Arkiv: januar 2015

Godt Khrono-år. Khrono har hatt nesten 50 prosent vekst i sidevisninger sist år. Per Fugellis refs av feige akademikere er mest lest. Studenters psykiske helse og fusjoner i UH-sektoren kommer også høyt opp.  
Godt nytt år. Studentleder Tord Øverland har et mistillitsforslag hengende over seg, men ser framover og ønsker seg et bedre debattklima. 
Friminutt. I dag har Sigrid Mæhle Grimsrud første arbeidsdag som leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus. Bedre studenthverdag står på dagsorden kommende år.  
Helt. NTH-professor Leif Tronstad var den fremragende vitenskapsmannen som ofret livet i kampen mot tysk okkupasjon. Historien hans kan nå følges på NRKs nye serie Kampen om tungtvannet. 
Priser. I mars deles HiOA-prisene ut. Denne uken kan du foreslå kandidater. 
Forskning. Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning får stryk av studentleder Anders Kvernmo Langset.  
Forskning. Leder for Univeristets- og høgskolerådet Ole Petter Ottersen ønsket et større fokus på høyere utdanning i langtidsplanen for sektoren under dagens høring.  
Studentøkonomi. Renten på studielånet går opp med 0,25 prosentpoeng.
Ledelse. Stillingen som rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus blir lyst ut neste uke. Jakten på ekstern styreleder er også i gang. 
Finansiering. I dag legger en ekspertgruppe fram sine forslag for nytt regime for finansiering av universitets- og høgskolesektoren. Følg framleggingen her. 
Konflikt. Før jul gikk fakultetsdirektøren på dagen. Mandag tok en av hans nærmeste medarbeidere permisjon på ubestemt tid. Nå reagerer fakultetsstyret også. 
Journalistikk. Krigen mot IS og andre globale utfordringer for journalistikken.
Meninger · Innlegg. Høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er skuffet over at ekspertene som skulle se på finansieringen av uh-sektoren ikke foreslår mer radikale grep.  
Finansiering. Høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø er skuffet over dagens framlegg fra ekspertene som har vurdert finansieringen av universiteter og høgskoler.  
Film. Fredag 9. januar har filmen om den kjente britiske maleren J.M.W Turner sine siste år norgespremiere. 
Struktur. Onsdag avholdt Gunnar Bowim speed-date med høgskolene i Ålesund, Gjøvik Sør-Trøndelag og Narvik. Godt over 100 gjester fra høgskolene var invitert. 
Finansiering. De gamle universitetene er fornøyd, mens høgskoler og nye universiteter er skuffet over forslagene fra utvalget som har vurdert finansiering av høyere utdanning. 
Meninger · Attentatet mot Charlie Hebdo. Den 7. januar 2015 mistet jeg en av mine helter. I attentatet mot Charlie Hebdo i Paris ble Bernard Maris, professor i samfunnsøkonomi, ett av ofrene for voldens kuler. 
Terroraksjon. Mediene bør absolutt publisere karikaturtegningene som førte til terroristangrepet på det franske satiriske magasinet Charlie Hebdo, mener den anerkjente amerikanske medieforskeren Barbie Zelizer. 
Struktur. Høgskolene i Sør-Trøndelag, Ålesund, Narvik og Gjøvik, samt NTNU er enige om at landets største universitet skal hete NTNU ved en sammenslåing. 
Struktur. Høgskolen i Sogn og Fjordane er på gli for å gi opp selvstendighetslinjen. De ser både til høgskoler og universitetet i Bergen. 
Språk. Professor mener at elevene i klassens hans på folkeskolen på 1950-tallet var bedre i norsk enn det dagens studenter er.  
Meninger · Kommentar. Søndag var det stor markering for ytringsfriheten. Og i dag er det en helt vanlig dag på jobben igjen, skriver Khronoredaktør Tove Lie i denne kommentaren.  
Rektor. Den svenske professoren Agneta Bladh skal lede arbeidet med å finne ny rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Denne uka blir det klart hvilket rekrutteringsfirma som skal bistå i prosessen.  
Struktur. Fleire tar til orde for eit meir spissa universitet i Bergen, med helse som eit av satsingsområda. 
Økonomi. Universiteta kunne ha spart ein halv milliard kroner dersom studentane deira var like flinke som høgskolestudenter til å fullføre kurs og stå på eksamen. 
Tord Øverland
Studentdemokrati. Forslaget om mistillit mot leder av Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus ble nedstemt. Tord Øverland har fortsatt tillit. 
Meninger · Formidling. Må vi være ekstra forsiktige når vi kommuniserer kunnskap i sosiale medier? Er det tryggere å være “bare” privat? 
Stilling utlyst. Høgskolen i Oslo og Akershus søker en ny rektor som er synlig i samfunnsdebatten, setter dagsorden, behersker ett av de skandinaviske språkene og har politisk og markedsmessig forståelse.  
Ytringsfrihet. Terroraksjonen mot Charlie Hebdo har gjort seminaret om ytringsfrihet ved Institutt for journalistikk og mediefag mer aktuelt enn arrangøren kunne tenkt seg. 

Sider