Jakten på Oslos beste pub

Publisert - Sist oppdatert
Khrono har besøkt og anmeldt ti av de studentdrevne pubene i Oslo, i jakten på den beste. (Akrivfoto fra Chateau Neuf)

Khrono har besøkt og anmeldt ti av de studentdrevne pubene i Oslo, i jakten på den beste. (Akrivfoto fra Chateau Neuf)

Studentbyen Oslo har mange studentdrevne puber. Men hvem er den beste av dem? Khrono har vært på pub til pub-runde for å teste tilbudet. Sjekk resultatene. Vinneren offentliggjøres fredag.

De ligger strødd rundt Oslo sentrum, og er minst like forskjellige som studentene de representerer. Men de har også noe til felles; billig øl, frivillige i baren og de er stengt om sommeren.

Vi snakker selvfølgelig om studentpubene. Og er du student i Oslo, er det sannsynlig at du i alle fall har én av dem bare noen steinkast unna lesesalen.

Men så er spørsmålet: Hvilken studentpub er best?


(Arkivfoto: Skjalg Bøhmer Vold)

Khrono har påtatt seg ansvaret for å finne svaret. En jury bestående av fem av studentredaksjonens medlemmer har tatt av seg ølbrillene for å kritisk vurdere så godt som alle studentdrevne puber - ihvertfall de med noenlunde faste åpningstider. Og noen er bedre enn andre.

Her er kriteriene

Khrono har satt opp flere kriterier for hva som kvalifiserer til en studentpub, og hvordan hver pub skal vurderes.

For å regnes som en kvalifisert pub i vår test må følgende kriterier være innfridd:

  • Puben drives av frivillige studenter eller en tydelig studentorganisasjon
  • Puben har en tydelig tilhørighet til en campus (med unntak av Chateau Neuf)
  • Puben retter seg mot et studentpublikum

Puber som retter seg mot et studentpublikum, men som drives av privataktører er dermed ikke inkludert, selv om puben har regelmessige arrangementer av og/eller for studenter.

De 10 pubene som har kvalifisert seg til kåringen er alle vurdert etter følgende punkter:

  • Pris
  • Beliggenhet
  • Lokaler
  • Utvalg
  • Stemning
  • Toaletter

Vi har ikke vurdert pubene ut ifra hva slags mennesker som er tilstede, ettersom forskjellige puber vil ha forskjellig publikum, alt etter hvilken institusjon de tilhører.

Pubene er rangert etter den samme karakterskalaen som studentene selv blir bedømt etter under eksamen, med karakterer fra A til F.

Ett sted møtte vi stengte dører. De har fått «ikke møtt».


(Arkivfoto: Skjalg Bøhmer Vold)

Fakta

Her er juryen

Khronos studentpub-jury, består av tidligere eller nåværende medlemmer fra nettavisens studentredaksjon.

Her er jurymedlemmene:


Jonas Hartford Sundquist (juryleder)

Jeg er psykologistudent ved Universitetet i Oslo. På byen foretrekker jeg nokså brune puber, tilrettelagt for at skravlinga kan gå mest mulig effektivt. Men jeg har ikke noe problem med å danse utover kvelden, heller. Jeg drikker det meste av øl, kommer litt an på dagsformen, men jeg er nok spesielt glad i de litt mørkere sortene, og noen IPA-er.
Favorittøl: Nøgne Ø Brown Ale


Karen Setten

Tidligere journaliststudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Jeg liker de klassiske klubbene med listepopmusikk, men aller helst vil jeg være på puber med musikk som ikke overdøver samtalene. En vanlig lys pils er digg, men har puben kirsebærøl, er jeg solgt.
Favorittøl: Generelle kirsebærøl


Siri Øverland Eriksen

Jeg studerer fotojournalistikk i 2. klasse og liker best dansesteder (litt utover kvelden), men synes snakkepub-er er hyggelig og passer godt tidligere på kvelden. Jeg er skikkelig glad i roscoe-ingefærøl (den med en bøffel på eller noe liknende)! Men på byen bli det fort et glass vin da det er ganske vanskelig å finne glutenfri øl.
Favorittøl: Roscoe-ingefærøl


Øystein Fimland

Jeg er utdannet økonom og jobber som journalist. Foretrekker et godt sted å sitte og preike. Ølpris er kanskje den viktigste faktoren utover nevnte primærbehov. Og så ryker ett karakterpoeng uansett for å ikke ha håndtørkepapir på dassen. Godt øl brygger man stort sett selv, så det er pils som gjelder ellers.
Favorittøl: Maredsous


Anders Nybakken Kvale

Journaliststudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Jeg synes det er hyggelig med et sted hvor det er mulig å snakke med hverandre. Jeg liker også at puben har et særpreg, og at det er ulike arrangementer, som f. eks quiz. Jeg var en av dem som ikke drakk alkohol under pub til pub-runden og var opptatt av hvordan puben framsto da.

Studieplan. Studentene ved Universitetet i Oslo og i Bergen er tregere enn alle andre studenter i Norge. Fremskrittspartiets Åshild Bruun-Gundersen tror nytt lovforslag kan være til hjelp.

Eksamen. Studenters rettigheter blir styrket, mener regjeringspartiene. De sender nye lovforslag for eksamen til endelig behandling til Stortinget. Samtidig vil man ha en vurdering av om det skal bli obligatorisk med video-opptak av muntlig eksamen.