null Foto: Ketil Blom Haugstulen/Universitas

Langeland beklager

Professor ved Universitetet i Stavanger, Nils Rune Langeland, som har sendt grove meldinger til unge kvinner, sendte lørdag en sms til NRK der han – uten forbehold - beklager «de upassende» meldingene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Unnskyldningen kom i en tekstmelding til NRK lørdag ettermiddag, skriver nrk.no. I meldingen skriver professoren ved Universitetet i Stavanger (UiS) følgende: 

«Eg beklager uten atterhald meldingane. Dei var klart upassande. Eg vil understreke at ingen av meldingane blei sendt til eigne studentar. Eg tek det fulle ansvar for det eg har gjort.»

Khrono omtalte saken første gang mandag ettermiddag, og på tross av gjentatte henvendelser fra både Khrono og andre medier har professoren ikke ønsket å kommentere saken.

Les også: Langeland sendte grove meldinger til kvinner

Khrono har vært i kontakt med Langeland på sms hver dag fra mandag til torsdag, men han har bare villet bli sitert på «ingen kommentar». Lørdagens melding til NRK er første gangen professoren uttaler seg om saken i media.

Eg beklager uten atterhald meldingane. Dei var klart upassande. Eg vil understreke at ingen av meldingane blei sendt til eigne studentar. Eg tek det fulle ansvar for det eg har gjort.

Nils Rune Langeland

Khrono har også bedt Langeland om kommenter i dag, lørdag, men han har så langt ikke svart på meldingene.

— Det skulle bare mangle, men det er bra at han har beklaget det, sier Eline Lund Fjæren til NRK om unnskyldningen til Langeland. Hun har tidligere samlet meldinger fra flere kvinner som har fått meldinger fra professoren og lagt de ut i sosiale medier.

Trakassering omtalt av mange

Flere medier, blant annet VGNRKMedier24 og Stavanger Aftenblad har denne uka omtalt og skrevet om at professor Nils Rune Langeland ved Universitetet i Stavanger har sendt meldinger med seksuelt innhold til flere kvinner, blant annet en tidligere student. 

Tidligere styremedlem og nåværende studentleder ved Universitetet i Stavanger reagerer på saken og krever handling. Leder i Komite for kjønnsbalanse og mangfold i forskningen (Kif-komiteen), og rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, mener at akademia bør ha nulltoleranse for trakassering.

Universitetet i Stavanger har lagt ut en melding på sine hjemmesider der de sier at de behandler saken som en personalsak og ikke ønsker å uttale seg mer offentlig. 

Til Dagbladet lørdag sier rektor ved Universitetet i Stavanger, Marit Boyesen, at de ser alvorlig på saken:

— Dette er en alvorlig sak, og vi kan ikke si noe om følgene av saken er formelt behandlet, sier hun.

Debatten går høyt om «gapestokk»

I lørdagens Ukeslutt NRK P1 var Langelands venn, Dag og Tid-journalist, John Hustad og Eivind Trædal i debatt om «gapestokk» og uthenging.

Hustad sa blant annet dette om Langelands meldinger til ulike kvinner:

— Det er klart han har gjort noe galt. Han burde aldri ha gjort det. Å være inkompetent sosialt, å være full og si dumme ting er noe alle menn bør la være. Men spørsmålet er hva slags rettssamfunn vi skal ha, sa han om medienes omtale av saken.

Han syntes det var uproblematisk at kvinnene hadde lagt ut Langelands meldinger i sosiale medier, men syntes ikke noe om at ulike medier hadde laget «et tribunale» mot professoren.

— Professoren har ikke gjort noe galt. Han er kjent for å være en slask, men han har ikke venstreorienterte meninger og derfor liker ikke mediene han, sa Hustad.

Han poengterte også at ingen hadde klaget dette inn til ledelsen ved UiS og meldt fra om trakassering.

Khrono har tidligere skrevet om at Pedagogstudentene i Stavanger har klaget inn professoren på grunn av mange meldinger.

Kaller omtalen amatørmessig heksejakt

På sin facebookprofil kaller sosiolog og skribent, Kjetil Rolness, saken rundt Langeland for en amatørmessig prinsippløs heksejakt, og fortsetter:

«Alt sammen en amatørmessig, prinsippløs heksejakt som aldri ville kommet i stand om ikke Nils Rune Langeland var en politisk meningsmotstander som allerede har et rulleblad for dumheter på nettet. At han også er i stand til å skrive originale, medrivende tekster på et intellektuelt nivå som mobben bare kan drømme om, er selvsagt intet tema.»

Rolness avslutter med:

«Det har alltid eksistert menn med dårlig dømmekraft, lav impulskontroll, dårlige alkoholvaner og muligens manglende respekt for kvinner. Sterke kvinner har alltid vært i stand til å sette dem på plass, og gå videre med sitt. Nå skal de derimot utstyres med offerstatus, og hylles fordi de står fram med sine “erfaringer” (les: sin egen hjelpesløshet), og deres megafoner og støttespillere kan framstå kledelig blanding av riddere og feministiske tante Sofier, mens de egentlig oppfører som en flokk med hyener.

Æ spyr.»

Burner: Hårreisende

Tony Burner ved Høgskolen i Sørøst-Norge postet torsdag denne uken et lengre innlegg der han blant annet mener at diskusjonen om Langelands trakassering er «hårreisende». 

«Ikke fordi trakasseringene har forekommet gjennom sosiale medier. Ikke fordi det er en maktperson og samfunnsdebattant som misbruker makten overfor unge kvinner som verken har samme status eller makt. Men det er hårreisende fordi nesten hver eneste tråd om saken på FB har blitt avspora av enkelte til metadebatt, nemlig om det er greit å publisere private meldinger og utsette professoren for slikt. Er det mulig?»

Burner som er førsteamanuensis ved lærerutdanningen på Høgskolen i Sørøst-Norge, mener at nettopp dette viser hvor viktig de er at vi snakker om saken nå, og ikke sporer av. 

Hvordan håndterer institusjonene slike saker?

Burner skriver blant annet:

«Saken er altså seksuell trakassering, negativ sosial kontroll, maktmisbruk, sosiale medier og professor-tidligere student-forhold. Saken er hvordan et universitet håndterer slikt fra en gjenganger som har stått for offentlig sjikane og hån av kolleger, rasistiske og seksuelt trakasserende utspill. Saken er hva universitetene gjør for å forebygge slikt», skriver han. 

Se også: Du kan lese hele innlegget til Burner her.

Overfor Khrono minner førsteamanuensis Burner om at professor Langeland ikke er en hvilken som helst professor. 

— Han er ingen hvem som helst. Han er en profilert professor og har deltatt aktivt i samfunnsdebatten, med sterke ytringer over lang tid, sier han. 

— Flere mener at det legges opp til gapestokk og uthenging ved å «oute» private meldinger som han har sendt til ulike kvinner?

— Jeg mener at nettopp det er en avsporing av debatten. Vi må snakke om det som er den egentlige saken her, nemlig seksuell trakassering og sosial kontroll. Mannen er en gjenganger når det gjelder utspill mot minoriteter, egne kolleger og kvinner, sier han. 

— Bør ha nulltoleranse

— Hva mener du Universitetet i Stavanger bør gjøre med dette? 

— Det må universitetet selv finne ut av, og jeg vet ikke hva de har gjort i tidligere saker. Men jeg mener at man helt klart bør ha nulltoleranse overfor sine ansatte når det gjelder seksuell trakassering og ytringer med rasistisk innhold, sier Burner til Khrono. 

Burner mener også det er viktig at alle høyere utdanningsinstitusjoner tar lærdom av denne saken: 

— Mitt inntrykk er at på høgskoler og universiteter er det ofte bedre varslingsrutiner for ansatte enn for studenter. Studenter bør oppfordres til å varsle om kritikkverdige forhold, ikke advares med at det kan skade institusjonens renommé, slik tilfellet har vært ved Universitetet i Stavanger, sier Burner.

Hylland Eriksen kritisk

I tråden under Burners innlegg har også en annen profilert professor uttalt seg.

Professor ved Universitetet i Oslo, Thomas Hylland Eriksen, skriver: 

«Det er vanskelig å forestille seg at han kan fortsette. Som professor vil han møte de samme studentene i ulike sammenhenger, kanskje som sensor, i universitetspolitiske sammenhenger eller som medlem av en bedømmelseskomité. Men mange av oss hadde jo lignende tanker da han langet ut mot pakistanere. Det skal bli spennende å se hva Universitetet i Stavanger konkluderer med.»

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS