Svensk statsråd griper ikke inn i rektorsak

Den svenske kunnskapsministeren, Helene Hellmark Knutsson, vil verken blande seg inn i eller kommentere rektorrekrutteringen ved svenske universiteter før saken eventuelt havner på statsrådens bord.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske kunnskapsministeren mener at enn så lenge er rektoransettelsen ved Karolinska Institutet utelukkende er en sak mellom universitetene og privatpersoner.

Ansatte ved Göteborgs universitet har reagert kraftig på at det skandalerammede prestisjeuniversitetet Karolinska Institutet fortsatte med rekruttering av Universitetet i Oslo-rektor Ole Petter Ottersen, etter at han hadde sagt ja til å bli rektor ved Göteborgs universitet.

De kritiserer også Ottersen for å ha gått bak ryggen på både ansatte, styret og svenske myndigheter etter at han skal ha lovet Göteborgs universitet å trekke seg fra prosessen ved Karolinska.

Ny skandale i svensk akademia

Styret ved Göteborgs universitet måtte sist mandag trekke tilbake sin anbefaling til den svenske kunnskapsministeren om å ansette nåværende rektor i Oslo i toppstillingen i Gøteborg, fordi han fortsatt var i prosess med KI og dermed hadde trukket sitt kandidatur i en epost søndag kveld.

Verken regjeringen eller ministeren kan kommentere denne saken før den eventuelt ligger på hennes bord.

Jens Petersen er pressetalsperson hos

Synes regjeringen at Ottersens og KIs oppførsel skal belønnes?

Professorene Agnes Wold og Staffan I. Lindberg samt studentleder ved Göteborgs universitet, Love Josefsson. 

To dager, senere, onsdag, gikk styreleder ved Karolinska Institutet ut og annonserte at de kun hadde én kandidat som de ønsket skulle bli rektor ved Karolinska Institutet, nemlig Ole Petter Ottersen.

Slik har rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, blitt hovedpersonen i det som flere nå karakteriserer som en ny skandale i svensk akademia.

Les også: Hevder ny svensk skandale i rekrutteringen av Ottersen

Løgn og uhederlighet

Agnes Wold, professor og overlege i klinisk bakteriologi ved Göteborgs universitet og Sahlgrenska sykehuset har sammen med professor i statsvitenskap, Staffan I. Lindberg, og studentleder ved Göteborgs universitet, Love Josefsson, skrevet et innlegg i Gøteborgsposten med sterk kritikk av ledelsen på Karolinska Institutet og UiO-rektor Ottersen.

De beskylder Karolinska for å drive med løgn og uhederlighet, og de ber Sveriges minister for høyere utdanning og forskning, Helene Hellmark Knutsson, om å gripe inn og svare på blant annet dette spørsmålet:

«Er det passende at Karolinska Institutet ansetter en person ny rektor som ikke holder løftene sine?»

«Synes regjeringen at Ottersens og KIs oppførsel skal belønnes? Vil vi skape en ny norm i svensk universitets- och høgskolesektor?»

Kan ikke svare på nåværende tidspunkt

Jens Petersen er pressetalsperson hos Helene Hellmark Knutsson, som er minister for høyere utdanning og forskning i Sverige.

Khrono har lagt fram spørsmålene fra de ansatte ved Göteborgs universitet for ministeren og hennes pressetalsperson. Vi har spurt om statsråden vil se på saken, om man er enig i vurderingen til de Gøteborg-ansatte og studenter, og om det er aktuelt som de ønsker at regjeringen griper inn.

— Verken regjeringen eller ministeren kan kommentere denne saken før den eventuelt ligger på hennes bord, sier Petersen til Khrono.

Petersen viser til at i forhold til svensk lov er rektoransettelsen på Karolinska Institutet foreløpig utelukkende en sak mellom universitetene og privatpersoner. 

Høring 14. februar

Karolinska Institutet skal ha møte i «hörandeforsamlingen» 14. februar, og det er først eventuelt etter dette at Karolinska eventuelt vil foreslå for regjeringen at de faktisk ansetter Ottersen.

— Det er først da statsråden eventuelt kan kommentere, poengterer Petersen.

Dersom innstillingen på Ottersen går gjennom alle instanser i rekrutteringsprosessen, vil en innstilling sendes til regjeringen om relativt kort tid. Den såkalte hörandeforsamlingen ved KI (ansatte og studenter), skal si sin mening om rektorkandidaten 14. februar. I Sverige er det til sjuende og sist regjeringen som avgjør og ansetter rektor ved landets universiteter. 

Det er også regjeringen som har avsatt tidligere styre og rektor ved KI grunnet forskningsskandalen og den såkalte Macciarinisaken. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS