— Det ble framstilt på forhånd som om vi nærmest skulle ned og hjelpe dem. Underveis oppfattet jeg det mer dithen at de ville vise fram sine miljø til oss, sier Egil Tjåland til Universitetsavisa. Foto: Nicklas Knudsen

Israel-tur førte ikke til forskningssamarbeid

Tidligere i år dro forskere fra NTNU på tur til Israel. Nå viser det seg at den sterkt kritiserte turen, ikke har ført til nye forskningssamarbeid.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I høst dro en delegasjon med forskere fra NTNU i Trondheim til Israel for å se på et mulig samarbeid med israelske oljeforskere. Ifølge Universitetsavisa har ikke turen resultert i noe konkret samarbeid.

— Møtene hadde mest fokus på områder israelerne hadde spisskompetanse på. Vi diskuterte ikke mulige fellesprosjekter, sier førsteamanuensis og leder ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk på NTNU, Egil Tjåland, i et intervju med Universitetsavisa

Ingen diskusjon om fellesprosjekt

Tjåland utgjorde sammen med Roy Johnsen fra Institutt for produktutvikling, og Øystein Lund Bø fra Universitetet i Stavanger den oljefaglige kompetansen på turen til statsråd Tord Lien til Israel tidligere i høst. 

— Det ble framstilt på forhånd som om vi nærmest skulle ned og hjelpe dem. Underveis oppfattet jeg det mer dithen at de ville vise fram sine miljø til oss. Vi trodde det var mer ønske om samarbeid som lå bak, men det var ikke noe eksplisitt tema, sier Tjåland til Universitetsavisa.

Under turen var det ingen diskusjoner om fellesprosjekter som utvinning av olje, gass eller lignende. Avisa opplyser at det heller ikke var satt av tid til dette i programmet.

Isrealerne var på sin side mer opptatt av å vise frem hvor dyktige de var på fagområdene sine. Tjåland innrømmer at han ble overrasket over dette.

Les også: Derfor reiser NTNU-forskere til Isreal

Fortsatt fornøyd

Tjåland understreker at selv om reisen ikke førte til noen konkrete prosjekter, ser han fremdeles på turen som nyttig.

— Målet er selvsagt å få gode, spennende prosjekter ut av det. Derfor sier jeg ofte ja når jeg blir spurt, men ved denne reisen har det ikke ført til noen konkrete forskningsprosjekter.

Les også: Fagforening vil ha boikott av Israel

Han sier til Universitetsavisa at hans filosofi er at man skal være åpen.

— Er man ikke det, skaffer man seg i alle fall ikke noen muligheter. Og hvem vet, kanskje kommer kontaktene man knytter til nytte, fram i tid.

Kontroversiell tur

Da Tjålands tur ble kjent i slutten av sommeren, førte til debatt.

Debatten sto i utgangspunktet mellom de som mener det er moralsk og forskningsetisk uansvarlig å samarbeide med en okkupasjonsmakt som bryter folkeretten, og de som mener man ikke gjør noe galt så lenge man følger offentlig norsk lov.

Les også: Balansert debatt om samarbeid med omstridte aktører

Rektor Gunnar Bovim måtte forsvare valget ved flere paneldebatter, på bloggen sin og i intervjuer, skriver Universitetsavisa. Resolusjoner og boikottvedtak kom fra Studentersamfundet i Trondheim og Studentparlamentet i Oslo. Kjente norske akademikere frontet en nasjonal underskriftkampanje mot økt samarbeid mellom norsk akademia og Israel.

- Jeg tenkte ikke dette skulle få så store følger. Det ble mye større enn jeg hadde trodd, uttaler Tjåland til avisa.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS