2016: Ble et rekordår for utveksling av studenter

PublisertTorsdag, 23. februar 2017 - 6:05-OppdatertTorsdag, 23. februar 2017 - 6:05
Kinesiske Biao He er gradsstudent fra Kina ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Arkivfoto: Ketil Blom
Internasjonalisering. I fjor dro nærmere 16.000 studenter til og fra Norge på utveksling. Det er ny rekord, men fortsatt ikke veldig høye tall.

De siste 20 årene er antall studenter som reiser til og fra Norge på utveksling mer enn tidoblet. I fjor var et rekordår hvor 15.800 studenter utvekslet. Dette er en økning på omlag 1200 fra 2015, og tallet har aldri vært høyere, viser tall fra Norsk senter for forskningsdata sin database for statistikk om høgre utdanning (DBH).

NTNU på topp

Det er universitetene som har flest utvekslingsstudenter, samlet står de for over 10.200 av de vel 15.800 studentene som utvekslet i 2016. Landets største høgskole, Høgskolen i Oslo og Akershus, økte antall utvekslingsstudenter i 2016, og er nå tilbake på 2014-nivå med 691. Dette er flere enn både NMBU (436) og universitetene i Stavanger (546) og Tromsø (682).

På topp tre ligger NTNU (3.193), Universitetet i Oslo (2.511) og Universitetet i Bergen (1.929).

Se oversikt over utveksling fra alle høgskoler og universiteter her. 

Likevel var det mindre utveksling med Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, de såkalte BRIKS-landende, som regjeringen ønsker tettere samarbeid med.

Rice: HiOA langt fra mål

Utveksling med resten av verden, både til og fra Norge, har økt. 

Men akademias ledere, regjeringen og Norsk studentorganisasjon er samstemte om at enda mer utveksling og internasjonalisering må til i norsk høyere utdanning. 

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen har tidligere tatt til orde for at et semester med utveksling burde være regelen heller enn unntaket.

— Vi bør kanskje snu på det, slik at i stedet for å velge utenlandsopphold, må studentene aktivt velge seg bort fra det, har Røe Isaksen uttalt.

Les også: Vil at studieopphold i utlandet skal være regelen

Også rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus oppfordrer sine studenter til å dra på utveksling.

— Jeg er selvsagt fornøyd med økningen hos HiOA i 2016 og setter pris på innsatsen bak det. Jeg mener likevel at vi er langt fra å være i mål. Vi trenger langt flere emnetilbud på engelsk for å få flere innreisende studenter og vi trenger å gjøre en bedre jobb med både norske studenter og deres fremtidige arbeidsgivere slik at de skjønner verdien av å reise ut et semester eller år, sier Rice.

Les også: Få studenter på utveksling

Ottersen fornøyd med UiO-rekord

Rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Ole Petter Ottersen, skriver på sin blogg at han er storfornøyd med tallene for hele sektoren, men spesielt med at det også ble satt rekord for utveksling ved UiO.

— Vi ser på våre studenter som medlemmer av det globale akademiske fellesskapet, noe både norske studenter som reiser ut og utenlandske studenter som kommer hit, nyter godt av, skriver Ottersen, og fortsetter:

(Ottersen under Kontaktkonferansen tidligere i år. Arkvifoto: Skjalg Bøhmer Vold)

— Denne mobiliteten er positiv for norske læresteder og det norske samfunnet. Våre studenter får en bedre utdannelse ved å få impulser og perspektiver fra ulike land, ulike kulturer og ulike fagmiljøer.

Studentambassadører

For både Kunnskapsdepartementet, institusjoner og studentpolitikere er det et mål at flere studenter skal dra på utveksling. Med infomøter, Facebook-videoer og leserinnlegg skal studentene lokkes til å reise ut.

Ottersen trekker fram noen tiltak ved UiO, som for eksempel studentambassadører, som skal oppmuntre andre studenter til å dra ut.

— Etter min mening er det knapt noe enkelttiltak som kan løfte kvaliteten i utdanningen så mye som det å legge forholdene til rette for utveksling. Utveksling er også viktig i det større bildet, skriver Ottersen, før han konkluderer på følgende måte:

— Vi lever i en verden der det bygges nye grenser som truer med å underminere det internasjonale akademiske fellesskapet vi er en del av. Brexit og Trumps presidentordre er eksempler på dette. Vårt mottiltak er å opprettholde og styrke utveksling og internasjonalisering.

Færre fra BRIKS-land

Siden 2015 har tallet på studenter som utveksler til og fra BRIKS-land sunket med 17 prosent, fra 1.076 studenter til 892. Selv om det er flere enn i 2014, er det likevel ikke i tråd med de politiske ønskene.

I 2014 understreket nemlig kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen viktigheten av å samarbeide med BRIKS-landene pluss Japan. 

Også færre gradsstudenter

Da Khrono i januar skrev om at det kom færre gradsstudenter fra disse landene til Norge, sa statssekretær i Kunnskapsdepartementet Bjørn Haugstad seg enig i at dette kan virke som en dårlig start for regjeringens satsing på BRIKS-land.

— Ja, det kan du si, sa Haugstad i januar, men la umiddelbart til at internasjonale studenter på norske campuser ikke er den eneste faktoren som indikerer suksessen av satsingen på BRIKS-land.

Ifølge ham er søkningen til tildelingsprogrammene UTFORSK (samarbeid med Brasil) og INTPART (samarbeid med blant andre BRIKS-land), også en viktig indikator.

— Der er det god søkning, og det ser ut til at vi er i ferd med å stimulere til det vi ønsker mer av - samarbeid mellom landene, forankret i institusjonene. Vi må ha vitenskapelig ansatte som brenner for, og driver prosjektene, sier Haugstad (bildet over).

Les også: Det kommer stadig færre studenter fra BRIKS-land til Norge

 

Fakta

Utveksling universiteter

Utveksling 2016 (både ut- og innreise): 

 • NTNU: 3.193
 • Universitetet i Oslo: 2.511
 • Universitetet i Bergen: 1.929
 • Universitetet i Agder: 721
 • (Påtroppende universitet HiOA): 691
 • Universitetet i Tromsø: 682
 • Universitetet i Stavanger: 546
 • NMBU: 426
 • Nord universitet: 233

Kilde: Norsk senter for forskningsdata sin database for statistikk om høgre utdanning (DBH).

Antall studenter på utveksling til og fra Norge

ÅrAntall
studenter
 1996 1.471
 2001 6.126
 2006 8.953
 2011 12.591
 2014 13.987
 2015 14.660
 2016 15.833

(Kilde: NSDs database for statistikk om høgre utdanning (DBH))

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fakta

Utveksling universiteter

Utveksling 2016 (både ut- og innreise): 

 • NTNU: 3.193
 • Universitetet i Oslo: 2.511
 • Universitetet i Bergen: 1.929
 • Universitetet i Agder: 721
 • (Påtroppende universitet HiOA): 691
 • Universitetet i Tromsø: 682
 • Universitetet i Stavanger: 546
 • NMBU: 426
 • Nord universitet: 233

Kilde: Norsk senter for forskningsdata sin database for statistikk om høgre utdanning (DBH).

Antall studenter på utveksling til og fra Norge

ÅrAntall
studenter
 1996 1.471
 2001 6.126
 2006 8.953
 2011 12.591
 2014 13.987
 2015 14.660
 2016 15.833

(Kilde: NSDs database for statistikk om høgre utdanning (DBH))

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Meninger · 4-krav. Professor Karl Øyvind Jordell mener rektor Dag Rune Olsen overser mange problemstillinger i debatten om lærerutdanning og karakterkrav. 
Meninger · Fattigdom. Det er grunn til å spørre om det som finnes av ordninger og tiltak i tilstrekkelig grad utgjør en samlet og gjennomtenkt strategi, skriver Bjørn Hvinden, som mener det er behov for en norsk arbeidslivsdugnad. 
Meninger · 4-krav. Studenter kan fint lære seg tilstrekkelig matte i løpet av studiet, skriver høgskolelektor Geir Martinussen, som mener et karaktersnitt på 4 er bedre egnet som krav enn karakteren i ett enkelt fag. 

Campus

Samfunn