Arkiv: januar 2017

Mest lest. Kritikk av sykepleierutdanningen og debatten rundt mattekrav for lærerstudenter var blant Khronos mest leste saker i 2016. NTNUs hjelpeløse nynorsk og UiOs «vrøvl» om visjoner er også på lista. Og debatten øker. 
Valg. I dag går Marte Øien inn i heltidsverv som leder for Studenttinget ved landets største universitet. Hun ser fram til å bli ferdig med NTNU-fusjonen og heller jobbe med politikk igjen. 
Meninger · Nye tider. Er dette noe for et kommende universitet å bruke tid og penger på, spør James Godbolt, som synes det er både flaut og komisk at det nye fakultetet Handelshøyskolen ved Høgskolen i Sørøst-Norge skal åpnes med en «motivasjonstime» med instruktør i Lightning Process tirsdag.  
Styre. Prorektor ved UiB og Schibsted-direktør i nytt Khrono-styre.
Struktur. 1.januar 2017 er Høgskolen i Innlandet og Høgskulen på Vestlandet en realitet. Dermed har 19 universiteter og høgskoler blitt til sju - på under to år. I loopen ligger det også planer om at fire høgskoler skal bli universitet. 
Internasjonalisering. I 2014 understreket regjeringen viktigheten av mer akademisk samarbeid med Brasil, India, Russland, Kina og Sør-Afrika. I 2016 har Norge hatt det laveste antall studenter fra disse landene siden regjeringsskiftet 2013. 
Khrono. De tre mest leste sakene måned for måned på khrono.no i 2016. 
Godt nyttår. Her er studentlederes nyttårsønsker. De gleder seg til mer studentinvolvering, kvalitetsmelding, automatisk begrunnelse på (digital) eksamen og et «annus mirabilis». 
Første dag. Det var ein rørt rektor, Berit Rokne, i Bergen som ønska tilsette ved nyfusjonerte Høgskulen på Vestlandet velkomen til eit nytt år og ein ny institusjon. 
Seminar. Innlegg om motivasjonsseminar på Høgskolen i Sørøst-Norge skaper reaksjoner: Skandale, mageplask, pinlig og flaut, mener kritikere. — Saken er litt ut av proporsjoner, sier arrangøren, dekan Hans Anton Stubberud.  
Matematikk. Bergens forskningsstiftelse ser for første gang utenfor Vestlandet og annonserer opptil 56 millioner i en utlysning for matematikk som retter seg mot de tre universitetene i Bergen, Oslo og Trondheim. 
NHO. NHO-direktør Kristin Skogen Lund vil ha færre tilbud og studenter på humanistiske fag og samfunnsfag. Hun bommer, svarer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. 
Kvalitet. Prosessen som handler om Nord universitet sine kvaliteter som universitet kan gi Nord et urettmessig dårlig omdømme, mener rektor Bjørn Olsen. 
Meninger · Utdanning. Om vi som nasjon velger å gå for en løsning der vi bare utdanner skreddersydde kandidater for å løse dagens problemer vil vi gjøre oss selv en bjørnetjeneste, skriver rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen ,i dette innlegget.  
Karakterer. De siste årene er det gradvis færre masterstudenter som får toppkarakterer, men fortsatt er det for mange, mener Kunnskapsdepartementet. De forventer også færre A-er på bachelornivå. 
Deleksamen. Lærerstudentene på NTNU og Høgskolen i Oslo og Akershus gjør det best i matematikk blant lærerstudenter. Dårligst er resultatene i Nord-Norge. 
Matsvinn. SiO inngår samarbeid med serveringsbransjen om kasting av mat.
Bergen. Griegakademiet og Kunst og designhøgskulen er slått saman til Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitet i Bergen og opnast offsielt av dronning Sonja onsdag 4. januar. Her kan du sjå strømming av hendinga.  
Meninger · NHO. Direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, mener det er en stor misforståelse at NHO ikke anerkjenner betydningen av samfunnsfag og humaniora, og svarer her på kritikken fra UiB-rektor Dag Rune Olsen. 
Meninger · NIFU. Kristin Skogen Lund i NHO, uttrykker bekymring basert på feil fakta i debatten om samfunnsfag vs realister og teknologer i høyere utdanning, skriver Liv Anne Støren og Sveinung Skule i Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).  
Struktur. Ansatte i Alta er bekymret for at Finnmark skal miste sitt eget fakultet når UiT Norges arktiske universitet omorganiseres. Rektor Anne Husebekk sier at det er altfor tidlig å trekke en slik konklusjon. 
Utdanning. Kristin Skogen Lund og NHO har klart å terge på seg så godt som en samlet universitets- og høgskolesektor før dagens årskonferanse.  
NSO. Studentene vil at næringslivet skal være en drivkraft for grønt skifte.
Meninger · NHO. Det er synd at alt er så svart-hvitt i NHOs verden når virkeligheten er så komplisert og nyansert, skriver rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen. 
NHO. Mari Sundli Tveit snakket om grønt skifte og mindset til NHO.
Val. Rektor ved Universitetet i Bergen stiller til attval med HF-dekan Margareth Hagen som prorektorkandidat. Denne gong utan viserektor for internasjonalisering. 
Meninger · NHO. Vi håper å kunne legge til grunn for det videre arbeidet en gjensidig respekt for arbeidslivets behov og universitetenes viktige rolle som autonome samfunnsinsitusjoner, skriver rektor ved UiT, Anne Husebekk i innlegg i NHO-debatten. 
Kvalitet. Fagforbundet Akademikerne er bekymret for kvaliteten på det stadig økende antallet masterutdanninger i Norge og vil ha mange av dem nedlagt. 
Zanzibar
Badestudier. Mens Norge velger å avvikle sine «badestudier», har det blitt mer og mer populært for danskene.  
Meninger · Høgskolen i Oslo og Akershus. Ansatte knyttet til flere doktorgradsprogram på Høgskolen i Oslo og Akershus er bekymret for konsekvensene av et styrevedtak, og de håper høgskolens ledelse kan reversere vedtaket. 

Sider