Filmpris til miljøfilm

Publisert

Knut Krzywinskis film ”Fields of Demeter” vant nylig to priser på Cine`EcoŽ2007, en internasjonal filmfestival for miljøfilm i Portugal. Den UiB-produserte filmen fikk juryens spesialpris i tillegg til pris for beste miljørelaterte utdanningsfilm.

Cine`EcoŽ2007 finner sted i Serra da Estrela i Portugal og har eksistert siden 1995. Årets program bestod av 50 filmer som konkurrerte i ti forskjellige kategorier. ”Fields of Demeter” stakk av med seieren i to av disse og fikk en mindre pengepremie i tillegg til statuetten ”Campanula”.

Fra ris til ros
Knut Krzywinski hadde ikke anledning til å forlate Institutt for Biologi for å delta på festelighetene i Portugal. I stedet tok en lokal representant imot prisene og formidlet botanikerens takketale.

– Det var kjempegøy å vinne. Det viktigste med prisen er anerkjennelsen av det vi har gjort. Jeg er stolt på vegne av prosjektet, mine medarbeidere, partnere og ikke minst kulturlandskapsforskningen ved UiB. Det betyr svært mye for kulturlandskapstanken og de ideene vi står for.

– Egentlig må jeg klype meg i armen for å forstå at dette er sant. Vi valgte å lage denne filmen på vår måte og har hatt en god del motbør underveis. På hjemmefronten er det ofte janteloven som råder og filmfolk ute og hjemme har hatt blandete meninger om prosjektet. På den ene siden har ideen vært spennende og nyskapende, men mange har ment at form og stil bryter med vedtatte normer. Når filmen så vinner frem internasjonalt i konkurranse med etablerte filmskapere så føler jeg at det er grunn til å feire, sier Krzywinski.

Invitert til flere filmfestivaler
”Fields of Demeter” er alt invitert til filmfestivaler i Sarajevo, Sao Paulo og Washington. Og det kan fort åpne seg enda flere muligheter. Arrangører av filmfestivaler følger hverandres program og det er konkurranse om å få de beste filmene. Deltagelse på filmfestival innebærer også visning for mulige distributører og at filmen lettere vil kunne plukkes opp av kringkastingsstasjoner nasjonalt og internasjonalt.

– Det som er viktigst av alt er likevel at vi får frem budskapet vårt. Reaksjoner fra jurymedlemmer og andre som så filmen i Serra Estrella viste at en fortsatte å tenke når filmen var ferdig. Det var meningen og det er derfor kjekt å høre.

Krzywinski forteller at forskere, formidlere og institusjoner etterspør filmen og Institutt for Biologi sender ut eksemplarer så lenge opplaget holder.

– Formidling var ideen bak det hele, så dette er gøy, avslutter Krzywinski.

Filmpris til miljøfilm

Knut Krzywinski var koordinator for et EU-finansiert informasjonsprosjekt rettet mot ungdom kalt ECL  - Our Common European Cultural Landscape Heritage.

I 2004 fikk han 6 millioner kroner for å lede et prosjekt med mål om å få ungdom til å verdsette den landskapsarv som over hele Europa trues av den største landskapsendringen siden istiden. Det resulterte blant annet med filmen “Fields of Demeter”.

Powered by Labrador CMS