Krever at studentene har egen bærbar pc

PublisertOnsdag, 1. februar 2017 - 19:11-OppdatertTirsdag, 14. mars 2017 - 17:18
Studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus må ha tilgang på egen bærbar datamaskin på eksamen fra august 2017.
Digitalisering. Med departementets velsignelse innfører Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og flere andre institusjoner krav om at studentene må ha egen bærbar pc.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har nå bestemt at alle deres studenter må ha tilgang på bærbar datamaskin fra skoleåret 2017/2018, også på eksamen.

I 2016 endret departementet gjeldende forskrifter som åpnet for at høgskoler og universiteter kan kreve at studentene har egen pc i undervisning og på eksamen. 

Nina Waaler er prorektor ved HiOA og eier høgskolens prosjekt for digitalisering av utdanningene.

— Vi ønsker å legge til rette for mer digital samhandling med studentene. Vi står på terskelen til en veldig offensiv satsing på digitalisering, og ønsker å levere bedre tjenester og opplæring. Målet er å gi HiOA-studentene bedre læringsopplevelser, sier Waaler.

Hun sier at dette er ett av mange tiltak i HiOAs satsing på digitalisering av utdanningene.

— Underveis i prosessen har vi hatt god dialog med Studentparlamentet og Læringsmiljøutvalget, og de støtter innføringen av ordningen, fremhever Waaler.

Greit for studentene

Førsteårsstudentene ved fysioterapiutdanningen på HiOA, Thomas Roth, Wilhelm Silseth og Kjell-Egil B. Haug, bruker datamaskinene sine mye gjennom studiet. De har blant annet ulike visuelle programmer som de kan benytte seg av i anatomiundervisningen.

De tre studentene synes det er greit at HiOA nå innfører et krav om egen bærbar datamaskin for studenter.

— Jeg synes det er et tiltak som ikke nødvendigvis spiller så stor rolle for studentene, da jeg tenker de fleste i dag har egen bærbar pc, sier fysioterapistudent Roth.

Men de er enige om at det kan være en utfordring hvis studenter ikke har en pc som møter de tekniske kravene som settes. De håper at innføringen ikke er helt firkantet, og at det vil være mulighet for individuelle ordninger om det skulle være nødvendig.

— De som ikke har bærbar pc som møter kravene kan føle et press på å kjøpe en ny og dyr pc som de ikke har økonomi til, er de tre studentene enige om.

Institusjoner med samme krav

HiOA er ikke den eneste utdanningsinstitusjonen som har valgt å kreve at studentene har tilgang på egen bærbar datamaskin.

Høgskolen i Sørøst-Norge valgte å innføre ordningen i forkant av alle digitale eksamener i høstsemesteret. Årsaken til at de valgte dette var at de hverken har ressurser eller lokaliteter til å gjennomføre alle digitale eksamener på høgskolens egne datarom. 

Universitetet i Bergen har, slik som HiOA, valgt å innføre ordningen fra skoleåret 2017/2018. Da krever de at studentene har tilgang til egen bærbar datamaskin for bruk i undervisning og vurdering.

Oddrun Samdal, viserektor for utdanning ved UiB, sier at innføringen av ordningen er en del av en digitalisering ved universitetet.

— Årsaken til innføringen av ordningen er det pågående digitaliseringsarbeidet hvor en stor del av våre skoleeksamener er digitale, parallelt med at de aller fleste studenter bruker egen datamaskin i sin studiehverdag, sier han.

Må holde på gratisprinsippet

Da det ble kjent at norske høgskoler og universiteter kunne kreve at studenter må stille med egen bærbar datamaskin, sa leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Marianne Andenæs, at de var positive til ordningen. Men hun la vekt på at ordningen ikke kan gå utover de som ikke har råd til ny pc.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

— Vi vil understreke at dette ikke kan gå utover gratisprinsippet, og det må fortsatt være institusjonenes ansvar å legge til rette for de studentene som ikke har det nødvendige utstyret, presiserte studentlederen.

Direktør for digitalisering og infrastruktur ved HiOA, Asbjørn Seim, sier at ordningen ikke skal skape problemer for studenter som ikke har råd til ny bærbar datamaskin.

— For dem som ikke har anledning til å skaffe seg en pc med spesifikasjoner som tilfredsstiller høgskolens krav, så skal vi se på dette på et individuelt nivå. Erfaringen tilsier at dette er svært få tilfeller, om noen, gjennom et studieår, spesielt de siste årene hvor pc-er er blitt vesentlig rimeligere, sier Seim.

Fakta

Egenbetalingsforskrift

Kunnskapsdepartementets egenbetalingsforskrift åpner for at norske høgskoler og universiteter kan kreve at studenter må stille med egen bærbar datamaskin.

Disse institusjonene har valgt å innføre dette:

Høgskolen i Sørøst-Norge

  Høgskulen på Vestlandet

  Universitetet i Bergen

  • Fra skoleåret 2017/2018.

  Høgskolen i Oslo og Akershus

  • Fra skoleåret 2017/2018.

  Nord Universitet

  • Vurderer å innføre ved neste revisjon.

  Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

  Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

  Vennlig hilsen Tove Lie,
  ansvarlig redaktør, Khrono

  Nyhetsbrev

  Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

  Fakta

  Egenbetalingsforskrift

  Kunnskapsdepartementets egenbetalingsforskrift åpner for at norske høgskoler og universiteter kan kreve at studenter må stille med egen bærbar datamaskin.

  Disse institusjonene har valgt å innføre dette:

  Høgskolen i Sørøst-Norge

   Høgskulen på Vestlandet

   Universitetet i Bergen

   • Fra skoleåret 2017/2018.

   Høgskolen i Oslo og Akershus

   • Fra skoleåret 2017/2018.

   Nord Universitet

   • Vurderer å innføre ved neste revisjon.

   Fra seksjonene

   Siste

   Debatt

   Karriere

   Campus

   Samfunn

   Mest lest

   Debatt

   Meninger · Kvalitet. Hvordan skape akademisk dannelse og studentaktiv forskning? Hvilken rolle skal formidling, studieverksted og biblioteket ha? I november setter Høgskolen i Østfold disse spørsmål og flere til på dagsorden. 
   Meninger · Politiattest. Med årets studiestart har fleire tusen nye studentar levert inn politiattest. Universitet og høgskular har viktig arbeid føre seg, skriv Anne-Grethe Naustdal. 
   Meninger · Studiestart. Du har en viktig stemme og den må du bruke. Bruk den under stortingsvalget i høst og bruk den ved din institusjon og ved ditt lokale studentdemokrati, oppfordrer student på Høgskolen i Oslo og Akershus, Martine Gjerde.  

   Karriere

   Campus

   Samfunn