Arkiv: oktober 2015

Ny rektor. Han vet at han går til en krevende oppgave, nytilsatt rektor for et nyfusjonert universitet i Nordland. — Jeg forstår at folk føler seg utrygge, sier Bjørn Olsen. 
Struktur. I dag møtes tre høgskoler på Vestlandet. De skal bli enig om en utredning som kan ende opp i et nytt profesjonsuniversitet.  
Film. Joachim Trier har tatt med seg nordmannen i seg over Atlanteren, og det skal vi være glade for skriver Jan Storø om Triers nye film som har premiere fredag, «Louder than bombs». 
Fusjon. Ved Høgskolen i Harstad er de bekymret for den faglige framtiden til høgskolemiljøet når de fra nyttår skal fusjonere med Universitet i Tromsø og Høgskolen i Narvik. I Tromsø tror de på en god løsning for alle. 
Meninger · Media. Jeg jobber med å få andre til å briljere i alle typer medier. Noen ganger må jeg smake min egen medisin. Hva gjør du når media tar kontakt, spør Audun Farbrot i dette innlegget. 
Flyktninger. Rektor ved Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen setter igang akademisk dugnad for flyktninger. 
Flyktningar. — Universitet i Bergen (UiB) vil gjerne vere med og bidra, seier viserektor Anne Christine Johannessen. 
Oktoberfest. Skinnbuksene og knesokkane er på plass. Ølglas tømmast og takta klappast. Skjørtekanten er kanskje hakke dristigare enn dei i München. 
Fusjon. Dei tre høgskolene på Vestlandet som møttest torsdag til samatalar går vidare i ein prosess som kan ende i fusjon og eit nytt universitet i vest. 
Fusjon. Studentleder i Gjøvik er ikke i mot at samskipnadene slår seg sammen i kjølvannet av NTNU-fusjon, men de reagerer på tempoet i prosessen departementet skal ha tvunget fram. 
Universitet. HiOAs søknad om status som universitet har vært et hett tema i høst, men det har ikke alle studentene fått med seg. Se videoen fra campus her. 
Akkreditering. I Buskerud, Vestfold, Telemark, Oslo og Akershus er det mange som ivrer for å få kalle sin høgskole et universitet. Men det råder usikkerhet om spillereglene. 
Meninger · Til minne. Vår kjære venn og kollega Sissel Langfjord døde lørdag ettermiddag etter lang tids sykdom.  
Samarbeid. En tettere allianse mellom kommunene i Oslo-området og HiOA er nødvendig for å møte framtidas store velferdsutfordringer, mener professor i helseledelse, Jan Grund. 
Struktur. For dei mindre høgskulane skal vegen til framtida gå gjennom ein fusjon, har kunnskapsministaren bestemt. På Vestlandet har han møtt motstand. – Vi må gjere ei vurdering av kva som tener oss best, seier rektor Rasmus Stokke. 
Fusjon. Samtlige fagforeninger ved Høgskolen i Harstad uttrykker mistillit til fusjonsprosessen med Universitetet i Tromsø. Heller ikke i Narvik er de helt sikre på å få et eget fakultet. 
Meninger · Kamp i nord. Harstad kunne vært Tromsø, men tapte alt. Narvik var størst i nord, men ødela for seg selv. Bodø maste seg omsider til et universitet, skriver journalist og tidligere redaktør i Nordlys Asbjørn Jaklin. 
Statsbudsjett. Ønskelista er lang for studenter og ansattes fagforeninger i forkant av statsbudsjettet. I dag klokken 10 blir realitetene offentliggjort.  
Ekspertgruppe. Rektor Roppen i Volda med i ekspertgruppe om NRK-lisens.
Statsbudsjettet. Det er nærmest en unison forventning blant landets rektorer om nye regler for finansiering og flere stipendiater i statsbudsjettet. Og flere forventer mer penger til fusjoner.  
Meninger · Håret mål. Målene vi setter oss er langsiktige og krever hardt arbeid og dedikering fra flere arbeidsutvalg, skriver Christoffer Alsvik, studentleder ved HiOA i dette innlegget som svar på kritikk om at HiOA-studentene har hårete mål.  
Struktur. Rektorene ved Universitetet i Oslo og NMBU på Ås ønsker å blåse liv i et nytt trepartssamarbeid, der Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er den tredje partneren. 
Utveksling. Høgskolen i Oslo og Akershus har laveste andel studenter på utveksling blant de største utdanningsinstitusjonene. Både rektor og Norsk studentorganisasjon vil sende flere ut i verden. 
Statsbudsjettet. Det er blant universitet- og høgskoler knyttet størst spenning til presentasjonen av finansieringsordning og eventuelle bevilgninger til fusjoner når statsbudsjettet presenteres i dag klokken 10.00. Studentene krever større støtte og flere boliger. 
Statsbudsjettet. Regjeringen legger på 100 millioner i potten for fusjonsarbeid blant universiteter og høgskoler, og bevilger totalt 175 millioner i 2016. 
Finansiering. Regjeringen gjør ingen endringer i basisbevilgning for universiteter og høgskoler. De gamle universitetene jubler, de nye er skuffet. 
Studentøkonomi. Regjeringen foreslår 2200 nye studentboliger i 2016, men studentene mener det bør bygges 3000 nye. 
Statsbudsjettet. Sjefen i Forskningsrådet er bekymret for forskningen i årets statsbudsjett, selv om det store bildet er positivt. 
Rekruttering. NTNU får 36 nye stipendiater til neste år. Det er 15 prosent av den totale bevilgningen. Høgskolen i Oslo og Akershus får 4 nye stipendiater. 14 institusjoner får ingen. 
Statsbudsjettet. Lærerstudentene etterlyser bedre satsing på lærerutdanningen. Det gjør stortingspolitiker Marianne Aasen også (Ap). 

Sider