God sommer med Khrono!

Kårstein Måseide har vært med å utvikle klimakalkulatoren fra Senter for klima og energiomstilling (CET). Selv reiser han ikke med fly verken i sommer eller resten av året.

Håper å slippe unna regn og diskusjon om bompenger

Min sommerselfie. Han har jobbet med biofysikk, helse, bistand og nå med klimaforskning. I sommer skal Kårstein Måseide slappe av med familie, bøker, kajakk — og jakte ferjesveler.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva håper du aller mest å slippe unna i ferien, og hvorfor?

— Regnvær og bompengediskusjon. Regnvær fordi jeg bare er halvt vestlending, bompengediskusjon fordi det er så utrolig mange ting som er viktigere i verden.

Hva er ditt beste klimatiltak i år?

— Jeg reiser ikke med fly.

Hva ville du ha brukt en robot til, hvis du fikk en?

Fakta

Kårstein Måseide

Alder: 51

Fødested: Bærum

Bosted: Bergen, Laksevåg

Stilling: Forskningskoordinator ved Senter for klima og energiomstilling (CET)

— Rydde kjøkkenbenken, legge på rent sengetøy og henge opp vått kajakkutstyr.

Hvis du kunne valgt karriere helt på nytt, hva ville du ha valgt?

— Jeg har alt valgt å ta noen karriereskift – fra biofysikk og helse via bistand til klima - hvor forskning knyttet til viktige samfunnsutfordringer har vært en fellesnevner. Jeg ville kanskje valgt å studere mer biologi eller geologi, og hatt en jobb med en del feltarbeid og undervisning.

Hva er du mest fornøyd med å ha oppnådd siste år?

— På jobb har det vært å bygge opp den faglige aktiviteten på CET-senteret, med fagseminar og prosjektutvikling. Ikke minst har arbeidet vårt med å lage en reisepolicy for å redusere klimagassutslipp fra vår egen virksomhet fått en del oppmerksomhet, og vakt interesse også hos andre institusjoner. På fritida var det en stor opplevelse å få synge i Bergen Filharmoniske Kor på oppsetningen av Candide i Grieghallen i fjor høst.

Hva skal du la deg underholde av i sommer?

— Jeg håper å få tid til en del lesing på telttur. Jeg starter med «Kniv» av Jo Nesbø og fortsetter med «Survivors: The animals and plants that time has left behind» av Richard Fortey.

Du får Iselin Nybø på overraskende sommerbesøk. Hva ville du snakket med henne om?

— Jeg ville nok prate om behovet for omstilling i samfunnet for å møte både klimautfordringene og unngå tap av biologisk mangfold, og viktigheten av at det satses tungt på forskning på disse temaene framover. Så ville jeg nok framheve hvor raskt vi må kutte våre klimagassutslipp, og at det er bra at hun nylig har tatt initiativ til at universitetssektoren må kutte sine klimagassutslipp fra flyreiser og annen virksomhet. Det er bra hun mener vi bør bli den grønneste sektoren, og jeg ville høre med henne hvordan hun vil få til kutt i klimagassutslipp også i eget departement og resten av forvaltningen. Over en kaffe og en vaffel vil jeg tilby at hun tester ut klimakalkulatoren vi har utviklet, «CET Carbon Tracker», som gir en samlet oversikt over utslipp fra egne reiser og møter man arrangerer.

Bør vi ha flere eller færre universiteter om 10 år?

— Vi bør trolig ikke ha flere universiteter enn det vi har i dag.

Hva tenker du er de viktigste debattene i akademia de neste årene?

— Det blir fortsatt viktig å drøfte hvordan kunnskap kan bidra til å løse viktige samfunnsutfordringer, deriblant hvordan få til tverrfaglig forskningssamarbeid i praksis.

I hvilken grad er det ytringsmot på norske universiteter og høgskoler?

— Jeg opplever at det er stort ytringsmot, og mange forskere som tør å engasjere seg i offentlig debatt.

Hva gleder du deg mest til i sommer?

— Padle kajakk, gå i fjellet, treffe familie og spise svele på de få fergene som fortsatt serverer det.

Powered by Labrador CMS