Hvilken skrifttype og hvilken størrelse? Foto: Espen Løkeland-Stai

Sjekk hvor mye tid og penger forskere bruker på å formatere artikler for ulike tidsskrifter

Publisering. For første gang har forskere analysert forskeres tidsbruk for å tilpasse artikler til tidsskriftenes krav.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): Alle som har jobbet med å formatere en artikkel vet hvor mye jobb det kan kreve. Du skal ha riktig skrifttype. Riktig størrelse. Eventuelle figurer må også formateres. For ikke å snakke om referansene.

Som om dette ikke var frustrerende nok: Se for deg at du gjør dette for å møte helt spesifikke krav hos et bestemt tidsskrift, bare for at artikkelen skal bli refusert og du må starte på nytt for å møte helt andre krav til formateringer hos et annet tidsskrift.

Dette er virkeligheten for mange forskere.

Vi spøkte ofte med hvor frustrerende det var å formatere referanser, fontstørrelse og titler, og hvor utrolig det er at dette arbeidet havner hos forskerne.

Allana LeBlanc

Nå er den første analysen av hvor mye tid og penger formateringsarbeid av forskningsartikler for fagfellevurderte tidsskrifter koster mange forskere klar.

Studien «Scientific sinkhole: The pernicious price of formatting» er publisert i Plos One og omtalt i Times Higher Education (THE). Den er gjort av forskere ved Children’s Hospital of Eastern Ontario Research Institute og University of Prince Edward Island i Canada.

Tid og penger

Analysen er basert på en internettbasert spørreundersøkelse der 458 forskere fra 41 land har svart, mer enn halvparten fra Canada. Forskerne er blitt spurt om alt fra tidsbruk til antall artikler og lønn. Ut fra dette er det beregnet ikke bare hvor mye tid de bruker i snitt, de har også kalkulert kostnaden i kroner og øre, eller dollar og cent, om du vil.

Forskerne i studien hadde en årsinntekt på 61.000-80.999 amerikanske dollar. De formaterte i snitt fire artikler årlig. Manuskriptene krevde i snitt to forsøk før de ble antatt for publisering.

Så hvor mye tid brukte de på å formateringen? I snitt 14 timer per manuskript. Til sammen 52 timer per forsker i året.

Basert på lønningene til disse forskerne har de regnet seg fram til en kostnad på 477 dollar per manuskript, eller 1908 dollar per person i året. Overfor THE vedgår Allana LeBlanc, som har ledet studien, at spørreundersøkelsen er begrenset, og at dette ikke er et definitive tall.

Vil ha rollebytte

I studien vises det til en annen studie som har vist at over 80 prosent av vitenskapelige artikler blir refusert minst en gang før den blir publisert. Arbeidet med å forberede artikler gjentatte ganger for å møte kravene til ulike tidsskrifter, oppleves ifølge studien som frustrerende og tidkrevende.

Det understrekes at alle studier selvsagt ikke møter de vitenskapelige kravene som kreves for å bli publisert, men forskere blir stadig oftere frustrerte ikke bare fordi de er blitt kritisert på grunnlag av den vitenskapelig tyngden på arbeidet, men på grunn av tiden de har tapt p«å grunn av tidsskriftspesifikk, idiosynkratisk formatering underveis i prosessen».

Allana LeBlanc sier til THE at studien ble utløst av en spesielt tøff runde som førte til endringer i mer enn 200 referanser.

— Vi spøkte ofte med hvor frustrerende det var å formatere referanser, fontstørrelse og titler, og hvor utrolig det er at dette arbeidet havner hos forskerne, sier hun til THE.

Det er et åpenbart problem mener hun:

— Å formatere til tilfeldige standarder satt av ulike tidsskrifter har ingen betydning for den vitenskapelige verdien av arbeidet, det koster bare forskerne tid og penger, sier hun.

LeBlanc tar til orde for et rollebytte der utgiverne tar noe av byrden ved dette arbeidet selv.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS