Arkiv: september 2016

Meninger · International. International Students’ Union of Norway welcome the international students arrived to Norway this August, and will work for the social, academical and political inclusion. 
Rektorvalg. Flere sier nei, men dekan Morten Dæhlen og professor Trine Syvertsen er de to som ikke sier bastant nei til å stille som rektorkandidater ved Universitetet i Oslo, ifølge en rundspørring Uniforum har gjort. 
Humaniora. Statssekretær Bjørn Haugstad kom for å lytte til humanistene i Bergen. Begge parter var samstemte i at det ikke er noen krise i humaniora. 
Forskning. Etter at en granskingsrapport ble lagt fram onsdag, ber rektor ved Karolinska Institutet pårørende om unnskyldning for at universitetets forskere kan ha bidratt til for tidlig død og unødig lidelse hos flere pasienter. 
Samarbeid. Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Oslo fortsetter og utvider samarbeidet. UiO-rektor Ottersen mener det er historisk. Og nå skal de også lage felles portal for lærerutdanningene sine.  
Lærermaster. I dag har lærerutdanningen fått nye retningslinjer. Mellom fire og seks høgskoler er i sluttfasen med sin søknad om å få akkreditert sitt mastertilbud. 
Film. Filmen om stornazisten Adolf Eichemann har krimfortellingens elementer og gir ny kunnskap om vår nære fortid, skriver vår anmelder Jan Storø.  
Meninger · Forskning. Internasjonalisering av norsk forskning er et viktig tema i tiden, men internasjonalisering er så mangt. Hva gjør vi for eksempel ved realfag og teknologi ved Universitetet i Oslo i dag, og hvor trykker egentlig skoen?  
Kåring. De 10 beste foreleserne i landet måtte vise hva de var gode for foran en nesten fullsatt storsal på Chateau Neuf i Oslo torsdag kveld. Det ble både standup, historiefortelling og demonstrasjon av toner på en pianostreng. 
Struktur. Utkast til plattform for fusjon mellom høgskolene i Lillehammer og Hedmark er klar. Målet er minst mulig endringer og mest mulig faglige synergier.  
Matte. Som et prøveprosjekt i høst lar Høgskolen i Molde studenter i matematikk avlegge eksamen på mer enn 45 steder landet over. 
Tyrkia. Professor Ishtar Gözaydin sende vidare ei twittermelding som oppfordra folk til å gå imot unntakstilstanden og gjeninnføring av dødsstraff i Tyrkia etter kuppforsøket 15. juli. Nokre dagar seinare fekk ho sparken frå universitetet. 
Frafall. Én av 93 studenter som møtte til første dag på journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus og hørte instituttleders velkomsttale, har sluttet.  
Ny sjanse. Minst eks studiesteder tilbyr ny eksamen i matematikk for potensielle lærerstudenter. På Høgskolen i Oslo og Akershus har halvparten av de som strøk takket ja til ny eksamen. 
Meninger · Skolestudent. Studentene sier de skal på «skolen». Hva mener de egentlig med det, spør førsteamanuensis Arve Hjelseth ved NTNU i denne kommentaren.  
Meninger · Publisering. Prislappen kan bli ekstrem om du lar noen av verdens mest anerkjente akademiske forlag publisere boken din, advarer professor ved Universitetet i Bergen, Jill Walker Rettberg. Hennes verste eksempel er en prislapp på 10.000 kroner.  
Teologi. Fra 2017 overtar Universitetet i Oslo ansvaret for det som har vært Den norske kirkes presteutdanning. Dekan Aud Tønnessen medgir at saken reiser noen prinsipielle spørsmål. Human-Etisk Forbund protesterer. 
Meninger · Journalistikk. Kan innføringen av de digitale avisene sies å ha vært journalistbransjens «Kodak-moment», spør journaliststudent Vilde Gotschalksen i dette innlegget som svar på, og takk for, oppmuntrende ord fra folk i bransjen. 
Kvalitet. Studenter bruker for lite tid på studiene og ansatte publiserer for lite. Det er noen av tilbakemeldingene Høgskolen i Oslo og Akershus får fra sin eier. Riksrevisjonen sliter også med å få svar fra høgskolen. 
Nedlegging. Seks regionkontorer skal bli til tre i Lånekassen. Oppimot 30 saksbehandlerstillinger kan forsvinne bare i Oslo, mens Stavanger og Trondheim oppbemannes. Kontorene i Ørsta og Tromø legges ned først og Bergen på sikt.  
Streng. Fagforeningene ved Høgskolen i Oslo og Akershus synes at rektor Curt Rice er for streng, og samarbeidsklimaet har av og til vært vanskelig. Nå har partene vedtatt at de skal bli mer rause med hverandre. 
HiOA. Styremøtet på Høgskolen i Oslo og Akershus vedtok mandat for sitt nye strategiarbeid og opprettet seksjoner for forskning og utvikling på to av fire fakulteter. 
Macchiarini. Karolinska Institutets omdømme er i fritt fall, og hele styret går av. Det siste etter en sviende rapport som påpeker dårlig lederskap og slurv ved ansettelsen av skandalforskeren Paolo Macchiarini. Forskeren selv avviser kritikken som ren ondskap. 
Kvalitet. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har ingen planer om å innføre noen statlig kontroll med lærebøkene som brukes på Høgskolen i Oslo og Akershus, selv om de får slakt av studenter. 
Ny sjanse. 102 potensielle lærestudenter av dem som ikke besto eksamen i matematikk 1.august får en ny sjanse i morgen. Det er sju studiesteder som tilbyr ny eksamen. 
Meninger · Forsking.  Eg meiner det er viktig å diskutere både korleis vi brukar engelsk i undervisinga, og kven av studentane som dreg nytte av bruken av engelsk, skriv stpendiatTrude Bukve i dette svarinnlegget til prodekan Svein Stølens innlegg om internasjonalisering.  
Westerdals. Isaksen står fast på krav om 34,8 mil. mot Westerdals.
Universitet. Søknaden om å gjøre Høgskolen i Oslo og Akershus til et universitet vil bli sendt om mindre enn fire måneder, hvis rektor Curt Rice får det som han vil. 
Dødsfall. Det er med stor sorg jeg tirsdag 6. september mottok melding om at min kjære venn og vår kollega, Tone Irene Sandahl, til slutt måtte gi tapt for kreften, skriver rektor Curt Rice på Høgskolen i Oslo og Akershus.  
Rekruttering. NTNU-rektor Gunnar Bovim lyser ut alle lederstillinger ved universitetet med krav om likestillingskompetanse både for kvinnelige og mannlige søkere.  

Sider