Arkiv: juni 2015

Forskning. I januar fikk Forskningsrådet i oppdrag å utrede et forskningssenter for høyreekstremisme. I mai fulgte det 5 millioner med oppdraget. Lars Gule stiller spørsmål ved rådets rolle. 
Fusjon. Høgskolene i Vestfold, Buskerud og Telemark kjemper for å bli universitet fra dag én etter sammenslåing. Departementet har døra på gløtt. 
Budsjett. Norsk studentorganisasjon jubler for en vekst i bygging av boliger.
Foto. 24 studenter fra Norge, Kina og Bangladesh har vært i Kina for å dokumentere den kinesiske drømmen. Denne uka stiller de ut under Dokumentarfestivalen i Fredrikstad.  
Forskning. Det er for tidlig å si at det har vært noen suksess å innlemme forskningsinstituttene AFI og NOVA i høgskolen, viser en ekstern evaluering. 
Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Skole. Er det skolen som skal tilpasse seg lærerutdanningen, eller burde det vært omvendt? Forfattere av bok om lærerutdanning vil ha en ny skoledebatt. 
Opprop. I dag får Stortinget vel 2600 underskrifter overlevert til forsvar for ordninga med vald rektor ved universitet og høgskular. Tre valde UiO-dekanar går for tilsett rektor. 
Ny jobb. Professor Tore Slaatta blir ny generalsekretær for 5500 forfattere.
Eksamen. I Tromsø sitter it-eksperter og diskuterer videre framdrift for det nasjonale prosjektet for digital eksamen. På Høgskolen i Oslo og Akershus har de tidoblet antall digitale kandidater.  
Forskning. Styret i NIBR ønsker å bli en del av Høgskolen i Oslo og Akershus.
Rådsvalg. Fakultetsstyrene på Høgskolen i Oslo og Akershus legges ned 1. august og erstattes av fakultetsråd. Nå skal det velges representanter fra de ansatte. 
Fusjon. Universitetet i Stavanger og Høgskolen Stord/Haugesund er uenige om det nyfusjonerte universitetet skal ha ansatt eller valgt rektor.  
Valg. En snau uke etter at det rekordjevne rektorvalget ved Universitetet i Agder er over, har det kommet inn klager og krav om ny opptelling, eventuelt nytt valg. 
Forskning. Kulturelle barrierer må brytes dersom høgskolen skal få full effekt av sine oppdragsforskere, mener styret for forskningssenteret SVA
Foto. I dag er det fem år siden terroren rammet Norge så hardt. Førsteamanuensis Anne Hege Simonsen har forsket på bildene som ble tatt de første timene etter angrepene. 
Struktur. En enstemmig utdanningskomite vil at departementet ser på nye løsninger for finansiering av høgskoler og universiteter. Dette er på tvers av statsrådens innstilling. 
Fusjon. Styrene ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold og Høgskolen i Telemark går enstemmig inn for å fusjonere. 
Fusjon. Kvalitetsdirektør Terje Mørland er overrasket over at politisk ledelse i departementet forskutterer godkjenning av universitetsstatus for høgskoler.  
Fusjon. Styret til Stord/Haugesund vil ha fusjon med Universitetet i Stavanger, men poengterer at den nye institusjonen bør få nytt navn. 
Meninger · Innovasjon. Det synes som det er skapt et bilde av de eldste forskningsuniversitetene som lite interessert i samarbeid ut over egen snevre sfære. Tallenes tale vitner om en helt annen virkelighet, skriver UiB-rektor, Dag Rune Olsen, i dette innlegget. 
Valg. De teknisk - administrativt tilsatte på Høgskolen i Oslo og Akershus har talt: Ingvild Straume blir deres representant i høgskolestyret. 
Kvalitet. Kunnskapsdepartementet er ikke spesielt ivrige etter å styre universiteter og høgskoler, sier riksrevisor Per Kristian Foss. Men nå har han gitt dem en rapport som gir dem en grunn til mer styring, mener han.  
Talent. Seieren glapp for økonomistudenten Nicoline Berg Kaasin (26) talentkonkurransen The Voice.  
Kvalitet. Kvalitetssjefen i høyere utdanning, Terje Mørland, er helt enig i kritikken fra riksrevisor Foss om at kvalitetsreformen ikke har lykkes. Men han mener Foss slår inn åpne dører. 
Fusjon. Departementet pusher på Høgskolen i Nord-Trøndelag for at de skal være fusjonert med Universitetet i Nordland fra 2016 - ikke 2017 som de planlegger selv.  
Forskning. Statsråd Torbjørn Røe Isaksen varsler endring i loven om forskningsetikk. Nå skal det bli tøffere å være dem som slurver og fusker i faget.  
Økonomifag. Handelshøyskolen ved HiOA er etablert etter vedtak fra rektor.
Meninger · Kjønn. Skal en høgskole lære studenter om barn og det å være kjønnskreativ, og hva bør en studieleder mene om slike spørsmål? Bjørn Smestad er utfordret og vil gjerne ha drahjelp. 
Design. Alt fra livreddende innovasjon, bortglemt sølvtøy og spesialbur til omplassert hund, har vært studentenes oppgaver i produktdesign. Førstkommende fredag skal alt presenteres på en avgangsutstilling. 
Mangfold. Kim Friele skal snakke om likestilling og homofiles rettigheter i lunsjen.

Sider