk spørsmålet om å bli statsråd for forskning og høyere utdanning, men at det ikke var forventet.

— Jeg ble glad, ikke bare fordi det er et felt jeg synes er gøy, men også fordi jeg har fått lov til å være i dette departementet før, og vet hvor kompetente og flinke de som jobber her er, og jeg gleder meg veldig til å få lov til å sette meg inn i alt nå.

Han understreket at dette er en sektor han kjenner godt, etter å ha jobbet med utdanningspolitikk på stortinget i fire år, men at han og har mye å lære seg.

— Du tar over en høyt utdannet sektor, med kresne og litt kritiske ansatte. Hvordan angriper du det?

— Det er noe av det jeg liker godt med denne sektoren. Her er det mennesker som har ganske sterke meninger - og av og til litt motstridende meninger. Jobben som statsråd da er å lytte, men også å ta beslutninger til slutt, på en måte som er best for landet. Det betyr kanskje at ikke alle får det akkurat som de vil det hver gang, for da blir det ingen kurs og retning på noen ting. Og så vil jeg være studentenes statsråd, for det er viktig å også ha en statsråd som kjemper for, for eksempel, bedre kvalitet i utdanningene, sa Asheim.

Nye statssekretærer

Med seg på laget får Asheim Aase Marthe Johansen Horrigmo (H) som statssekretær og Therese Eia Lerøen (H) som politisk rådgiver.

Horrigmo har tidligere vært statssekretær for kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland fra 17. januar 2018. Hun kom da fra jobben som politisk rådgiver for ordføreren i Kristiansand kommune.

Fakta

Henrik Asheim, forsknings- og høyere utdanningsminister

Studentene kalte han «Party-Henke» da han vikarierte for Torbjørn Røe Isaksen som kunnskapsminister i 2017.

Nå går Henrik Asheim (36) fra vervet som finanspolitisk talsperson for Høyre på Stortinget til forsknings- og høyere utdanningsminister.

Asheim har vært innvalgt på Stortinget fra Akershus (nå Viken) siden 2013. I perioden 15. september til 26. november 2017 var han konstituert kunnskapsminister og vikar for Torbjørn Røe Isaksen som var i pappaperm.

Etter utvidelsen av Erna Solbergs regjering i januar 2018 har han vært leder av Finanskomiteen på Stortinget.

Les også: Asheim i Isaksen-vikariat som statsråd

Horrigmo har doktorgrad i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun har tidligere jobbet som forsker og senioranalytiker, og har skrevet fast for blant annet Kommunal rapport og Stat og styring.

Lerøen er kjent fra sektoren som tidligere leder av Norsk studentorganisasjon fra 2015 til 2016. Hun har siden vært rådgiver for Høyres stortingsgruppe og kommer fra jobben som politisk rådgiver for kunnskapsminister Jan Tore Sanner.

I Kunnskapsdepartementet trer Jan Christian Kolstø (V), Grunde Kreken Almeland (V) og Anja Johansen (V) inn i rollene som statssekretærer. Politisk rådgiver for Skei Grande blir Lars Brandsås (V).

Studentene gleder seg til samarbeid med Asheim

— Vi opplever Henrik Asheim som kunnskapsrik, engasjert og en som har god kjennskap om området han nå skal jobbe med, sier Marte Øien leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), i en pressemelding.

Hun fortsetter:

— Vi som studenter mener at noen av utfordringene statsråd Asheim får fremover er å bedre studentenes økonomiske situasjon, en fortsatt offensiv satsning på kvalitet i utdanning og å bevare gratisprinsippet i høyere utdanning.

Og hun legger til:

— Vi forventer å se at studenter, høyere utdanning og forskning er et fortsatt prioritert område for denne regjeringen, sier Øien.

Ser fram til godt samarbeid

Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind ser fram til godt samarbeid med den nye statsråden.

— Vi har hatt et tett og konstruktivt samarbeid med Nybø, og jeg ser fram til å samarbeide med Asheim. Han er en erfaren politiker som allerede kjenner feltet godt, og jeg håper han kommer raskt i gang med arbeidet. Vi står foran flere tunge saker som blir viktige for norske forskere, og det er avgjørende at arbeidet med disse ikke stopper opp, sier Lind, i en nyhetsmelding på Forskerforbundets hjemmesider.

Hun nevner arbeidet med ny Universitets- og høyskolelov, gjennomgangen av styringsformer og autonomi for UH-sektoren, arbeidet med åpen publisering og prosessen for å få ned den høye bruken av midlertidige stillinger, som noen aktuelle eksempler.

— Asheim hopper på et tog i fart, men vi skal ta ham godt imot og være en konstruktiv samarbeidspartner i arbeidet for å ta disse viktige sakene i mål. Jeg gleder meg til godt samarbeid, og vil samtidig benytte anledningen til å ønske Iselin Nybø lykke til i hennes jobb som næringsminister. Nå er det tre statsråder i regjeringen med erfaring fra forskning og høyere utdanning, og jeg håper de tre sammen kan løfte forskning til å bli et overgripende satsingsområde for regjeringen, sier Lind, i nyhetsmeldingen.

Ønsker ham lykke til

En som er raskt ute med hilsen til Henrik Asheim er stortingsrepresentant for SV fra Nordland, Mona Fagerås.

— Gratulerer Henrik Asheim med en ordentlig statsrådspost. Med en ny statsråd for høyere utdanning, så har regjeringen en god mulighet til å se på strukturen i høyere utdanning på nytt, skriver Fagerås i en epost til khrono.

Hun legger til:

— Med en dedikert statsråd for distrikt, og med statsråd for høyere utdanning fra samme parti, så har Høyre en unik mulighet for å gi Nesna og Helgeland en ny sjanse, skriver Fagerås.

Hun trekker fram at Nord-Norge skriker etter lærere, og hvis Høyre skal ha troverdighet som skoleparti kan ikke gode og kompetente kompetansemiljøer bygges ned.

— Da Høyre hadde statsråden sist lovte Røe Isaksen utvikling, ikke avvikling av studiested Nesna. Nå krever en samlet region at Høyre leverer på lovnadene, skriver Fagerås.

Flere krevende saker på vent

Det var mandag denne uken at Fremskrittspartiet valgte å gå ut av regjeringen etter seks og et halvt år. Avgangen kom overraskende på de fleste og statsminister Erna Solberg (H) måtte legge ny regjeringskabal da sju Frp-statsråder forsvant ut.

I sin tale etter at siv Jensen annonserte at Frp gikk ut av regjering sa statsministeren at hun ikke vil forhandle fram noen ny regjeringsplattform, men vil regjere videre på Granavolden-erklæringen som også Frp var med på å forhandle fram.

Det betyr at regjeringens politikk skal være den samme, men når de nå går fra en flertalls- til en mindretallsregjering blir resultatene mindre forutsigbare. Og Frp har varslet at de ikke føler seg bundet av Granavolden-erklæringen lenger.

Skryteliste

Avtroppende forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø (V), har oppsummert sine to år nylig i en egen skryteliste.

Fakta

Tre utfordringer i 2020 sett fra avtroppende statsråd Iselin Nybø

Khrono ba forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø trekke fram de tre viktigste sakene hun ser fram til i 2020. Nybø poengterer at hun gjerne skulle dratt fram flere saker, men Khrono krever tre på topp:

  1. Klima. Vi starter den store klimakonkurransen mellom institusjonene i 2020. Klimasaken må være høyt på dagsorden gjennom hele 2020.
  2. Horisont Europa. 2020 er året da vi går over fra Horisont 2020 til Horisont Europa. De økonomiske rammene og føringene skal landes, og Norge skal sikte seg inn mot å klare å hente hjem enda større andel av disse prosjektmidlene.
  3. Mobilitet og internasjonalisering. Vi kommer med en stortingsmelding om internasjonalisering og mobilitet for studentene. Det blir en viktig sak for oss i 2020.

Les også: Han utfordret Iselin Nybø til å lære av Sveits, satse mer på undervisning og få til bedre involvering av studenter. Plutselig kom statsråden på førjulsbesøk.

Henrik Asheim får mer enn nok av krevende saker å ta fatt i: Det ligger allerede en del meldinger enten i noen skuffer eller på vent etter Nybø: Markussen-utvalget om etter- og videreutdanning, Lie-utvalget om de små humaniorafagene, Underdals-utvalget om karrierestigene og Grimstad-utvalget om medisinutdanningene, er saker som det ennå ikke er konkludert på.

I tillegg er det flere rett rundt hjørnet: Stortingsmelding om arbeidslivsrelevans, om studentmobilitet og om styring i universitets- og høgskolesektoren. Helga Aune legger i disse dager også siste hånd på verket på gjennomgangen av universitets- og høgskoleloven i disse dager, der det også vil handle om styring og selvstyre.

Oppfølging av strukturreformen

Mange av landets universitets- og høgskoleledere venter også på videre oppfølging av strukturreformen og en arbeidsdeling mellom de 10 universitetene, som kanskje kan bli 13 de nærmeste årene. Høgskolen i Innlandet, Høgskulen på Vestlandet og Høyskolen Kristiania satser alle mot universitetsstatus. Og i nord ligger flere krevende spørsmål rundt Nord universitet, der man blant annet kan stå i fare for å miste et doktorgradsprogram og i verste fall universitetsstatus.

Den korte perioden Asheim fungerte som kunnskapsminister i Torbjørn Røe Isaksens fravær, hadde han en solid statssekretær å støtte seg på: Bjørn Haugstad (H). Hvem som nå skal inn som statssekretær er ennå ikke kjent. Rebekka Borsch (V) var Nybøs statssekretær som forsknings- og høyere utdanningsminister.

«Satse på kunnskap og forskning»

Høyere utdanning og forskning er som regel ikke det mest profilerte satsingsområdet til regjeringen.

Men i plattformen fra Granavolden er fortsatt formuleringene om høyere utdanning: «Regjeringen vil øke investeringene i universiteter og høyskoler, og satse på kunnskap og forskning. Som et lite land må Norge satse på å utvikle noen fagmiljøer til å bli verdensledende, samtidig som vi satser på forskning og utvikling der hvor vi har særlige fortrinn og behov.»

Her er NRKs oversikt over trepartiregjeringen (H, V og Krf) torsdag kveld. Regjeringen som etter planen tiltrer fredag 24.januar.

TV2 melder at Abid Raja (V) blir ny kulturminister og overtar dermed etter Trine Skei Grande.

Powered by Labrador CMS