Arkiv: juli 2016

Utdanning. Høgskolen i Sørøst-Norge tar ikke opp noen nye lærerstudenter ved campusen i Sandvika i Bærum i år. Søkertallene var for svake. 
Meninger · Kvalitet. Politikere eller byråkrater kan ikke ta ansvar for kvalitet - det er det alle vi som til daglig arbeider i høyere utdanning som må gjøre, skriver professor Gunn Helene Engelsrud ved Norges Idrettshøgskole.  
Universitet. Status som Universitetet i Sørøst-Norge er et skritt nærmere nå når høgskolen med nesten det samme navnet har sendt inn sin foreløpige universitetssøknad. 
Ny jobb. Kristin Sverdup går fra diplomatiet til akademia og blir den femte forskningsdirektøren ved Høgskolen i Oslo og Akershus.  
Utdanning. Arlind Kurtbegu har kun ett år igjen av sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Nå er han kastet ut av landet. Sykepleierforbundet reagerer. 
Meninger · Kvalitet. Litt for fort tenker vi på akademisk frihet som noe som må beskyttes fra onde krefter utenfor oss selv, skriver leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad.  
Meninger · Brexit. Professor Peter Ørebech ved UiT Norges arktiske universitet lurer på når det blir bråstopp for fri flyt av forskere og studenter i Europa slik rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo varslet i en blogg etter Brexit. Ørebech har ikke fått noen beskjed fra sine samarbeidspartnere.  
Meninger · Egenreklame. Kjære leser, dette går over all forventning.  Det er fortsatt en sann svir å være redaktør i Khrono, skriver Tove Lie, som har gode tall og ny leserundersøkelse å vise til. 
Universitet. Hele Høgskolen i Oslo og Akershus bør flytte til Kjeller når Forsvaret legger ned sitt anlegg der, foreslår professor Gunnar H. Gundersen. Han mener det vil gi en unik mulighet til å bygge opp en komplett universitetscampus fra bunn av. 
Obituary. Elie Wiesel will continue to inspire. His voice should resonate among those who question the value of the humanities in higher education, writes University of Oslo-rector Ole Petter Ottersen. 
Ferdig. Avtoppende leder i Norsk studentorganisasjon, Therese Eia Lerøen, følger i fotsporene til sin forgjenger over til politisk rådgiverjobb på Stortinget. Om enn for et annet parti.  
Meninger · Brexit. Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, mener at professor Peter Ørebech i Tromsø ikke har lest innlegget hans om Brexit grundig nok.  
Kutt. Eksternt konsulentfirma konkluderer med at Det Humanistiske Fakultet ved Københavns Universitet kan klare å spare 115 millioner kroner.  
Meninger · Helsing frå dept’et. Kunnskapsdepartementet har sendt brev til Høgskulen i Volda – med ros og mest ris. Her summerar rektor Johann Roppen opp departementets sommarhelsing til Volda.  
Mattekrav. Bare omlag halvparten av de lærerstudentene som hadde meldt seg på forkurset i matematikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus møtte opp første skoledag i går, mandag. Det samme i Bergen. 
Lønn. Alle dei mellombels, vitskaplege tilsette må koma med krav i dei lokale lønnsforhandlingane, oppfordrar avtrappande medlem i universitetsstyret, Sofie A.E. Høgestøl. 
Leder. Inga Marie Nymo Riseth er SAIHs nye leder for perioden 2016-2017.
Bolig. Byrådet i Oslo sitt hurtigarbeidende utvalg for å effektivisere boligbygging har kommet med sine første tiltakspunkter. Studentene mener det lover godt for flere studentboliger. 
(U)skikket. I fjor var det bare tre studenter i hele landet som ble funnet uskikket og ble utestengt fra utdanningen. Sju nye utdanninger ble lagt inn under bestemmelsene om skikkethet fra 1. juli i år og kravene skjerpes. 
Formidling. Professor Terje Tvedt fra Universitetet i Bergen sin dokumentarserie «En reise i vannets fremtid» er kjøpt av Netflix som har 81 millioner abonnenter i 190 land. 
Film. Nesten alle de som spiller i den svenske filmen «Flukten» er folk med erfaring fra det harde livet. 
Kvalitet. Landets universiteter og høgskoler har levert oversikt til departementet om hvilke utdanninger de mener har «særlig god kvalitet». Her er «skrytelistene» så langt.  
Meninger · Debatt. Rektor ved NMBU, Mari Sundli Tveit, kjenner seg nødt til å klargjøre prinsippene om akademisk frihet etter at universitetet hun leder er blitt beskyldt for å være mot økologisk mat.  
(U)skikket. Norsk studentorganisasjon mener antallet tvilsmeldinger og skikkethetsvurderinger er altfor lavt, og vil la studentene melde hverandre anonymt. 
Film. «Don’t tell me the boy was mad» er fortellingen som levende og detaljert gir en bakgrunn for hvordan terror kan oppstå. En av flere mulige, riktignok, skriver vår anmelder.  
Formidling. Fleire høgskular og universitet har det allereie internt: Eit belønnings- og poengsystem for formidling. No blir ei statleg ordning, og pengar, etterlyst. 
(U)skikket. Norsk studentorganisasjon vil at studentene skal kunne melde tvilsmeldinger anonymt. — Ansvaret må ligge hos institusjonene, sier Jørgen Flor, nyutdannet psykolog fra NTNU
Nytt lag. Nå har det nye arbeidsutvalget ved Høgskolen i Oslo og Akershus kommet i hus. Og de er klar på hvordan de skal få engasjert studentene. 
Språk. Insisterer du på at det heiter «KJino», «KJøleskap» og «KJole»? Vel, du er truleg ein utdøyande rase. 
Ny leder. Det er ikke noe å si på de studentpolitiske ambisjonene til den nye lederen i Norsk studentorganisasjon Marianne Knutsdotter Andenæs. 

Sider