Studier i utlandet

Grønt lys for studier i utlandet: Anses som «nødvendige reiser»

— Godt og betryggende med avklaring, sier Marte Arnesen som starter på masterstudier i Italia i høst.

Marte Arnesen skal reise til Italia for å starte på masterstudier denne høsten.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert)

«Vi anser reiser som studenter gjennomfører til sine utenlandske studieland for å være nødvendige reiser på lik linje med nødvendige arbeidsreiser.» Dette skriver Kunnskapsdepartementet (KD) til Khrono i en e-post.

Studenter som reiser ut for å ta hele graden sin eller et halvt år utveksling bryter dermed ikke med Utenriksdepartementets reiseråd som sier at man skal unngå alle ikke-nødvendige reiser.

— Ansa har vært tydelige på at studier må regnes som nødvendige reiser, og ikke det samme som en ferietur til Gran Canaria. Vi er glade for at regjeringen nå gir tydelige beskjed til landets studenter om dette, sier Ansa-president Morgan Alangeh til Khrono.

Morgan Alangeh, president i Ansa, organisasjonen for studenter i utlandet, er fornøyd med at regjeringen nå har kommet med en avklaring om utenlandsreiser for studenter.

Glad for tydelig reiseråd

Også Marte Arnesen, som skal reise ut for å studere i høst, er glad.

— Det er godt og betryggende at regjeringen kommer med denne avklaringen, både for meg, familien og andre rundt meg, sier Arnesen til Khrono.

Hun skal starte sine masterstudier i sang ved Conservatorio di Musica i byen Fermo i Italia til høsten. Det har hun bestemt seg for, til tross for mye usikkerhet den siste tiden.

— Det har vært veldig mye opp og ned med restriksjoner, stengte grenser og anbefalinger fra lærere og venner om å vente et år. Samtidig føles det riktig å begynne i år, og da hjelper det litt med regjeringens avklaring, sier Arnesen.

Likevel ville nok Arnesen reist uansett, fordi hun selv har tenkt at denne reisen er nødvendig for henne.

Under normale omstendigheter, ville Arnesen har reist til Italia for å prøvesynge på flere ulike skoler. Det har hun ikke hatt muligheten til i år på grunn av koronapandemien, og tar dermed andres ord på at det nå er en god skole hun har valgt.

— Skolen er forberedt på å ta inn utenlandske studenter, men har opplyst at det blir en annen oppstart enn normalt, sier Arnesen.

Utgjør liten risiko for smitte i Norge

Bakgrunnen for UDs reiseråd er å unngå at reisende tar med seg smitte fra utlandet og til Norge. Regjeringen mener at studenter som skal til utlandet på studieopphold i flere måneder utgjør en veldig liten risiko for nettopp det.

Derfor betegner de også disse reisene som nødvendige reiser.

— Det som derimot er svært viktig er at studentene sørger for å ha gyldig reiseforsikring før de drar ut (og setter seg godt inn i vilkårene for forsikringen), at de setter seg godt inn i og forholder seg til smitteverntiltak i studielandet (innreise- og karantenebestemmelser, bevegelsesrestriksjoner o.l.) og at de har god dialog med sin utenlandske vertsinstitusjon om gjennomføring av utvekslingsoppholdet, skriver KD videre i e-posten til Khrono.

— Viktig avklaring

Det er nok flere som nå sitter klare til å reise ut for å ta hele eller delen av graden sin i utlandet. Når det kommer til utveksling, er det bare Universitetet i Bergen (UiB) og Norges musikkhøgskole som skal sende ut studenter denne høsten til ulike land i Europa.

De fleste andre universiteter og høgskoler tok en beslutning allerede i vår om å avlyse all utveksling.

Viserektor for utdanning ved UiB, Oddrun Samdal, sier at de etter forrige ukes pressekonferanse, hvor flere land i Europa ble «røde» hadde en avklaringsrunde med Kunnskapsdepartementet. Samdal sier at Kunnskapsdepartementets avklaring er viktig.

Universitetet skal sende 59 studenter på utveksling gjennom Erasmus-programmet og 25 gjennom bilaterale avtaler i Europa, opplyser hun.

— Vi har sagt at vi anbefaler at de har en backup-plan, som for eksempel å studere ved Universitetet i Bergen, og ellers følge reiserådene som gis. Men denne avklaringen fra departementet om at utvekslingsreiser regnes som nødvendige reiser er viktig og er noe vi kommuniserer ut til studentene, sier Samdal til Khrono.

Viserektor for utdanning, Oddrun Samdal, ved Universitetet i Bergen.

Hun sier de ulike utdanningsinstitusjonene som de 84 studentene fra Bergen skal reise til, er i direkte dialog med studentene om at utvekslingsopplegget fortsatt er operativt.

— Vi støtter studentene som reiser, men ber dem selvsagt ta sine forholdsregler både under reise og i sitt oppholdsland, sier Samdal.

Mener avlysninger er svært uheldig

Ansa gir Universitetet i Bergen honnør for å holde muligheten for utveksling åpen til land hvor de finner det ansvarlig.

For etter å ha fått denne avklaringen fra regjeringen, mener organisasjonen at det er svært uheldig at alle andre universiteter og høgskoler allerede i vår avlyste all utveksling.

— De trakk trolig en forhastet avgjørelse da de allerede i april begynte å avlyse, uten å se an situasjonen. Vi synes det er spesielt uheldig fordi vi ser at noen reiser ut likevel og da faller utenfor et rammeverk for utveksling som utdanningsinstitusjonene har kontroll på, sier Ansa-president Alangeh.

Han forklarer at flere nå heller reiser gjennom det som kalles European Free Mover, hvor de selv står ansvarlige for reisen og vil komme tilbake til universitetet eller høgskolen i ettertid og be om å få godkjent fagene.

— Vi vil da gjerne heller sett at institusjonene her i Norge bestemte hvor de mente det var forsvarlig å sende studenter, gitt de informasjon om hvilke institusjoner i utlandet som fortsatt ville ha tatt de i mot og gitt de mulighet til å motta Erasmus-stipend, sier Alangeh.

Alangeh mener også det var en spesiell beslutning å avlyse utveksling for høsten, sett i lys av regjeringens ambisiøse satsing på studentmobilitet.

(Oppdatert 19.08 kl. 09.17 med info om at også Norges musikkhøgskole skal sende 18 studenter til europeiske partnere denne høsten)

Powered by Labrador CMS