Fra studiestart ved Høgskulen i Volda, 2016. Studentene fra dette kullet svarer at de ikke er så fornøyd generelt sett på Høgskulen i Volda. Foto: Tone Solhaug, Høgskulen i Volda

Her er studentene mest og minst fornøyde

Studiebarometer 2017. Studentene ved Høgskulen i Volda er landets minst fornøyde studenter, viser årets studiebarometer. I andre enden finner man Politihøgskolen på pallen - for tredje år på rad.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre institusjonene som gjør det best på årets studiebarometer er Steinerhøyskolen, Høyskolen for dansekunst og Politihøgskolen.

På en skala fra 1-5, der 1 er helt enig og 5 er helt uenig, har studenter svart på hvor enige de er i påstanden «Jeg er, alt i alt, tilfreds med studieprogrammet jeg går på.»​

Topp og bunn

Politihøgskolen har flere år på rad markert seg som et lærested der studentene er spesielt fornøyde.

I den andre enden av skalaen ligger Høgskulen i Volda nederst, tett fulgt av Universitetet i Stavanger (UiS) og Høgskolen i Oslo og Akershus, nå OsloMet - storbyuniversitet.

Mens de beste er svært nærme toppskår på 5 blank, ligger Volda på 3,7 og UiS og OsloMet på 3,9.

Ser man bare på landets universiteter er det NMBU som gjør det best, tett fulgt av Universitetet i Oslo. Forskjellen på de ni universitetene er bare 0,3 i skår på overordna tilfredshet.

Nedgang i Volda

Rektor Johann Roppen ved Høgskulen i Volda er ikke fornøyd med årets jumboplass på studiebarometeret og leter etter forklaringer på at studentene ved en av landets minste høgskoler totalt sett er mindre fornøyd enn tidligere år.

Rektor Høgskulen i Volda, Johann Roppen.

Han har også blogget om saken.

— Hva tenker du om at en av landets minste statlige høgskoler har de minst tilfredse studentene?

— Vi leter etter forklaringer på alle nivå her. Men vi skal ikke opp mer enn 0,2 prosent før vi er på samme nivå som noen av de største, OsloMet og Universitetet i Stavanger, sier Roppen i en kommentar til Khrono.

I både 2015 og 2016 viste tallene betydelig mer fornøyde studenter og score på 4,1 begge årene.

I bloggen sin peker Roppen også på at to store digitale endringer ble gjennomført samtidig med at studentene skulle sende svarene på årets studiebarometer: Alle studenter skiftet fra Fronter til Canvas, og høgskolen lanserte nye nettsider. Roppen mener at dette kan være en delforklaring på misnøyen, men ikke hele forklaringen.

— Vi hadde også studentrekord i 2017 med over 4000 studenter for første gang. Kanskje er dette for mange studenter for høgskolen, spør han.

— Jakter alltid på forbedringspotensial

NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) er det universitetet som skårer best når studentene svarer på påstanden: «Jeg er, alt i alt, tilfreds med studieprogrammet jeg går på.»​

Rektor på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) Mari Sundli Tveit. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Rektor Mari Sundli Tveit på NMBU er glad over resultatet.

— Jeg tror dette er uttrykk for at vi gjør mye bra rett og slett. Vi bruker slike undersøkelser som studiebarometeret og også andre rapporter aktivt for å forbedre oss, sier Tveit.

— Studiekvalitet, aktiv læring, etablering av læringssenter og tett samarbeid med studentene er viktige stikkord for det arbeidet vi gjør, sier hun.

Og rektor Tveit legger til:

— Det er flott med bra resultater, men når vi ser på slike undersøkelser jakter vi aller mest på å finne ut hvor våre forbedringspunkter ligger og hvordan vi kan bli enda bedre som utdanningsinstitusjon.

Politihøgskolen topp 3 - igjen

Studiebarometeret 2017 viser at det er politistudentene som er mest tilfredse med utdanningen alt-i-alt. Politistudentene er i toppen for tredje år på rad.

Politistudentene oppgir en overordnet tilfredshet med et snitt på 4,7 på en skala fra 1 til 5.

— Politistudentene er blant landets mest fornøyde studenter, igjen. Dette er selvsagt svært gledelig, og viser at den politiutdanningen vi har opparbeidet, og hele tiden utvikler, treffer studentene, sier rektor Nina Skarpenes ved Politihøgskolen i en pressemelding.

Hun legger til:

— Det tar vi med oss. Så viser også materialet i denne undersøkelsen at det alltid er noe å jobbe med, og det gjør vi. Vi må være stolte, og samtidig ta anerkjennelsen som en inspirasjon til fortsatt utvikling.

23 studieprogram under 3 i fornøydhet

Studenter på 23 av landets 1767 studieprogrammer gir karakteren 2,9 eller dårligere når de svarer på generell tilfredshet på sitt studieprogram. 15 av disse studieprogrammene befinner seg på et universitet.

Foto: Høgskolen i Østfold

I den andre enden av skalaen er det fem studieprogrammer som oppnår topp skår fra studentene.

Høgskolen i Østfold har to av disse studieprogrammene:

Masterstudium i barnehagepedagogikk og småbarnsvitenskap ved Høgskolen i Østfold og bachelorstudium i skuespill oppnår begge 5 i skår fra sine studenter.

Det samme gjelder for bachelor i ingeniørfag, bygg , NTNU i Ålesund, Master i innovasjon og ledelse ved Høgskolen i Sørøst-Norge og Master Programme in Waldorf Education ved Steinerhøyskolen.

Opplever liten endring fra 2016

Tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus, nå OsloMet - storbyuniversitetet, er blant de institusjoner som skårer nest dårligst, sammen med Universitet i Stavanger og Høgskolen i Molde. I en pressemelding trekker OsloMet fram at årets resultater viser liten endring fra resultatene i 2016.

På den positive siden trekker OsloMet særlig fram bachelorprogrammet i radiografi. Dette programmet har i 2017 en solid forbedring fra tidligere år når det gjelder studentens opplevde læringsutbytte og generelle tilfredshet med studieprogrammet, heter det i pressemeldingen.

OsloMet trekker også fram en gledelig utvikling i overordnet tilfredshet på grunnskolelærerutdanningen 5.-10. trinn med matematikk. Dette mener man kan forklares med vesentlig forbedring i tilfredshet på områdene undervisning og veiledning, det faglige miljøet mellom studentene og miljøet mellom studenter og faglig ansatte.

Prorektor utdanning, OsloMet, Nina Waaler. Foto: Ketil Blom Haugstulen

— Mange av våre utdanninger har jobbet og jobber målrettet med å forbedre studiekvaliteten. Dette er prosesser som tar tid, sier prorektor for utdanning, Nina Waaler, i en kommentar om resultatene.

Hun fortsetter:

— Å løfte fram noen av dem som kan vise til gode resultater og se på hva de har gjort, kan gi oss viktig kunnskap om hvilke konkrete tiltak som gir god effekt på studentenes tilfredshet og læringsutbytte, sier Waaler i pressemeldingen.

Fakta

Her er de mest og minst fornøyde studentene

På en skala fra 1-5, der 1 er helt enig og 5 er helt uenig, har studenter svart på hvor enige de er i påstanden «Jeg er, alt i alt, tilfreds med studieprogrammet jeg går på.»​

Her er studentene mest fornøyd (alle institusjoner)

  • Steinerhøyskolen 4,9
  • Høyskolen for dansekunst 4,8
  • Politihøgskolen 4,7
  • Fjellhaug Internasjonale Høgskole 4,7
  • Musikkteaterhøyskolen 4,6
  • Høyskolen for Ledelse og Teologi 4,6
  • Bergen Arkitekthøgskole 4,5
  • Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo 4,5
  • Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling 4,5
  • Norges dansehøyskole 4,5

Her er studentene minst fornøyd (alle institusjoner)

  • Høgskulen i Volda 3,7
  • Universitetet i Stavanger 3,9
  • Høgskolen i Molde 3,9
  • Høgskolen i Oslo og Akershus 3,9
  • Atlantis Medisinske Høgskole 4,0
  • Universitetet i Bergen 4,0
  • Nord universitet 4,0
  • PHøgskolen i Sørøst-Norge 4,0
  • Barratt Due Musikkinstitutt 4,0
  • UiT - Norges arktiske universitet 4,0
  • Universitetet i Agder 4,0
  • Høgskulen på Vestlandet 4,0

Her er resultatene for landets universiteter

  • NMBU 4,2
  • Universitetet i Oslo 4,1
  • NTNU 4,1
  • Universitetet i Agder 4,0
  • UiT - Norges arktiske universitet 4,0
  • Nord universitet 4,0
  • Universitetet i Bergen 4,0
  • Universitetet i Stavanger 3,9
  • Høgskolen i Oslo og Akershus* 3,9

(*Høgskolen i Oslo og Akershus ble universitet 12. januar 2018, og heter nå OsloeMet. Var høgskole da undersøkelsen ble gjort høsten 2017)

Kilde: NOKUT/ Studiebarometeret

    Fakta

    Dette er
    Studiebarometeret

    Den nasjonale studentundersøkelsen Studiebarometeret ble gjennomført for femte gang høsten 2017.

    Om lag 31.000 studenter svarte på undersøkelsen, noe som utgjør en svarprosent på 48 prosent.

    Det er studenter i tredje semester både på bachelor og master som blir spurt.

    Undersøkelsen dekker så godt som alle norske universiteter og høyskoler, offentlige som private, og totalt inngår 1767 studieprogrammer.

    Den nasjonale studentundersøkelsen og arbeidet med nettportalen www.studiebarometeret.no utføres av NOKUT på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

    studiebarometeret.no kan du finne svar fra årets undersøkelse, men også historiske data.

    Kilde: NOKUT

    Velkommen til vårt kommentarfelt
    Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

    Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
    Powered by Labrador CMS