Danskeide Zanzibar Højskole opplever fullt hus 12. år på rad, når de igjen tar imot nye studenter til et fire måneders langt opphold. Foto: Bradclin Photography / Flickr All creative commons

Danske «badestudier» med stor suksess

Mens Norge velger å avvikle sine «badestudier», har det blitt mer og mer populært for danskene. 

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Turkis hav, hvite strender og meterlange palmer. Å studere på eksotiske feriemål har for mange dansker blitt en del av starten på voksenlivet. 

I Norge blir de såkale så kalte «badestudiene» avviklet. I Danmark går de en helt annen vei.  

Fullt hus

Danskeide Zanzibar Højskole melder for 12. året på rad om fullbooket studier, skriver den danske storavisa Politiken (bak betalingsmur), som har vært å besøkt det populære feriestedet. 

I fiskerbyen Paje skal studenter i fire månedene kite, surfe og dykke - og sitte på skolebenken. 

Jeg håper at studentene ser seg selv i en større sammenheng, og at de blir klar over deres egne verdier

Jan Iversen

Zanzibar Højskole ble i 2002 opprettet, og har siden den gang utviklet seg. 64 plasser er tilgjengelige for fire måneder, hver høst og vår.  

Kvote to

Jan Iversen - grunnleggeren av skolen - håper studentene får med seg ekstra bagasje hjem etter oppholdet i Tanzania. 

— Jeg håper at studentene ser seg selv i en større sammenheng, og at de blir klar over deres egne verdier, sier Iversen til Politiken. 

Høgskolen tilbyr flere program, blant annet swahili, kiting, dykking og kulturforståelse. Det fire måneders oppholdet kvalifiserer studentene til det som defineres som kvote to i det danske utdanningssystemet. 

Ifølge skolens nettsider er de fleste studentene mellom 18 og 23 år. 

Antall studenter halvert

Kunnskapsdepartementet har tidligere sagt til Khrono at de ønsker å avvikle de såkalte badestudiene, men de norske studentene får fortsatt støtte fra Lånekassen. 

— Departementet har lagt til grunn at samarbeid med private aktører om studium i utlandet ikke er en oppgave for statlige høyere utdanningsinstitusjoner, sa statssekretær Bjørn Haugstad i departementet til Khrono i oktober. 

Derfor har Go Study og Gateway College nå i stedet samarbeid med utdanningsinstitusjoner i landa de opererer i. Studentene får fremdeles støtte av Lånekassa.

Gateway hadde tidligere studenter blant annet på Bali. Nå er studietilbudet der lagt ned og selskapet har bare igjen studenter i Cape Town, Los Angels, Paris og New York.

— Vi har i underkant av 100 studenter. Dette er en halvering sammenlignet med tida før endringene tok til, sier styreleder i Gateway Education, Petter Sørum.

Fremdeles på Bali

Go Study opererer fremdeles på Bali i tillegg til Australia, Cuba og Mexico. Daglig leier for aktøren, Alexander Opheim, vil ikke uttale seg om Kunnskapsdepartementet sin holdning til studiene. Samtidig opplyser han at Go Study også i framtida vil legge tilrette for studium i utlandet for norske studenter.

— Modellen vi har jobba etter i 17 år har vist seg å være positiv for studentene, både med tanke på kunnskapsløft for den enkelte, karakterer og ikke minst livserfaring, sier han og understreker at han er glad for at norske studenter vil studere i utlandet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS