Arkiv: oktober 2016

Meninger · Helse. I Oslo og Akershus reageres det på at helsetilbudet til studentene kanskje må flyttes permanent fra tilholdet fra det som heter Blindern ved Universitet i Oslo. 
Utmerkelse. HiOA-student Ruth Kopperud hentet hjem internasjonal pris fra Italia for problemstillingen i sin masteroppgave. 
Forskar grand prix. Sofie Snipstad (NTNU) overbeviste både dommarar og publikum med spennande kreftforsking under finalen i Forskar grand prix laurdag. 
Jakt. Hver høst tar høgskolestudent Andreas Helbæk jr. (24) seg ei uke fri fra studiene, og drar på jakt etter skogens konge.  
Meninger · Studentmedier. Avgått redaktør i Studentavisa Røynda i Sogn og Fjordane reagerer på at Samskipnadens ledelse valgte å stoppe avisa, dagen før de selv hadde satt som siste dag. 
Klasserom undervisning fysikk
Lærere. Lektorer på lærerutdanningene ønsker å bli førstelektor eller førsteamanuensis, men mange opplever at de ikke får mulighetene, viser en undersøkelse fra Forskerforbundet. 
Kritikk. Professorer ved Høgskolen i Molde reagerer på at de ikke kan skrive kritiske tilbakemeldinger, eller komme med gode ideer, i medarbeiderundersøkelser. «Velkommen til Nord-Korea», skriver de.  
Nye ledere. Nord universitet i Bodø har ansatt sju personer i nye toppstillinger i dag. Fem av dem er kvinner.  
Tellende. De universitetene som skriver flest artikler som blir mye sitert, skal kanskje få mer penger. Det kan Universitetet i Oslo tjene godt på, mens HiOA vil være den som taper mest. 
Meninger · Fattigdom. Barnefattigdommen i Norge stiger. Hvordan er det mulig? Hva slags utvikling er dette, spør student Mirjam Berge Gregersen.  
Balanse. Høgskolen i Sørøst-Norge, med sin mannstunge ledelse, får påpakning fra Kunnskapsdepartementet for manglende likestilling. 
Kutt. Universitetet i Bergen planlegger å effektivisere sentraladministrasjonen med opptil 60 årsverk fram til 2020. Fakultetene kan også komme til å måtte kutte.  
Budsjett 2017. Flere ledere i universitets- og høgskolesektoren venter spent på nye grep på finansiering av høyere utdanning som kommer i statsbudsjettet torsdag. Konsekvensen av endringene er ikke drøftet med sektoren på forhånd.  
Kutt. Universitetet i Bergen skal kutte opptil 60 årsverk dei neste fire åra, dei fleste i sentraladministrasjonen. Dei tillitsvalde er redde for auka arbeidmengde på dei som blir. 
Meninger · Starmus. I juni 2017 kommer Starmus-festivalen til Trondheim. NTNU-rektor Gunnar Bovim er stolt og trekker fram en av hovedgjestene som aldri tidligere har gjestet Norge: Stephen Hawking. 
Snill arbeidsgiver. Til tross for at mange ser på jobb i staten som noe av det sikreste som finnes, går det an å få sparken. Her er de beste tipsene for å få beholde jobben. 
Utenlandsstudier. I vår ble norske lege- og tannlegestudenter i Polen engstelige for at de ikke skulle få godkjent utdanningen sin. Denne saken ble løst denne uka, men nå er psykologistudenter i Ungarn i samme båt.  
Meninger · Teknologi. Vi får håpe at abisjonene følges opp med en endring i finansieringssystemet av teknologiutdanninger, mener Tobias Fredrik Lynghaug fra Norges ingeniør og teknologorganisasjon (NITO). 
Statsbudsjettet 2017. Regjeringen løyver 71,5 millionar kroner til forskingsmiljø som vil delta i den teknologiske utviklinga for å gjera transportsektoren endå meir miljøvennleg. 
Statsbudsjettet 2017. Torsdag morgen kommer forslag til nye kriterier for finansiering av universiteter og høgskoler. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen forstår at rektorer og ledere er spente. 
Meninger · Kritikk. Rektor ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter, er enig i at åpne svarfelt hadde vært å foretrekke i medarbeiderundersøkelser. Hos oss er det helt legitimt å kritisere ledelsen, skriver han.  
Forbud. Torbjørn Røe Isaksen varsler nasjonale retningslinjer som i praksis vil bety et forbud mot heldekkende ansiktsplagg i utdanningssektoren. Rektor Curt Rice mener dette er et anti-integreringstiltak, og etterlyser forskning som viser at et forbud er nødvendig. 
Budsjettet. De gamle universitetene er nok en gang vinnerne når systemet for finansiering av universiteter og høgskoler legges om.  
Budsjettet. Den nye modellen for finansiering av høyere utdanning splitter sektoren. Her finner du vinnerne, taperne og reaksjonene.  
Statsbudsjettet 2017. Regjeringen kutter i reisestipendet for studenter i Norge, Norden og utlandet. De sparer 67 millioner kroner på kuttene. 
Budsjett. Ved landets nordligste universitet jubler de for penger til isgående fartøy, mens ved landets sørligste universitet er det skuffelse over at det heller ikke i år kom etterlengtede bevilgninger til Mechatronics Innovation Lab (MIL). 
Etikk. Universitet i Oslo opererer med beviskrav for plagiat som er strengere enn i straffesaker, mener Granskingsutvalget. 
Innovasjon. Torsdag kveld ble det delt ut 5 priser til noen av landets fremste unge gründere. De delte en prissum på 700.000 kroner under årets Innovator-arrangement.  
Søkere. Det er fire søkere til jobben som prorektor for nyskaping ved NTNU.
Debatt. Fusjonspresset merkes også på private høgskoler. Det blir det debatt av.

Sider