Hurtigruten, Havforskningsinstituttet og Akvariet ser for seg en felles fremtid på Dokken - selv om Akvariet ikke har bestemt seg ennå. Illustrasjon: Vill Urbanisme

Vil fronte havbyen med Akvariet, Hurtigruten og Havforskningsinstituttet

De tre institusjonene vurderer felles løft på Dokken. Men det vil koste milliarder.

Publisert

— Dette er muligheten til å sementere posisjonen til Bergen som verdens havby, sier Hurtigruten-direktør Daniel Skjeldam.

Sammen med havforskningsdirektør Sissel Rogne og Akvariet-direktør Aslak Sverdrup presenterte han en felles visjon for Dokken for byrådet i Bergen tirsdag.

Konkurrere med Trondheim og Bærum

I Trondheim er det planlagt utbygginger innen havromsteknologi for 8,5 milliarder kroner, og i Bærum vil Kjell Inge Røkke bygge en skyskraper på 64 etasjer.

— Vi må sikre at Bergen blir havbyen også i fremtiden, sier Skjeldam.

— Tiden er den største risikoen for Havbyen Bergen, sier Sissel Rogne, som håper å få satt i gang byggingen av nytt hovedkvarter for Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet i løpet av tre år.

Akvarium i verdensklasse

Det har lenge vært klart stiftelsen Akvariet i Bergen trenger en kraftig oppussing, eller flyttes til nye lokaler. Hvordan dette kan finansieres er ikke avklart.

— Men vi ønsker å bygge et akvarium i verdensklasse, sier Aslak Sverdrup.

Det kommer til å koste. Den blå planet i Danmark kaller seg for Nord-Europas største akvarium, og kostet rundt én milliard norske kroner å bygge.

Det nye bygget til HI og Fiskeridirektoratet skal bygges av Statsbygg. Prislappen er foreløpig ukjent.

Dette er muligheten til å sementere posisjonen til Bergen som verdens havby

Daniel Skjeldam, Hurtigruten-direktør

Hurtigruteterminalen må trolig også rives og bygges på nytt. Her ønsker Skjeldam en utforming som kan sende 300.000 turister rett inn dørene på Akvariet.

Møte med UiB

De tre ønsker at kaiene skal være åpne for publikum, uten at høye gjerder hindrer tilkomsten til havet. Det kan gjøre det vanskeligere å utnyte området til internasjonal cruisetrafikk, som vanligvis foregår bak høye gjerder.

— Og så må det være stilig arkitektur, sier Sissel Rogne.

HI har samarbeidet med Akvariet i 60 år, og med Hurtigruten i 90 år. Men også Universitetet i Bergen er interessante som samarbeidspartner, og Sverdrup skal ha møte med UiB-rektor Dag Rune Olsen i nær fremtid.

Også Marineholmen, der også VilVite-senteret ligger, kan være en aktuell plassering for Akvariet.

Aslak Sverdrup, Sissel Rogne og Daniel Skjeldam står sammen om Dokken, selv om Akvariet verken har landet konsept eller plassering ennå. Foto: Dag Hellesund
Powered by Labrador CMS